Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stará fasáda

Od: jajina® odpovědí: 27 změna:

Máme dúm postavený v r.1953. Dávali jsme nová okna a dost se poškodila fasáda kolem oken.Chtěli bychom nechat udělat novou fasádu tak,jak byla udělená v tom r.1953 . Může mi někdo napsat postup,jak se tehdy fasáda dělala?Děkuji.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

5x
neni fasafa, jako fadada. takze jakou mate vy? ale jinak obecne: zateplete.

souhlas.

Jajina,

Až nasněží, koukněte se, jak se dělají cestičky od Vašeho baráku směrem k silnici, to Vám utíkají korunky.

pecenkav
hodnocení

4x

Tehdy se dělaly v podstatě dva druhy fasády, škrábaný břizolit a stříkaný břizolit, škrábaný se dělal tak, že se nahodila vrstva břizolitu silná jako jádrová omítka a ta se škrabákem oškrábala do potřebné roviny, stříkaný se dělal tak, že se na uhlazenou jádrovou omítku nastříkala řídká kaše z břizolitu vrbovým koštětem přes klacek a nebo se dal koupit strojek na břizolit a stříkalo se tím strojkem.

belamost.cz/...

Že jste to taky dělal, páč víte přesně, jak se to dělalo.

pecenkav

Já tady zásadně nepíšu a neradim o věcech, který neznám a nedělal jsem a nebo nedělám pořád

hodnocení

pecenkav - děkuji za info,je tam břizolit,sice nevím ,jestli škrábaný nebo stříkaný,ale chtěli jsme jen vědět,co se dávalo přímo na cihlu,jestli tam nebylo kromě břizolitu ještě něco jiného. 70 let tam byla tato fasáda a žádné penízky neutíkaly.Bylo vždy teplo a žádné plísně.Nevím proč by se mělo zateplovat .Je to jen dnešní modní trend,barák pak nemůže dýchat a vznikají plísně. Zdi jsou dostatečně silné aby teplo neunikalo.

pecenkav

Jestli je na cihle rovnou ten břizolit, tak je to škrábaný, pokud by byla na cihle malta a na ní tenká vrstva břizolitu, tak je to stříkaný

Múry boli omietnuté omietkou a prejdené ocešovým hrebeňom,aby ostali rýhy a potom na to šiel brizolit. Brizolit sa dá prestriekať vápnom namiešaným s latexom a inými prísadami,ktoré si už nepamätam.Sú aj moderné farby,ktoré sú na prestriekanie brizolitu.

Pane Pečenko, co Vy na to?

Jajina, on má barák nebo zeď plíce, že potřebuje dýchat?
Ono teplo utíká, jen to není jaksi vidět.
pecenkav

milane, odpověděl jsem tazateli, jak se dělali staré omítky, břizolit je finální vrstva, pokud si to někdo chce zapatlat vápnem, je to jeho věc, to si to může rovnou přeštukovat a natřít a ne se trápit s břizolitem, pokud to tak chce opravit, jeho věc, časem se mu to stejně z toho břizolitu začne loupat a nebo mu to bude postupně omývat déšť a bude to muset přetírat, víc už nemá smysl se k tomu vyjadřovat

km

jenyk: vaši poznámku zařazuji do zlatého fondu místních klišé, bude stát hned vedle informací o tom, že elektrika kope a že pomoc najde tazatel na konci své ruky *smich*

Jajinka, respektuji Váš názor, který pramení z neznalosti.

"žádné penízky neutíkaly.***to si jen myslíte...Bylo vždy teplo a žádné plísně.****to máte i pravdu, ale toho tepla jste museli vyrobit daleko více***Nevím proč by se mělo zateplovat***aby se tolika nemusel topit***** .Je to jen dnešní modní trend,barák pak nemůže dýchat a vznikají plísně.****dnešní ternd je od 60 let, kdy se již zateplovalo**** Zdi jsou dostatečně silné aby teplo neunikalo****prosím, zkuste sdělit, jak jsou silné, z čeho jsou a jaký mají tepelný odpor***"

To, že zdi nedýchají Vám již napsal pan odborník, je jen na Vás, zdali uvěříte odborníkům, nebo si necháte svůj laický názor.

Zdi plesnivý kvůli vadě práce, nikoliv zateplení. Což se na zdejší poradně řeší mnohokrát za rok.

Nevěřte odborníkům a NEZATEPLUJTE.

hodnocení

a jak můžu vědět,že mi zedníci udělají kvalitní práci? To raděj nebudu riskovat.Dnes není na řemeslníky spoleh.

Kdo Vám bude opravovat břízolit?

pecenkav - rozlišovat břízolit podle toho jestli má, nebo nemá jádro, je nesmysl. Pokud to nebyli fušeři, tak se vždy naházelo jádro a pak se dával břízolit. Jádro dávalo stěně určitý ráz přesnosti. Jestli škrabaný, nebo stříkaný, to už je jedno. Škrabaný byl rovný, stříkaný vypadal podobně jako špric. Někdo to tak chtěl, protože to vyšlo levněji, než škrabaný, škrabaný dal více práce, protože se nahazoval podobně jako jádro, za použití latí, aby byly rovné rohy a pod. Pak se zase podle latí škrabal. Ale stříkaný nevypadal moc hezky, takže kdo chtěl mít dům hezký, použil škrabaný.

Jiný kraj, jiný mrav, jiný postup.

hodnocení

2x

Pokud chcete stejnou fasádu jako byla původní máte víc možností ale nejjistější je pak celé okopat a nově nahodit jádrovou a pak nastříkat brizolitem (lze přibarvit- základ je přírodní našedlý) nebo pak nahodit brizolitem a pak celé škrábat a škrábat (ovšem dnes to mladší ročníky neumí odhadnout ten moment kdy je to akorát na škrábání, aby to nebylo moc suché nebo naopak moc čerstvé!) Jinak doporčil bych, neznaje stav Vaší fasády!, pkd to stav umožňuje vzít flexu vyříznout okolo oken poškození a brizolitem klidně probarveným pak udělat šambrány. ale musí to být okolo všech oken stejné! a dp raději dobrého zedníka než patlala

km

"vyříznout okolo oken poškození a brizolitem klidně probarveným pak udělat šambrány" *palec*

hodnocení

0x

A co máte za fasádu? Nejlepší by bylo vložit foto.

Tenkrát se dělaly hodně břizolitové, což by v dnešní době bylo tak akorát na firmu. Ale odpoví Vám jistě povolanější.

doplněno 27.10.25 12:52:

Stříkaný břizolit je tento:

stravasvaly.cz/...

A škrabaný vypadá takto má v sobě trošku slídy, zrcátka:

zatepleni-vancl.cz/...

-------------------------

pecenkav

I stříkaný má v sobě slídu

pecenkav - aha, tak to jsem nevěděla. Jen, že stříkaný byl levnější než škrabaný.

Pamatuji, když nám ho tady na domku parta zedníků v 69. dělala, tak jsem jim koukala pod ruku a bavili jsme se o tom. Nebyla to jednoduchá práce, ale výsledek stál za to. Omítka stále drží a nikdy nic neodpadlo.

nejen pro Prostormek-Dnes je to stejné zda stříkaný nebo škrabaný. Výsledná cena je jen ve spotřebě dané směsi: stříkaný cca 7kg/m2 oproti cca 25kg/m2 u škrabaného. Je to stejná směs na obě varianty! (tedy pokud se dnes nenajde někdo kdo by si míchal matu na škrábání sám )

Sorro trochu jsem se v nicku upsal*hi*

hodnocení

Když nechci zateplovat, a nedělal by se břizolit,co mi doporučíte?

hodnocení

Uvažovali jsme taky o liferbricku,zná tu fasádu někdo,je dobrá?

liferbricku..

je obklad fasády na roštu, někdy se toto představuje jako zateplení, ale to jste si již asi přečetla

Každá liška si chválí svůj ohon. Kolik takovýchto zateplení, či obkladů je v okolí? Minimum, nebo nic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]