Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím vyčistit (obnovit) hliník

Od: millcom® odpovědí: 14 změna:

Získali jsme židle a stolek na terasu a konreukce je zřejmě eloxovaný hliník, který už je takový zašedlý a matrný. Chtěl bych se zeptat, zda mi někdo může poradit jakým prostředkem ten hliník vyčistit? Nechtěl bych udělat ještě větší škodu :)

Čím vyčistit (obnovit) hliník
Čím vyčistit (obnovit) hliník #2

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Podľa hnedej hrdze presvitajúcej cez prvý vyvŕtaný otvor z vnútra trubky a tiež podľa pomerne subtilných trubiek sa o hliník s najväčšou pravdepodobnosťou nejedná. Bude to podľa mňa buď pochrómovaná, prípadne poniklovaná oceľ (taktiež sa nebude jednať o nerez). Vyčistíte to za pomoci leštiacej pasty k tomu určenej (napr. Silichrom Ex). Núdzovo použiť namiesto handry kus alobalu (obal od čokolády) a leštiť s ním za použitia vody prípadne s trochou saponátu ako lubrikantom. Alobal (hliníková fólia) chróm nepoškodí (je oproti hliníku tvrdý), ale poberie nečistoty a povrchovú koróziu z povrchu.

hodnocení

@miso: podle váhy usuzuji opravdu na hliník. Celé to křesílko nemá více jak 3-4 kg a to se mi na ocel zdá moc lehké

Zdravím, také se přidávám k názoru že to není hliník. Zkuste magnetem...

hodnocení

@vlsta2: magnet se nechytá ... udělal jsem ještě nožem pokusný vryp na jedné hraně - je to hliník

hodnocení

6x
Ať už je to hliník, nebo potažená ocel, použil bych klasický silichrom.
doplněno 09.10.25 09:14: Jestliže je to tedy opravdu hliník/dural, tak dost záleží, jestli na povrchu má elox. Pokud ano, vyhnul bych se abrazivům a opucoval bych to jen běžnými tekutými kuchyňskými prostředky. Pokud tam elox není, tak bych vzal ten Silichrom, ale hliník vždy bude šednout, takže každé jaro znovu.
Možná jestli by nemělo delší životnost použít místo Silichromu nebo následně po něm Tempo, v tom je myslím silikonový olej a to je nezmar, ten se jentak neodstraní a odpuzuje vodu. Ale třeba je i v tom Silichromu.

mate59
hodnocení

0x
Ocet,kys.citronová, sůl,voda.Nechat působit,přeleštit.

jiofa
hodnocení

0x

Když už z "hliníku", tak je to přesněji dural, tvrzený hliník. Z čistého hliníku byste se posadil a židle by se pod vámi složila.

hodnocení

@jiofa: nezlobte se, že nejsem odborník na materiály *nevi* . Ať už je to třeba i ten dural, o kterém mluvíte, tak z mého pohledu je to nemagnetický materiál podobný hliníku, nebo je to dural, jak píšete a já neřeším pevnost materiálu - to je problém výrobce, já se pokouším získat radu, jak a čím to nejlépe vyčistit. Neočekávám vysoký lesk, chci jen odstranit takové "zašedlé mapy".

hodnocení

0x

jde li o čistý hliník, jde to ohnout v ruce. A hliník časem oxiduje, víte to? Jinak než železo, "nedestruktivně". zrovna nedávno jsem řezal kus hliníku.

hodnocení

@herd: děkuji za poučení o tom, že hliník časem oxiduje. Kdyby neoxidoval, nebyly by na něm ty zašedlé fleky, které se pokusím po získání nějakého tipu vyčistit. Vy jste mi bohužel tip nedal, ale budu si opravdu pamatovat, že hliník (i ten v Humpolci) časem oxiduje.

Považujte tanto vzhled za patinu a nábytku si važte jako starožitnosti.

hodnocení

@vibe2: tak to opravdu nevím, zda mohu 5 let starý terasový komplet považovat za starožitnost. Koupíte to za 25 tis.? Můžeme se domluvit a já to nemusím čistit :)

Však počkejte ještě tak 25 let. Do té doby udržujte patinu ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]