Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může Savo do pračky?

Od: mina odpovědí: 20 změna:
Zdravím všechny, nevíte jestli může Savo do pračky ráda bych ji desinfikovala, poslední dobou se mi zdá že prádlo nevoní jako dřív a kdoví kde se co usadilo. A taky bych chtěla vyčistit koupelnové předložky, ze spodu pogumované, tak že bych je v tom rovnou vyprala a desinfikovala taky.
Nebo je to hloupost a nedělat to, může savo něco poškodit třeba těsnění? A jestli ano, jak zředit, a teplotu, zkoušel nekdo? Vím že je i Savo na praní ale to tuším je jen prací gel, jde mi o tu desinfekci.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Existuje SAVO do pračky:

alza.cz/...

bear
hodnocení

2x

Savo v pračce nic neponičí.

Buben je z nerezu a vana z plastu. Gumy manžet hadic napouštění a výtoku z pryže. Čerpadlo z plastu a topná spirála z poniklované mosazi nebo poniklované mědi či také u dražších nerez.

Jen přiruby bubnu jsou tuším z hliníku. Ale když se tam nesavuje každej den, tak je to zanedbatelné.

Točte pračkou bez prádla a na vyvářku 95C

Uvolní se vodní kámen a zbytky prášku. Zvláště, pokud perete špatně na 30C furt.

doplněno 22.10.25 23:48:

Ještě doplním.

Pračka jako první úkon vypouští vodu a až pak napouští vodu a prášek.

Pokud tam vylijete do vany pračky savo, tak pračka první co udělá, tak se ho zbaví odpadem pryč a při praní ho nebude mít.

U praček s horním plněním zapněte pračku, nechte napustit a prát asi 10 minut. Pak dejte (stiskněte) pauzu a čekejte, až odblokuje zámek a půjdou dvířka otevřít. Pak dolejte litr sava. Zavřete a zase dejte pokračovat a nechte prát.

U praček s bočním plněním nalejte Savo v průběhu praní odměrkou šuplíkem. Až bude jistota, že pračka nezapne čerpadlo a savo nevyleje pryč.

re4zon
Souhlas, az na ten litr sava, to nema zadny smysl. Uplne staci ho tam nalit dva panaky, to vydesinfikuje dost. Na vycisteni pracky je mnohem lepsi nalit tam pul litru octa.
0rion

No já bych měl pár připomínek. Čistit pračku Savem a dát 95°C je nesmysl, účinek Sava se tím nezvýší, spíše naopak, protože chlornan se při vyšších teplotách rychle rozkládá na neaktivní látky. A litr Sava nalít do pračky je další nesmysl. Já bych do pračky nalil cca 20 ml Sava na litr vody a program nechal projít při 60°C, to bohatě postačí.

Tak pračka si napustí 10 litrů vody x vámi uváděné množství 20 ml Sava na litr vody a to jsou 2 litry.
bear

Je vtipné, že tu komentujete litr sava a přitom jste nikdy ani nevyměnili ložiska na pračce :)

bramburka
hodnocení

0x

Koupelnove predlozky dejte do nejake sitky nebo uzavreneho plateneho pytle. Guma se vydroli a ucpe vam filtr.

hodnocení

0x

Zdravím,

čerpám ze zkušeností servisu praček - výměny ložisek, od firmy která se na toto specializuje.

Savo doporučují a nešetřete s ním.. A také při nepoužívání pračku zavírat, dochází k zasychání usazenin!

Odkaz:

loziskapracky.cz/...

bear

Proto píšu i já o litru sava. Funguje to bezvadně.

Na desinfekci možná stačí panák, ale celý litr udělá hodně práce.

0rion

Dokonce prý 2 litry? A opravdu 90°C? No pokud to mají odzkoušeno, tak to určitě funguje, ono chvíli trvá, než se voda zahřeje a chlornan se rozloží, ovšem jakmile se rozloží je po účinku. Ale může tam hrát roli i to, že nalitím takového množství Sava do prací vody se stane voda silně alkalická, protože Savo je silně alkalické, obsahuje hydroxid sodný (chlornany jsou dlouhodobě stabilní jen v alkalickém prostředí), a ta alkalická voda také může pomoci s čištěním od usazenin.

tj
hodnocení

0x
Stává se. Používáte prášek nebo gel? Prášek občas nechává takový mazlavý film, doporučuji přejít na gel. Do pračky jinak žádnou chemku lít nemusíte. Dejte vyprat jednu pračku na prázdno bez prášků, gelů, apod na dlouhý program na vyvářku a pak přejděte s praním prádla na gel. Já to tak udělal a problémy zmizely.
Pokud nevěříte, nemusíte si kupovat hned tu největší lahev, stačí klidně jen nějakou malou na zkoušku. Používám Ariel Color (ten obyčejný) a je to super.
Pokud máte sušičku, úplně bych vyřadil aviváže, to je totiž pro pračku to nejhorší (a do sušičky to nesmí).
Pokud dáte jakoukoli látku k savu, riskujete nenávratné zničení barvy na té látce. Většinou to změní barvu na takovou hodně světlehnědou. Takže ty pogumované předložky budete nejspíše moci pak vyhodit. Určitě nedělejte. Vyperte je normálně tak, jak se mají prát a to včetně teploty, jinak se vám ta guma sloupe a budete mít kousíčky toho v pračce. Pak to budete mít tak cca 3 pračky na oblečení, než se to postupně vyčistí běžným praním a odtečou ty kousky do odpadu.
Zdravím :)
Zajímavé. Většinou se uvádí problémy naopak s gelem a doporučení je na prášek...

hodnocení

0x
V lidlu koupíte za pár korun desinfekci přímo do pračky, tuším dvě dávky. Předložky bych dal do sava v lavoru...

hodnocení

0x

Otázkou je, co je vlastně Savo. Je to značka, která má spešl výrobky na vyčištění všeho. Záleží jaký výrovek máte na mysli. Já čistím pračku i myčku prostředky, které k tomu jsou určeny a jsou volně k dostání v drogerii, ať už jsou pod značkou Savo neboSidolux nebo Domestos nebo jakékoliv. Stejně tak, jako jsou spešl prostředky na odpady, na troubu, na sklo, na WC, na sklo, na kuchyň, na skvrny, na . . .

doplněno 23.10.25 11:47:

Orion, děkuji, něco takového jsem tušila, ale přesně jsem nevěděla. ;)

0rion

Dříve se Savo vyrábělo jen jako roztok chlornanu sodného. Poté, co tuto značku koupil Unilever, začal pod označením Savo vyrábět další produkty, které již s původním Savem nemají mnoho společného. To prapůvodní Savo s chlornanem se nyní nazývá Savo Original. Pokud někdo mluví o Savu bez dalšího označení, má na mysli Savo Original, které je nástupcem toho starého Sava.

hodnocení

0x

Jenom upozorním, jaké Savo budete používat na ty předložky? Některé mohou materiál odbarvit, vyšisovat, udělat fleky a můžete vyhodit.

Takhle jsme vyráběli "plísňáče". Rifle a riflové bundy. Postříkalo se to Saverm a vypralo a byli jsme za světové. Vzpomínáte? To už je ale hoooodně dávno. :-D

hodnocení

0x

Se SAVEM budou mít problém díly z hliníku, barevných kovů a chromu taky nedělá dobře.
Kdysi jsem takto desinfikoval pračku a buben při točení začal vydávat děsný zvuky.
Netuším co a kde dostalo naprdel, ale podruhý už jsem to neudělal.
Celý buben je pochromovaný, určitě i hřídel kterou těsní břit gufera. A jak zateče za gufero, je to pak rychlá konečná pro ložisko.

jir
hodnocení

0x
Savo i ocet doporučují výrobci i opraváři praček, přináší jim to totiž zakázky. Moje žena tak taky čistila pračku a ta po vyčištění začala téct, nešlo to opravit, takže nová. Takže pokud to použijete, tak v rozumných dávkách, že...

hodnocení

0x
Když jsem chtěl pořádně vyčistit pračku s neznámou historií, dal jsem vyvářku, pak odpojením hladinového snímače a ucpáním hadice jsem ji donutil napustit hladinu téměř do půlky a takto plnou začít odstřeďovat... Hukot jak stíhačka, ale vytekly z toho pěkný mňamky :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]