Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rezavá trubka

Od: palitavy® odpovědí: 26 změna:
Dobrý den,
Mám tepelně čerpadlo Viessmann. Po třech letech se na trubkách pod kotlem objevila rez, která prostupuje z trubky ven, je stále orosená viz foto. Jde mi o to, že uběhla dvouletá záruka, ale není přece možné, aby hned třetí rok trubka takhle zrezla. Samozřejmě to nechám opravit stejnou firmou, která mi TČ instalovala, aby se jim tam nevrtal někdo jiný. Firma mi telefonicky oznámila cenu za opravu a protočily se mi panenky a vůbec se mi taková vysoká částka nelíbí, ale jsem v pasti, opravit to musím, jelikož hrozí havárka velkého rozměru. Ptám se vás, zda mám možnost dodatečné reklamace ceny opravy, nebo jak jinak postupovat. Děkuji.
doplněno 08.10.25 09:29: Opraveno.

Rezavá trubka
Rezavá trubka #2
Rezavá trubka #3

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jir
hodnocení

11x
Zdá se mi, že prvotní příčina bude jinde: na měděnou trubku kape voda, ta vytváří s měděnou trubkou tzv. "měděnku" dále tato agresivní voda kape na tu pozinkovanou trubku a ta rychleji koroduje. Ty pozinkovaný trubky jsou tenký a jsou rychle pryč. Je to známý jev, který znají (měli by) hlavně klempíři a vyhýbají se kombinaci měděných a pozinkovaných prvků.

asd1
hodnocení

3x
Po záruce = opravit za svoje.
To rezavy natrit, pretesnit to odkud chcije na medenou trubku.

Přesně, pokud to bude přes měď kapat na železo dopadne to stejně.Měděný zemnící pásek je ve vlhku schopný za pár let udělat díru do pozink trubky

hodnocení

Díky za komentář, ale myslím že nátěr není řešení. Budu muset nechat opravit a trubku vyměnit. Kdyby to prdlo, měl bych celý barák pod vodou

km
hodnocení

0x
kolik maa stat ta oprava? dekuji
Můžeme udělat tipovací anketu. Tipuji 14 000. ;)
hodnocení

Zde nejde o to kolik, ale jestli vůbec za opravu platit. Myslím, že by zde mohla platit záruka na skryté vady, nebo něco takového.
jir
Co je příčinou kapající vody? Pokud to nebude z toho, co montovali, pak reklamaci bohužel neuznají. Možná by to někdo zkušený mohl uhrát na nevhodnou kombinaci materiálů...
km

palitavy: ne

hodnocení

Ještě v záruce se řešil únik vody z pojišťovacího ventilu. Ze zprávy o opravě: Na bojleru protéká pojišťovací ventil , info předáno na montážní firmu aby poruchu odstranila , doporučena montáž
expanzní nádoby na přívod studené vody do bojleru.
Firma ventil vyměnila, ale únik byl odsud, mám to černé na bílém.
Tomkk: cena materiálu x 1000 :) A bez odstranění příčiny za další tři roky znova ...
Na druhou stranu, já bych teď řešil jen příčinu, pak ta reznouci trubka kotel přežije. Když se podívám na trubky v našem vlhkém sklepě, kde na nich občas kondenzuje vlhkost a co já pamatuju, vypadají na upadnutí už desítky let a furt nic ...
Hlavně aby tam nekapal přímo kondenzát z plynového kotle, to je kyselina, tátovi to "odborníci" při instalaci kotle svedli do odpadu cu trubkou, po letech furt vlhko v koupelně, pak jsem přišel na tu trubku, byla z ní vlastně jen přední půlka, zadní zmizela rozpuštěná a vypuštěná a kondenzát tekl na zem.
asd1
To není klasická trubka co má stěnu 3mm ale slabej plisek kterej prorezne rychle. Lacinej sunt ;)
Odrezit a natřít kvalitni barvou staci, jestli to chce měnit tak může, je to jeho ať si dělá co chce. Ovšem zatáhne to sám, je to po záruce takže něco reklamovat může leda na lamparne. A tady ani není co reklamovat, leda vlastní blbost že nechal vystup z pv tect na trubku...
hodnocení

Vlastní blbost? Proč tak expresivně? Tekl pojišťovací ventil v kotli, byla to záruční oprava, tak se voda dostala na tu trubku. Tam opravdu mojí blbost nevidím. Myslím, že to je na reklamaci, když jsem to nezavinil.
Není se čemu divit když necháte dobrovolně téct vodu na trubku která vám zrezne. A druhá věc je to že uhlíková ocel nemá ráda vlhkost a už vůbec ne mizerná Sanha.
Teď si to buď natřete a nebo nechte za peníze vyměnit. Již po záruce a je vizitkou firmy jak šetří bohužel...
hodnocení

Proč dobrovolně? Umíte číst? Vždyť výše píšu: Ještě v záruce se řešil únik vody z pojišťovacího ventilu. Ze zprávy o opravě: Na bojleru protéká pojišťovací ventil , info předáno na montážní firmu aby poruchu odstranila , doporučena montáž
pecenkav
Únik vody z pojišťováku není porucha, ale nutnost, dá se sice dost odstranit montáží expanze, jak už si psal, ale pokud ti to léta kapalo na trubku dole, je to tvoje blbost, firma sice měla, pokud to bylo proveditelné, napojit pojišťovák do odpadu přes sifon, k tomu určený, ale někdy se stane, že zákazník tohle řešit nechce, že se to nechá kapat do kýble a ten si bude vylévat a nebo rovnou namontovat expanzi, ale to zákazníci často z důvodu šetření nechtějí, že budou vylévat.To už si měl řešit dávno a ne až když se blíží průser.
hodnocení

Léta to nekapalo, TČ mám těsně po záruce, takže třetí rok. Nikdy jsem neměl pod kotlem vodu, takže se to spíš jen rosilo.

už je to opravené, nyní to budu více hlídat.

hodnocení

0x

No, s reklamací by jste asi neuspěl ani v záruce,opravdu je to rez od té CUtrubky nahoře(teda jestli to nedělala stejná firma...).Ty tvarovky vypadají z uhlíkové oceli a měděnka udělala svoje,raději jste měl připlatit a dát nerez-ten rozdíl není zas takový

tzb-arseco.cz/...

likost.cz/...

Já bych to udělal tak že bych rozřízl ten t kus v půlce a opatrně to rozebral a nahradil tím nerezovým..

Samozřejmě nevím kolik je tam místa popř.kde je rozebiratelný spoj..

doplněno 06.10.25 12:22:

No já nevím,už že použili systém (asi nejhorší) z uhlíkové oceli... Můžete zkusit postrašit že ho neizolovali vůči venkovnímu prostředí atd.ALE stojí to za to? Materiál do 1000 ,půjčovna kleští 500. Něco:

topin.cz/...

forum.tzb-info.cz/...

hodnocení

Dělala to stejná firma.

2024
hodnocení

0x

Opravdu to není chyba té pozinkované trubky co rezne, nýbrž vody odkapávající z té mďěné trubky nad ní. Je to v podstatě galvanický článek.

No důvodů proč ta měděná trubka kape, či po ní stéká voda může být více (a krom toho nevíme, kdo to takto zapojil, zda i tu Cu trubku dělal dodavatel TČ).

Pro mne je tedy "vina" nejednoznačná a z informací které mám, nevím kdo za to může.

Měď na železe tak moc nevadí. Ale měď a zinek (ta pozink vrstva) - to už je o 0,5 V vělší rozdíl elektrodových potenciálů.

2024
Ano... měď a zinek je problém.

hodnocení

Ještě v záruce se řešil únik vody z pojišťovacího ventilu. Ze zprávy o opravě: Na bojleru protéká pojišťovací ventil , info předáno na montážní firmu aby poruchu odstranila , doporučena montáž

111®
hodnocení

0x

Tak na to nasaď rozříznou PETKU nebo na obě a máš klid.

lll
hodnocení

0x
Přesně, rozřízlou petku na tu trubku, a hotovka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]