Nejste přihlášen/a.
3x
No já si myslím, že je to nevhodným způsobem udržování ohně. Já si z dětství pamatuju kamna tzv Petry, a tam se taky rošt ohýbal. Vrchní část roštu se vlivem rozpálení roztahuje a pak dochází k té deformaci. Pak jsem zjistil, že v těch Petrách se mělo topit úplně jinak, než to dělali naši rodiče, když kamna rozfajrovali do ruda. Ta kamna se měla po zapálení a rozdělání základu naplnit uhlím do myslím 3/4 nebo 2/3 a nechat prohořívat tak, aby vydávala teplo a ne aby byl v dolní části odpich železa jak v hutích.
2x
Rošt v krbové vložce se může prohýbat kvůli nadměrnému namáhání teplem a mechanickému namáhání, což je často způsobeno nesprávným topením a špatnou regulací přívodu vzduchu. Pokud je primární vzduch (přiváděný zespodu přes rošt) příliš dlouho otevřený, způsobuje intenzivnější a rychlejší hoření, což vede k přetížení a deformaci roštu. Stejně jako jiné součásti krbu se i rošt časem opotřebovává a jeho odolnost proti vysokým teplotám se snižuje, což může vést k jeho deformaci.
"Pochází ze starých kamen, kde byl léta bez deformací! " - byl tam tedyjiný způsob topení ...když se dlouhé roky neprohýbal
Vzduch jej ochlazuje zespodu, z horní strany na něj působí žár...čím vyšší bude rozdíl teplot, tím k většímu prohnutí dojde...když se dívám na foto, rošt se prohýbá směrem nahoru, k vyšší teplotě, roztahuje se více..ohýbá se
@nonek má pravdu. Jak jsem psal jinde zde. Rošt se prohne nesprávným topením, kdy zespodu jde vzduch, který chladí spodní část roštu, a vlivem tohoto zásobování kyslíkem se horní část roštu palivem rozpálí a kvůli rozdílným teplotám (zespoda ochlazován, seshora přehříván) se tento deformuje. Je jedno, jestli to nonek zadal AI, prostě je to tak.
Jedná se o bimetalický efekt a rozdílnou roztažnost vlivem teplot.
Ten rošt se ale opačně dát nedá. Nejen, že má na jedné straně trn, kolem kterého se otáčí, ale i otvory v něm jsou kónické. Při otočení nebude správně propadávat popel a rošt se bude ucpávat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.