Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak poznat,zda hodinky jsou na baterie?

Od: lindab odpovědí: 17 změna:
Milí diskutující,jak poznat,zda tyto hodinky jsou na baterii nebo mechanické? Nedaří se mi je otevřít. Nerozumím tomu.Děkuji.
Jak poznat,zda hodinky jsou na baterie?
Jak poznat,zda hodinky jsou na baterie? #2

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Podle nápisu na ciferníku jsou elektrické, řízené krystalem. U mechanických by byl slyšet tikot setrvačky a korunkou by se daly natahovat.

bear

I u elektrických quartz je slyšet tikot. Jste neměl nikdy rozdělaný ani budík?

V podkovičce s cívkou je uložen magnetický váleček s ozubeným kolečkem. Cívka dostává pulzy od klopného obvodu s kryslaovým řízením.

Také ten kmit tiká.

Krokový motorek se nevrací. To je zřetelně jiný zvuk.

bear

Krokový motorek...

No i ten můj popsaný s podkůvkou v německých quartz (ne china) postrkuje nepokoj.

hodnocení

3x
A nebude lepsi s tim zajit k hodinari? Vymeni baterku na pockani….

Ale tazatel nepsal, že chce měnit baterii. *zmateny* Chce jen vědět, s čím má tu čest.

k2
hodnocení

2x

Quartz=baterkovy.

hodnocení

2x

Jsou na baterii. Poznáte to i bez otvírání podle tohodle nápisu. A také podle toho, že nejdou natáhnout ;)

doplněno 20.10.25 21:34:

Zase jsem byl pomalej *bum*

Jak poznat,zda hodinky jsou na baterie? #3

lindab
hodnocení

Děkuji moc
bear

Víčko je zezadu jen zacvaklé. Stačí vrazit ostrý nůž do mezery víčka a těla hodinek a odpáčit.

...ale pozor! Už se Vám to nemusí podařit zase zavřít.

bear

Tak u hodinek za 200kč je možné vše. Ovšem na bižu se dost rejžuje

luxusstore.cz/...

bear - Mám hodinky Prim, které jsem před 21 lety zdědil po tátovi. Baterii v nich bez problémů měním sám. Pak mám ještě jedny novější, řekněme "střední třídy". Když došla baterie, podařilo se mi je sice otevřít a baterii vyměnit, ovšem zavřít je museli v hodinářství. Účtovali si za to skoro stejně, jako za výměnu baterie :(. Od té doby už do nich nelezu.

2024

Výměna baterie je cenově nenáročná záležitost v ceně lehce přes 100Kč a to i s testem vodotěsnosti (který by u vodotěsných hodinek měl být ve slušném hodinářství samozřejmostí).

Ano, u levných hodinek se výměnou baterie může jejich cena i zvojnásobit:)

mll

V posledních týdnech jsem měnil baterky asi v šesti hodinkách, protože hodinářství se tím odmítá zabývat. Ještě chápu, že odmítnou čínské, ale měl jsem v ruce i dvoje značkové (ne nic extra, něco jako secco). U čínských rovnou řeknou, že jsou čínské, že to nedělají. U těch značkových si vymysleli, že byly zaplavené (mě to teda nepřišlo, a to jsem to důkladně prohlížel, navíc do doby než jsem je otevřel měly být vodotěsné do 30 metrů (po mém zásahu bych už na to nespoléhal), i když je nikdo nikdy tak nepoužil, tím spíš zaplavené být nemohly).

Kdysi jsem měl prim sport, klasické, natahovací, čas od času je táta vozil do Poříčí na Sázavou, kde je opravili na počkání (opravdu opravili, nebylo to jako dnešní opravy, které spočívají ve výměně strojku). Když to tam zaniklo, dostal jsem jiné, které vydržely něco přes 10 let, jak slibujou. Ale pak v hodinářství vyměnili baterku a ta nešla, další šla asi měsíc, mezitím jsem si pořídil jiné hodinky, zase na 10 let, a asi vloni jsem v nich měnil baterii, zatím jdou. V těch minulých jsem taky na zkoušku vyměnil baterii, a i když byla AG (ne LR) tak šla asi jen rok, ale to už jsem si zvyknul na nové hodinky, tak tyhle skončili někde v depozitu.

Každopádně na hodinářství bych moc nespolehal, slýchám o jejich práci špatné a ještě horší zkušenosti. Baterky sobě a rodině měním sám. A o moc víc většinou hodinky nepotřebují.

k2

@2024: Ve kterem konkretnim hodinarstvi meni baterku i s testem vodotesnosti za cenu kolem 100Kc?

2024
Před měsícem Tovys v Jihlavě. Bylo to tedy 130Kč, tak pardon, ale bylo to i s výměnou těsnění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]