Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plastový sud na vodu prasknul - lze opravit?

Od: tm odpovědí: 30 změna:
Prasknul mi plastový kruhový zelený sud na vodu. Délka praskliny cca 15 cm. Lze to něčím opravit nebo už to bude sloužit leda jako obří květináč? Děkuji

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jir
hodnocení

4x
Taky mi tak kdysi prasknul zelený 300 litrový sud. Praskliny a okolí jsem natřel asfaltovou penetrací a horkovzdušnou pistolí přilepil z obou stran záplatu z asfaltové střešní lepenky. Už to drží 10 let...
Jo, a konce prasklin je vhodné vyvrtat dírky, aby se zabránilo jejímu dalšímu rozšiřování.

asd1
hodnocení

2x

Jde to svařit + spoj vyztužit nerez sponkama a zevnitř plácnout záplatu přilepenou silikonem nebo jen silikon.. Ale brzy to křápne znova jinde, tyhle zelený plasty rychle křehnou... Zadarmo drahý...

Lepší jsou modrý PE-HD profi sudy na chemii, nebo zednický černý z PVC..

hodnocení

1x

je k mání i lepící fólie, co opravdu drží, jen bych ji podpořil nějakým lemem, ale cena je na úrovni nového barelu...

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, snad zkusit opravnou epoxidovou sadu s tkaninou (na laminátové lodě). Zdravím!

Na PP / PE epoxix nechyta, len zvarit.

ben®

peter - OK, beru to zpět.

hodnocení

0x
Před pár měsíci jsem si za pár stovek koupil sponkovací pistoli na opravu plastů a k tomu malý žehlící nástavec. Funguje to hezky. Takže napřed bych to mechanicky spojil těmi zatavenými nerez sponkami a proti průsaku pak zažehlil, pokud máte k dispozici kousek stejné hmoty (dá se otestovat, co najdete, např. vázací pásky. Ona často nějak funguje i tyčinka z tavky, když se do toho za tekuta zapraví. Ale mechanicky je slabá a nemá ráda slunko. Silikon rád nemám, ale natlačený do úzké škvírky by fungoval taky.
Obecně se ale snażím používat nádoby z takového měkčího nezničitelného PE, jako jsou modré 200 l sudy, nebo černé kádě. Na omak to poznáte, že nemají pěkný lesklý tvrdý povrch, ale jsou takové jakoby voskové. Ty zelené nádoby z hobbymarketů zpravidla rády praskají, zvlášť v mrazu.
mm

Stahovací pásky jsou z polyamidu (nylonu), zatímco ten zelený sud je z polypropylenu. Ale zatavit dohromady se to jakž takž dá.
Polypropylen je nejlevnější plast, degraduje vlivem UV, a pak praská. Polyetylen je samozřejmě mnohem odolnější.

Na zpevnění praskliny je dobré do plastu zatavit třeba kovou síťku (kovové "muší" pletivo), poslouží i kousky rozpleteného měděného lankového vodiče.

hodnocení

0x
Na čínský shopech prodávají opravné pásky na nádoby různých šířek a délek. Taky používám. Čtvrtým rokem stále drží.

km
hodnocení

0x

bohužel se oprava nevyplatí...
také mám jeden takový sud a je z něj teď sud kompostovací
ptal jsem se tu na totéž asi před rokem

kolik
hodnocení

0x

Zalepil jsem obyčejnou tavnou pájkou zevnitř sudu.

Plastový sud na vodu prasknul - lze opravit?
tm
hodnocení

To mě napadlo taky, ale řekl bych, ze spis by držel nějaký rozpuštěný plast - páječkou nebo nad svíčkou či tak něco
kolik

Nevěřil jsem tomu, ale drží již dva roky.

mll

Tyhle tavný pistole překvapivě držeji. Právě že je to roztavený plast, neni to pájka. Ale takovým způsobem, že to třeba 3 roky drží (třeba i velkou silou) a pak to najednou nedrží. Za pokus to stojí.

hodnocení

0x

ony jsou to převážně plasty z recyklátů a zavařit se nedají. Varianta 1 - vložit igelitový pytel a z vnější strany oblepit univerzální všespravující páskou. Nebo možnost 2 - TEMU - toto jsem si koupil, ale za cca rok jsem to ještě nepoužil.

nejsem si jist, jak se otevře odkaz, když mám přihlášení na webu...

Plastový sud na vodu prasknul - lze opravit? #2
tm
hodnocení

To je zajímavý nápad s tím silným pytlem do sudu jako největší nouzovka

hodnocení

0x
Existují pistole na opravu podobných plastů, je to určitě lepší, než to matlat jen tavkou. Tahle věc totiž zastaví do plastu drátěnou vlnovku, která účinně drží prasklinu u sebe a brání jejímu šíření. Dá se to použít třeba i na nárazníky a pod. Mívají to v Lidlu, ale je to Čína, takže to půjde koupit i napřimo u Číňanů
lidl.cz/...
tm
hodnocení

Svařovací pistole - jak a na co to funguje?
km

na co to funguje? na eleketřinu a je to na plast, viz obrázky v odkazu. nicméně, pouze tenhle přístroj nepostačí, ještě je třeba něším utěsnit zůstavší spáru

riva

Obvykle na plastové díly na autech - nárazníky a tak. Z Číny za pár korun a k tomu sadu nerezových vlnovek, které se do plastu zataví. Na YT je řada ukázek jak s tím pracovat.

A třeba pak horkovzduškou nanést chybějící materiál na dotěsnění - tyčinky různého složení třeba opět z Číny nebo kousek odlomeného plastu.

tm
hodnocení

Na elektřinu - jasně)) takže musím sehnat nějaký plast... napadají mě třeba plastové klínky na vyrovnání dlažby, oken... ty se přiloží k sudu a roztopí tou pistolí? Tzn. čistě teoreticky, pokud bych je rozpustil třeba nad svíčkou, kostkou Pepa...?
asd1

Tohle žhaví ten drátek, až se zanoří do plastu tak ho odpojíš, po zchladnutí se čumějící drátek zabrousí. Na autě následuje kyt a barva. Tj. neni to až tak svařený ale jen spojený dohromady tou sponkou.

To samý uděláš páječkou s V hrotem, resp. líp, nejdřív hrot zanoříš do spáry, pak shrábneš ze stran a uhladíš. Pak přiložíš sponku z nerez drátku, páječkou jí ohřeješ až se zanoří a hrotem uhladíš aby nečuměla ven. Svar je křehký a bez sponky to rádo praská, proto to vyztužení.

Na sudu to nemusí těsnit, tak to utěsníš tavnou pistolí nebo přemázneš silikonem, příp. tou vodotěsnou páskou z Temu za stovku..

Páječka s regulací teploty nastavenou na minimum aby se plast nepřepaloval. Na Alíku/ Temu běžně za 150 Kč., já trefil akci za dolar.

Ty zelený baubau nádoby jsou z PP, na slunci rychle degraduje a praská, takže nakonec beztak skončíš u profi sudů z HDPE..

tm

Profi sud z HDPE je co třeba? A ty sponky jsou co? Můžu prosím odkaz? Toto šlo zatím vždy mimo mě a plast jsem nikdy neopravoval. Mám ale páječku vś tím V drátem

asd1

Cokoli z drátku, nerez je lepší. Jakákoliv struna a uděláš z ní "kramli"aby držela na tah.. Nebo třeba ze sponky:

obi.cz/spony-z-ne/...

sud třeba tohle:

220L plastový sud/...

tm
hodnocení

Asi to nechám na jaro a na jaře dokoupim ten modrý sud... takže kolem praskliny vyvrtat dírky a těmi se protáhne drát a pak přeložit nějakým plastem a zatavit tou horkovzdušnou pistolí?

asd1

Ne. Trhlinu svařit, pak napříč položit sponku, ohřát jí až se celá zanoří do plastu a plast uhladit. Pokud to netěsní tak z vnitřní strany odmastit a přetáhnout proužkem silikonu jako těsnění (nebo tavnou pistolí příp. tou vodotěsnou páskou..

Je to provizorium, plast je křehký už všude a brzy to rupne jinde.. ale umí to prodloužit použitelnost i o roky.. Větší smysl to má když se to křápne nárazem a ne "samo"... Obvykle nárazníky aut našich žen *smich* držáky světel atd. Levná a funkční oprava na místě, nemusíš nikoho přemlouvat ať to udělá, vozit to tam atd.

hodnocení

0x
Lepit určitě ne, leda svařovat. Mockrát jsem opravoval obyčejné slabé koše na prádlo tavnou pistolí, ovšem ne jentak prasklinu zastudena oblít, ale nejdřív pájkou trochu projet a sestehovat, následně nahřívat hořáckem a do toho přidávat tavnou tyčinku, ať už pistolí, nebo jen prostým přikládáním mezi plamen a již předehřátý a nataveny materiál. Jsou to sice pravděpodobně jiné plasty, ale takhle zatepla se slijou dohromady a další prasklina bude v půlce případů jinde. I prošlápnuty plastový Ikea postavec už takhle slouží několik let.
Ještě námět na možná vhodný plast pro doplnění/zesílení spoje - při svařování prasklého blatníku na autě (v té době jsem o pájce se sponkami z Číny neměl tušení, asi tu ještě nebyly) jsem přidával materiál z roztavených kousků blatníku od jízdního kola :)

0rion
hodnocení

0x

Nejjednodušší způsob: Pokud je prasklina rovná, sehnat 2 kusy tvrdého plastu nebo plechu, nalepit pěnovou oboustrannou pásku a z obou stran přilepit na prasklinu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]