Zdravím! Hledám někoho, kdo by nám poradil s alternativním řešením, jak zavěsit skříňky od kuchyňské linky. Zjistili jsme totiž, že kus naší zdi tvoří omítnuté luxfery (sloužily jako světlík do koupelny) a není tudíž možné v tomto místě cokoliv zavěšovat. Přišlo se na to bohužel až v momentě, kdy už máme smontované skříňky doma a zbytek kuchyně je připevněn na svém místě. Chtěli bychom proto vědět, jestli existuje nějaký závěsný systém/lišta/cokoliv, co by nám pomohlo tuto situaci vyřešit bez bourání luxferů a následného dozdívání. Možná takové řešení není, ale i to bychom chtěli aspoň vědět, než již smontované skříňky "vyhodíme". Bohužel ani netuším, na jakého řemeslníka se s tímto problémem obrátit? Umístění luxferů cca. tak, jak je to v mém odborném () nákresu - viz. fotka. Kolem je pak cihla. Předem moc díky za tipy!
Kuchyňské skříňky se připevňují na závěsnou lištu. Pokud Vám umístění lišty vyjde do spáry mezi luxfery, tak to skříňky udrží. Chce to jen trochu preciznosti při uchycení hmožděnek a zvýšit jejich počet.
Najjednoduchšie je závesné kovanie posunúť nižšie. Pokiaľ budú použité napr. uholníky typu “Bystrica”, tak by som sa nebál operovat vo vechnej cca 1/3 výšky skrinky. Druha možnosť je použiť nosný rám/predstenu, ktorú prikotvíte mimo luxfery. Jekly, UA profily, možno by stačila aj hrubšia preglejka. Tretia možnosť je luxfery proste vymlátit a nahradiť niečim, do čoho nôžete umiestniť hmoždinku. Pokiaľ boli luxfery murované na špáru a nie len “moderne” na zraz a silikón, ponúka sa tu možnosť trafiť tieto špáry. Ale s týmto skúsenosti nemám, tak som opatrný. Ak by ste nám spravili lepší náčrt s rozmermi a detailom pri strope, možno sa poškrabat za uchom a vymyslieť niečo konkrétnejšie.
Dlouhou závěsnou lištu a přišroubovat ji ve spárách luxferů. To se ovšem budou muset vyřezat rohy skříněk, aby mohla být lišta vcelku. Jen u krajních skříněk se na venkovní straně rohy neřežou. Bylo by to vidět. Pro klidné spaní bych ještě pod skříňky našroubovat malej úhelník, tak 20x20. Jinak pro příště to chce dát napřed vrchní skříňky a teprve potom spodní. Ty tam teď překáží, a mohou se při montáži horních snadno poškodit.
Uholnik 20 x 20 nic neriesi, ak sa hore vytrhnu tie hmozdinky z luxfer, skrinky sa okolo uholnika preklopia. Tu ani tak nejde o namahanie strihom (co riesi vas uholnik), ale snahu skriniek pretocit sa dopredu, najvacsia sila posobi hore, snazi sa vytrhnut skrutky zo steny a tam by som sa nespoliehal na nieco v malte medzi sklom.
Vseobecne by som do malty ani medzi tehly nekotvil nic tazke, tam sa neda garantovat nosnost, ktoru ma vyrobca spocitanu na plny beton, tehlu alebo sadrokarton.
Když potřebuju pojistit hmoždinky v mizerné maltě, natlačim di díry nějaké montážní lepidlo. Posloužila by asi i disperze pro zpevnění. Ideální asi chemická kotva. Dát to na závitovky s matkami z druhé strany nejde?
ikea kuchyně se věší na lištu, která se připevňuje poměrně hustě materiálem o menším rozměru. dokážu si tedy představit, že najdete spáru v luxferách a lištu upevníte vruty s hmoždinkama do spáry. znamná to ale, že upravíte výšku umístění skříněk. pokud by to drželo a výška by mi vyhovovoala, s tímhle řešením bych se smířil.
další možností je luxfery vybourat a otvor zazdít například klasickou plnou červenou cihlou, nebo, pokud je zeď širší, klidně ytongem. z bourání a zdění je nepořádek, ale když se vše pečlivě zakreje a pracuje se s rozmyslem, nemělo by to být nic hrozného. samozřejmě nevím, jak to vypadá z druhé strany zdi, jestli tam nejsou obklady až ke stropu atp. s tímhle druhým řešením bych klidněji spal.
Nechal by som vyrobi uholniky (3 - 4 ks) v tvare L, na strop dlzka povedzme 30 cm, na stenu zvislo podla vysky skriniek. Upevnit do stropu a steny, pod luxferami. Najvacsie namahanie je na ohyb smerom dopredu pri strope, co zachyti ten uholnik. Na uholniky potom listu a zavesit skrinky kovanim na listu. Skrinky bude musiet stolar vyrobit tak, aby sa tento system vzadu skryl.
Rok zpet jsem resil podobny problem. Take to nahore neslo poradne pevne za nic uchytit. Na zed, k dolni hrane skrinek jsem primontoval viz link dole a skrinky na to posadil. Nahore, aby se skrinky nevyklopili, jsem je pouze na par mistech, ktere jsem si nasel jako vyhovujici lehce chytil. To uz se muze poresit podle lokalni situace. Treba pouze uchytit po leve a prave strane, kdyz jsou vsechny skrinky smontovane, nebo do spar mezi ty luxfery jak uz je zmineno, do stropu a pod. Hlavni vahu nese L, na kterem to sedi, to horni jisteni pouze drzi klopnou silu, ktera je v celkove hmotnosti zanedbatelna. 6 skrinek mi nahore drzi 3 vruty a testovani probehlo s moji vahou. Tolik ty skrinky nikdy neuvidi. Samotne L videt neni, pac na zdi je pred tim deska a horni roh (kam stejne nikdo normalne nevidi a nekouka) jsem zalištoval. Profil L pozinkov/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.