Nejste přihlášen/a.
vlhká šunka je v pořádku, jistá míra oslizlosti taky
duhování na řezu je v pořádku:
"Duha na řezu masa, nazývaná také iridescence, je přirozený optický jev způsobený odrazem světla od povrchu masa, nikoliv problém s jeho kvalitou nebo bezpečností. Vzniká při řezu masa kolmo na svalová vlákna a barvy (často zelené, ale i oranžově červené) se mění v závislosti na úhlu pohledu a dopadu světla, což se liší od mikrobiální degradace, kde se barva nemění"
Šunku výhradně krájenou v prodejně a do 3-4 dnů zkonzumovat. Pokud balenou v těch plasti... sajrajtech, pak jen výhradně od Prantla z deputátu, ta a nejen ta vydrží déle než z obchodů.
Můj názor?
Lepší vyhodit něco co se mi nezdá než pak v lepším jen pár dnů řídký případ s hustým běháním!
Take si radeji koupim cerstvou krajenou sunku, pak tenhle problem nemam a tech par korun navic je dobre investovanych.
Musite pocitat s tim, ze balene veci jsou i konzervovane, coz na ukor kvality!
jaký deputát? prosím vysvětlete, jinak to nemá smysl. děkuji.
mohlo by vyznívat, že nebalená šunka neobsahuje konzervanty... to samozřejmě není pravda
také že vydrží déle než balená, to také není pravda
kvituji nákup z nářezu hlavně proto, že tak vzniká trochu míň odpadu
Km-kolik Vám je že neznáte "deputát"? Kdo ví co to je, pro toho to smysl dá!
Zam. masokombinátů dostávají (dle majitele) několikrát ročně tzv deputát. Např u p.Prantla je to cca 4-5kg masa (prasátko i býček) a něco málo balených salámů-povětšinou je to nějaký suchý salám (vysočina, lovecký...) a šunky.
Nezkoušel jsem kupovat takto balené uzeniny v obchodě ale na záhladu zkušeností s rodiny, z krámu nevydrží tolik jako z deputátu (proč nwn jen matně tuším a) vždy to nejčerstvější, b) přijde mi že pro sebe si vyrobí kvalitnější (v jiných masokombinátech třeba špekáčky do obchodu a identické v deputátu byly dost chuťově i senzoricky odlišné)
Není zkažená, ale nekvalitní. Slizkost a duhový nádech je u vakuově balených šunek běžný a podle mého názoru mají i nakyslou chuť, pročež je nekupuju. Buď si dělám šunku svoji, nebo kupuju čerstvou "šunku nejvyšší jakosti", to je jediná, která se dá jíst. Že je mokrá je správně, je to vařené maso, dokonce i když ji necháte na sluníčku (stačí třeba i 10 minut) a ona zešedne (říká se, že zezelená), tak jen blbě vypadá, ale nic jí není. Pokud chcete echt zdravou šunku a nedáte tam vůbec žádnou Pragandu, tak je zdravá, dobrá, ale není tak pěkně růžová.
Sice to bude asi považované za odpověď mimo téma, ale já šunky ani další uzeniny nekonzumuji. Protože výrazně zvyšují riziko rakoviny. Dají se nahradit chutnějšími a kvalitnějšími sýry a mléčnými výrobky. V dnešní moderní době jsou i sýry a mléčné výrobky například pro ty, co netráví laktózu (mléčný cukr). To samé doporučuji vám. Ještě se mi u žádného sýru, který kupuji, nestalo, že by nějak zapáchal, měl duhový povrch, nebo byl plesnivý (pokud cíleně nekoupím sýr s ušlechtilou plísní napovrchu neo uvnitř).
Já tedy kupuji sýr, který je jen z mléka a mikrobiálního syřidla. Žádný ze sýrů, co kupuji, v sobě chlorid vápenatý nemá.
Chlorid vápenatý ještě tak hrozně nezní, akle takový DiHydrogen MonoOxid, ten vám nacpou všude a nikdo to nijak neřeší ( http://dhmo.org)
Podle mě to dělá vysoký obsah vody a případně šrobu u těch druhů, které mají malé množství masa.
Já sám kupuji jen s vysokým podílem masa šunky od kosti.
Vše ostatní je jen slepená sečka do kulatého válce.
Spíš je to vlastnost, než závada i když jak už šunka zasmrádne, tak má tendenci toto dělat víc co se týče slizu.
Jestli se šunka začne trochu jakoby lepit a nevoní okamžitě by letěla. Dokud není nepříjemně cítit, je snad poživatelná. Nikdy nemám šunku oslizlou, ale kupuji vždy kolem 94 % masa. V ledničce mám také 3 stupně. Šunka je čerstvě nakrájená a vydrží s neměnnými vlastnostmi nejméně týden - vyzkoušeno, když jsem na ni zapomněla a ona se mi schovala někam víc dozadu. Po týdnu objevena a byla dobrá.
Dobrý den,můžu se prosím zeptat,v čem jí máte v lednici zabalenou? Kupuji nejradši šunku od kosti,ale začali asi v rámci šetření balit uzeniny do papíru,který nemá tu igelitovou vrstvu.Takže papír vezme všechnu šťavnatost a šunka osychá. Začala jsem ji tedy dávat do plastové krabičky a tam je za dva dny oslizlá.Moc děkuji.
@jiskra Nechávám ji v tom papíru z obchodu, u nás používají ten s igelitem uvnitř. Ale kupuji tak do 15 deka, do 3 dní to obvykle sním. Uzeniny v podstatě nejím vůbec, jenom občas tu 94% šunku Prantl.
V igelitu zatavené šunky už nekupuji, po otevření plave dá se říci v ještě vodě, po dvou dnech ve slizu a už nevoní a po třech dnesch už i nakysle smrdí.
Kde je svět ještě v pořádku mám vyzkoušený COOP nebo Rabit:
V COOPu beru šunku Amálka, nikdy z ní nic neteklo a po týdnu se ještě dá bez problémů konzumovat.
V Rabitu šunku Delikates, tam ji i před vámi čerstvě nakrájí a vydrží stejně jako z COOPu.
Kdysi jsem bral i u Makovce, ale už se zhoršili.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.