Nejste přihlášen/a.
Zdravím rádce a zkouším, zda by někdo nevěděl. Panelový dům kostka, čtyři třípokojové byty na patře, mimo přízemí, tam 2 třípokojové, 2 dvoupokojové, 7 pater, bez balkonů, schodiště bez oken. Stavěno začátek 70. let min. století, Jihomoravský kraj. O jaký typ panelového domu se může jednat? Nemůžu nikde dohledat.
Elektřina k jádru by snad měla být vedena stropem. Jestliže je rozbourána podlaha v horním bytě, mohlo dojít k přerušení elektrického vedení k jádru bytu spodního? Jako laik nevím, jak elektrikáři zjišťují kudy jaké vedení jde, když se dělá celková rekonstrukce bytu. Za info děkuji.
OK, přívod ze společné chodby do bytu (krabice s jističi) je veden shora. V rekonstruovaném bytě je v rozbourané podlaze v místě pod přívodem původní lišta s funkční elektřinou ostatní bylo odpojené. Asi to není moc srozumitelně vyjádřeno...
Jak a kam vedou kabely se zjišťuje tak, že se jde "po kabelu"-odsekává se u kabelu omítka nebo beton(hrozná práce). Některé kabely byly tažené i podlahou u horních sousedů, už jsem dvakrát opravoval-většinou tam vedou kabely pro světla.
Nevím, co to bylo za odborníky, prý měli problém najít, kde co vede. Ale fakt je ten, je v bytě pod rekonstruovaným nešla žádná světla v jádře. Zkušený elektrikář nenašel problém v bytě, vyřešeno novým kabelem od jističů . Ten přišel s myšlenkou, že někdy je vedení stropem a jestli při bourání podlahy neporušili kabel.
Elektřina k jádru je vedena z bytového rozváděče - zpravidla nad vstupními dveřmi - ve zdvojeném stropě jádra. Do tohoto stropu bývá vstup ze vstupní chodby (odnímatelná deska) - pokud to už nějaký umělec nezakryl.
V žádném případě přívod do jádra nejde horním patrem nad vámi.
Něco určitě uvidíte nahlédnutím nahoru do (společné) stupačky v jádře - pokud původní velký vstup opět nějaký umělec nezakryl malými dvířky 30 x 30 cm.
To nic nemění na tom, že prefabrikované bytové jádro má dvojitý strop - právě proto, aby tam vedly trubky a rozvody.
Proto v počáteční otázce jsem se snažila zjistit o jaký typ paneláku se jedná a pak bych se možná dopátrala i jak se tehdy vedení dělalo. Určitě bude rozdíl mezi postavenými v 60-tých letech a pozdějších.
pro "vibe" - problém nebyl ve stropě jádra, ale na cestě k jádru
na kuchyňské straně jádra jsou tři krabičky a do jedné z nich musel být udělaný od rozvaděče nový přívod
Vzdy, ked sa v bytovom dome bura nieco v susednom byte, je riziko poskodenia rozvodov. Aj keby sa vam podarilo zohnat vykresy, realita moze byt odlisna. Navstivte horny byt a nechajte si ukazat, co presne sa buralo, mozno najdete seknute kable.
bourali podlahy, jako laikovi mi není jasné, proč nestačilo strhnout v chodbě PVC a v pokojích odstranit parkety, proč je tam taková hrůza
Protože je na panelech slabá vrstva betonu, ta je křivá a popraskaná, je na ní lepidlo od nalepeného lina a nebo asfalt po sundaných parketách, na tom by nová podlaha nedržela a je jednodušší to vybourat celý a udělat znovu a pořádně, stačí ti tahle odpověď?
Preco? To iste som urobil v panelaku ja, vadil mi nerovny poter a na stary beton znecisteny lepidlom sa zle aplikuje dalsia vrstva. U vas velky pozor na skladbu podlahy, trvajte na krokovej izolacii, inak zazijete peklo, najma ked maju psa alebo male deti. Taky zasah meni povodny stav a mozete sa aj cez stavebny urad domahat niecoho, co nebude prenasat hluk.
Slusne, ale dorazne trvajte na predlozeni vsetkych povoleni a planov, aka bude nova skladba podlahy. Mate SVJ alebo externeho spravcu?
Tak děti mají malé, rachot to byl i teď, taky jsme měli děti, to jsem neřešila. Ptala jsem se řemeslníků, zda budou i oni dělat podlahy. A jestli budou dávat kročejovou izolaci. Možná, nebo miralon ... stačí miralon?
pro "pečenka" - odpověď mi stačí, ovšem určitě nelze působit škodu jiným
(na jaře vytopení od vypadlé hadice od pračky, v září problém s elekřinou, včera prosakující voda na strop WC. Ještě když budou betonovat podlahy, jaký beton se používá? Mokrý nebo vlhký? Abych ho neměla v bytě i já...)
Musíš si uvědomit, že dnešní mladí zedníci vůbec netuší, jak se to tehdy dělalo a navíc oni už se bouráním často nezabývají, na to mají přece naše statečné uprchlíky z Ukrajiny, ti o tom nevědí už vůbec nic
Má to tak dělaný skoro každý panelák z těch dob, z rozvaděče na chodbě se plechovou lištou dojelo ke stropu, udělala se díra nahoru a tam se v hořejším bytě jelo kabelama podél zdi až do středu vedlejší místnosti, tam se v koutě prosekala díra do dutiny panelu v podlaze a tou se protáhnul kabel až na místo vývodu pro světlo ve spodním bytě a vyjelo se s ním dole ze stropu a tam se už nastřelil nějaký úchyt na světlo a nebo se jenom obnažily dráty v panelu a světlo se věšelo na ně.
Někdy se to netahalo tou dutinou v panelu, ale natahlo se to po podlaze az na místo pro světlo v dolním bytě a jenom se provrtal panel až dolu a tam se ten kabel strčil a pak se to nahoře zabetonovalo
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.