Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se prohne rošt?

Od: udo144® odpovědí: 7 změna:

nezná někdo příčinu prohnutí litinového roštu viz. obr.? Rošt byl provozován v krbové vložce zasazený v šamotové desce dna topeniště. Prohnul se takto během jedné topné sezony. Pochází ze starých kamen, kde byl léta bez deformací! Za případné názory předem děkuji.

Proč se prohne rošt?
Proč se prohne rošt? #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

No já si myslím, že je to nevhodným způsobem udržování ohně. Já si z dětství pamatuju kamna tzv Petry, a tam se taky rošt ohýbal. Vrchní část roštu se vlivem rozpálení roztahuje a pak dochází k té deformaci. Pak jsem zjistil, že v těch Petrách se mělo topit úplně jinak, než to dělali naši rodiče, když kamna rozfajrovali do ruda. Ta kamna se měla po zapálení a rozdělání základu naplnit uhlím do myslím 3/4 nebo 2/3 a nechat prohořívat tak, aby vydávala teplo a ne aby byl v dolní části odpich železa jak v hutích.

hodnocení

1x

Rošt v krbové vložce se může prohýbat kvůli nadměrnému namáhání teplem a mechanickému namáhání, což je často způsobeno nesprávným topením a špatnou regulací přívodu vzduchu. Pokud je primární vzduch (přiváděný zespodu přes rošt) příliš dlouho otevřený, způsobuje intenzivnější a rychlejší hoření, což vede k přetížení a deformaci roštu. Stejně jako jiné součásti krbu se i rošt časem opotřebovává a jeho odolnost proti vysokým teplotám se snižuje, což může vést k jeho deformaci.
"Pochází ze starých kamen, kde byl léta bez deformací! " - byl tam tedyjiný způsob topení ...když se dlouhé roky neprohýbal

km
proc se rovnou nezeptat ai, ze jo :)

Aha, nedal jsem mimořádně odkaz...omluva z mé strany. Snažím se o to, aby tam odkaz vždy byl...

mate59
hodnocení

0x

Asi vzniká v krbu vyšší teplota a se prohne.Dejte ho opačně,se srovná.

Ten rošt se ale opačně dát nedá. Nejen, že má na jedné straně trn, kolem kterého se otáčí, ale i otvory v něm jsou kónické. Při otočení nebude správně propadávat popel a rošt se bude ucpávat.

U krbovek, kde je rošt nepohyblivý obdélníkový ho při topení dřevem s větším množstvím hřebíků záměrně dávám opačně, aby mezery byly užší stranou nahoru a tak aspoň některé hřebíky hlavičkou nepropadly napůl, nesprajcly se a nebránily vyndání popelníku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]