0x
Sazba je podle toho, co máte ve smlouvě - rozhodující je celkový příkon. U odběru V (tzv. denní odběr) je podstatně vyšší než u odběru N (tzv. noční odběr). 2200KWh není nic moc, pravděpodobně se v bytě topí přímotopy. Otázka je, jak je byt velký a na jakou teplotu je vytápěn...
Byt je velikosti 2+kk o rozloza cca 50m2. Je vytápěn na pokojovou teplotu. Kolik tedy činí sazba za noční a denní proud? Kde bych to mohl zjistit? Předem děkuji za odpovědi.
Nevím, jaký máš tarif a vytápění "na pokojovou teplotu"je informace na prdlačku - záleží nejen na velikosti bytu, ale i na zateplení, kvalitě oken a jejich utěsnění a tak dále. Pro někoho je "pokojová teplota 26°C, pro někoho 18°C. V ceně za vytápění na tyto dvě odlišné teploty bude dost propastný rozdíl.
Ceny za kWh si podle svého tarifu (zjistíš z účtu) najdi TADY. No já si myslím, že ohledně mého dotazu není ani tak důležité, na jakou teplotu vytápím byt a jak mám zaizolovaná okna, ale to, kolik protočím měsíčně na hodinách. Jasně, že je to důležité a tyto faktory se odrazí na celkové spotřebě, ale o tom teď není řeč. Ale jinak vytápím byt na cca 21°C.
Jinak díky za odkaz na přehled plateb za elektřinu, ale mám tam ještě jednu nesrovnalost, se kterou bych potřeboval poradit - Myslím, že jsem v tarifu D-Standard a v něm je v kolonce Distribude - 3. část uvedena cena za MWh. V tarifu VT (vysoký tarif) je cena za MWh 2 193,86 kč bez daně, ale v tarifu NT (nízký tarif) není uvedena žádná cena. Vím, že se celková spotřeba násobí ještě zbylými platbami, které jsou tam také uvedeny, ale chci se jen ujistit, že v NT je cena za MWh nulová.
Dost pochybuju, že by cena za MWh v jakémkoli tarifu byla nulová. Zkus se zeptat přímo svého dodavatele, určitě to lze realizovat mejlem.
Hezký den.
P.S. Myslíš, že to, kolik protočíš na hodinách nijak nesouvisí s tím na jakou teplotu vytápíš a jak máš izolovaný byt? Mýlíš se... Jeden stupeň celsia navíc znamená o osm procent vyšší spotřebu energie. A tepelná pohoda závisí na rychlosti ochlazování bytu, a na tom, zda někde nefouká škvírami. Ale pokud jsi jiného názoru...
Totiž 21 °C u dobře izolovaného bytu je jednodušeji a zejména laciněji dosažitelné, než tam, kde fouká přes okenní rámy, pod dveřmi a kolem nich a liší se to u izolovaného a neizolovaného zdiva. Těch faktorů je mnoho, hledej tímhle směrem. Zřetelně je považuješ za nepodsatatné, tudíž se domnívám, že izolováno proti úniku tepla nemáš.
Prostě ohledně tvého dotazu je naopak VELMI DŮLEŽITÉ, na jakou teplotu vytápíš byt a jakou máš tepelnou izolaci... Velmi důležité!
Hezký den.
Abych to uvedl konečně na správnou cestu. Já tady nediskutuji o tom, jak důležité je mít dobře zaizolovaný byt, ani to nezpochybňuji a ani jsem to v téhle diskuzi nezpochybnil. Vím to a naprosto s Vámi souhlasím. Jen otázka zněla jinak a už ani nevím, proč jsme se vlastně k vytápění bytu a izolaci dostali. Ta spotřeba, na kterou jsem se původně ptal mohla být způsobena prakticky čímkoliv, třeba mohli mít týden v kuse puštěnou troubu nebo čertvíco. Zajímala mě, a ještě v tom zatím nemám úplně jasno, ta spotřeba v kWh. Každopádně děkuju za příspěvky.
Jde o to, že jestli topili a měli při tom otevřená okna, ta spotřeba taková mohla být. K izolaci jsme se dostali proto, že jsi neřekl, v čem máš problém. Za určitých podmínek je taková spotřeba možná - vytápěli troubou, topili s otevřenými okny a podobně. Nemusí jít nutně o chybu měření. Už si rozumíme?
Čím přesněji formulovaný dotaz, tím přesnější odpověď a spokojenější tazatel.
Hezký den.