Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Multimetr a jeho vhodnost

Od: milis® odpovědí: 17 změna:

Koupil jsem si multimetr na občasné domácí použití. Někde jsem se dočetl, že není vhodný pro měření zásuvek v domácnosti, což mě překvapilo. Proč?

ielektra.cz/...

doplněno 25.10.25 12:01:

Na měřících hrotech je 10 A. Proto?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

5x
Podle toho co jsi napsal v doplnění, si raději žádný multimetr nekupuj a od zásuvek se drž dál...
km
25.10.25 16:46

*nene*

111®
hodnocení

3x

Protože díky vstupnímu odporu nezatíží silový okruh. Na to se používá Vadaska

hakloud
hodnocení

3x

A proč by neměl být vhodný? Má rozsah do 250v stř. Napětí v zásuvce bezpečně změří!

jir
Měřák má sice rozsah do 250V a v zásuvce je 230, ale...
V zásuvce je 230V, ale to je tzv. efektivní hodnota. Ve skutečnosti tam je až 330V, a to stokrát za sekundu. Vydrží to ten měřák?

hodnocení

3x
1. Kvůli UAC rozsahu pouze do 250 V není vhodný pro měření mezifázového napětí.
2. Neumožňuje přepnout na měření UAC s malým vstupním odporem. Není to nezbytné, ale pro laiky vhodné, protože při měření s velkým vstupním odporem naměříte napětí např. na neuzemněném zařízení napájeném konvertorem kolem 110 V, nebo i desítky voltů na drátu za vypnutým vypínačem, či jističem a budete zde pak zakládat otázku, jak je to možné. ;)
km
25.10.25 16:48

*palec*

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, elektrikář potřebuje tzv. vadasku. Musí být schopen určit sledovat fází a další věci, co běžný uni Multi metrů neumí.
Pro hobby použití samozřejmě Multi metrů použít můžete, ale pozor na nastavení, bezpečnost a alespoň elementární základy toho, co a jak měřím a co očekávat.

hodnocení

0x

Multimeter je primárne určený na meranie jednosmerného prúdu,odporu a pod. Pri striedavom prúde zmeria len napätie,na zmeranie striedavého prúdu by už musel byť kliešťový ampérmeter jeho súčasťovou.

yarda1
hodnocení

0x

Co s tím chceš měřit?

Jednou jsem avometem chtěl měřit napětí v zásuvce a omylem jsem měl měřicí kabel připojený do proudové zdířky. Naštěstí to tehdy odnesl jen jeden odpůrek a ten jsem dokázal vyměnit.

Mám dojem že kdo byl přezkoušený dle § 3, 4, možná i 5 (už si to nepamatuji) podle vyhlášky 50 nesměl měřit přenosnými měřicími přístroji.

jano123
hodnocení

0x

Pokial Vás nezaujíma presne zmerania sieťového napatia,

tak ako písali, je úplne zbytočný na bežne merania...*uf*

Navyše riskujete, že "blbým" pripojením, ho jednoducho

"odpílite"...*nene*

riva
hodnocení

0x

Proud 10A? No ten budeš měřit jedině omylem. Nejen hroty a samotný přístroj, ale asi ani přívodní kabíky nejsou stavěny na vyšší proud.

Ale kdyby zásuvka byla jištěna jen 10A a nebo rozsah multimetru a označení kabliku bylo 20A, tak ten proud přece měřit půjde :) :) :)
(Ps.: pro jistotu, kdo tomu věří, ať to nebere vážně)

hodnocení

0x

Před úvahou o vhodnosti multimetru byste se měl seznámit alespoň s elementárními pravidly elektrotechniky. Stačí školní učebnice. Internetové články mohou být zavádějící. Oprava elektroinstalace představuje téměř výhradně zjištění vadného spoje nebo chyby zapojení. V tom vám voltmetr multimetru pro jeho velký vnitřní odpor moc nepomůže. V praxi se používají zkoušečky, které obvod zatíží.

lll
hodnocení

0x
Ta nevhodnost může spočívat například v tom, že tento multimetr má rozsahy (1,5V, 9V) které v případě omylu síťové napětí celý multimetr neopravitelně zničí.
U solidnějšího multimetru nedojde k jeho zničení ani při připojení síťového napětí na jakémkoli jeho rozsahu, maximálně se přepálí k tomu určená pojistka.

Tak to už je pak hodně solidní multimetr a jeho cena je x násobek tohoto udávaného...

host
hodnocení

0x

Multimetr má možnost přepnutí na rozsah měření střídavého napětí do 250 V. Při měření síťového napětí je třeba dodržovat bezpečnost práci a použít vhodné měřicí šňůry- Pro domácí použití je to hezký kousek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]