Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Izolace studničích skruží

Od: donald* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den

prosím o radu jak zabránit vniknutí vody zvenku do studny. Máme vrtanou studnu s plastovými rourami. Nad těmi je si 1,5 metru betonové studniční skruže. Při jarním tání sněhu nám vnikla voda mezi skružemi a asi i zespodu zemí do prostoru betonových skruží a hladina vystoupala až nad plastový kraj roury a vnikla seshora do studny. Chci to řešit tak, že odkopám zem okolo betonových skruží, natřu skružíepenetralem a navařim IPU. Dno, kde končí skruže, chci zabetonovat. Není to problém z hlediska hygieny, i když bude IPA na vnější straně skruží. A není vhodné odizolovat i zabetonované dno? Do chrániček co mi koukají ze dna chci dát tu pěnu co se dává mezi skruže. Dal bych jí i mezi skruže, ale musel bych je nejřív nadzvednout, v tomhle případě vyndat a to se mi kvůli jejich váze nechce. Děkuju předem za každou užitečnou radu.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

4x

Nešlo by nějak "nastavit" plastovou rouru do vrtané studny, těsně pod okraj vrchní skruže?

podobně jak navrhuje Hop bych to udělal taky, jen bych použil silnější trubu třeba 200-300mm a montážním přípravkem upevnil ke skruži. Nějak se mi nechce kopat okolo studny, vařit IPU nebo jinou lepenku a nadzvedávat trubky...

zkrátka nastavit plastovou trubku přechodem a vytáhnou až ...

potřebujete prostor uvnitř skruží?

donald*
hodnocení

už jsem to okopal, skruže nadzvedl, dal tam tu pěnu na studny. Okolo skruží nacpu vlhký jíl, do chrániček ze země až bude trochu sucho nacpu taky tu pěnu. Mám teď jen jednu otázku...

Mám dělat betonové dno?

Skoda ze jste si neprecetl prispevek milanacukrare, mozna slozite a draze zachranujete neco, co vlastne ani nepotrebujete.

donald*
hodnocení

draze to nebylo, hupcuk sem si pučil zadarmo, okopal jsem si to kolem taky zadarmo, jen ta pěna stála 200,-Kč ... když nebudu mít uvnitř vodu, tak tam můžu třeba něco uskladnit... jablka a tak.

ano udělejte.

donald*
hodnocení

díky za radu, spousta lidí mě ale od toho zrazuje... že se mi tam přes beton voda prosákne stejně a nebude mít jak odtect ... neni to blbost?

donald*
hodnocení

jo taky jsem nad tim přemýšlel, ale nevím jak by to dobře drželo, když to není v zemi. Jde tam taky už elektrika, vede tam trubka od nautily a opírá se mi tam i samotná nautila. Tímhle směrem jsem to zatim moc nezkoumal.

jabraka*
hodnocení

3x

Ta studna měla být původně jen kopaná.já bych zabezpečil drenáží okolo studny na povrchu možnost přeplavení studny.Jinak by stačilo skruže zasypat pískem a vytvořit tak pískovou filtraci pro vniknutou vodu.

JABRAKA

donald*
hodnocení

Díky za radu. Náš RD stojí na mísném svahu a voda se nám tam dostala při jarním tání z louky ... strouha nestíhala a nestíhalo kalový čerpadlo ve skružích a nestíhali ani roury k okapovým svodům... voda stoupala i kolem domu. Ta písková filtrace by asi pomohla vzhledem k čistotě vody, ale myslím , že by nezachytila např.fekální bakterie. A abych tam ten písek dostal tak musím stejně odkopat zem kolem skruží. Raději bych udělal v místě, kde jsou betonové skruže takovou vanu, aby se tam povrchová voda nedostala vůbec. Když udělám betonové dno, je potřeba to ještě nějak izolovat ... a není na závadu ta navařená IPA na vnější straně skruží?

wladi*
hodnocení

0x

Protože jsem také čerstvý majitel vrtané studny,mohu posloužit postupem,jak to řešila odborná firma.Okolo skruží vybrala zeminu o průměru cca.3metrů a vzniklý prostor naplnila jílem /prodává se na různých místech v republice/ jílu je jeden valník a je uložen do hloubky asi 3 metry a při pokládce byly stále udusávány jednotlivé vrstvy dusacím zařízením,myslím,že tomu říkají žába.

hop®

Žába, oficiálním názvem "pneumatické dusadlo" ;) (tohle by možná nevymyslel ani pan Karel Čapek se svojí "nosočistoplenou" *smich*)

donald*
hodnocení

díky moc za radu... mě to kdysi dávno "odborná firma" jen vybouchala a instalovala plastové roury a štěrk kolem nich... ale zase to bylo laciný:)

Do průměru tří metrů a do hloubky 3 metrů to kopat nebudu a jíl si navezu od souseda... vy to máte určitě jak to má správně být, ale já bych to musel všechno demontovat a nákladně předělat, kdybych to chtěl udělat taky tak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]