Dobrý den, omlouvám se za nejspíše hloupý dotaz, ale potřebuji poradit a od toho přeci poradny jsou, nebo ne? Poslední dobou se mi stává stále častěji, že koupím v krámu balenou šunku, která ale po otevření je evidentně oslizlá a má místy duhový povrch. Barva bývá růžová, ale těžko říci do jaké míry tady hrají roli barviva, která mohou třeba začínající změny barvy krýt. Šunka nikdy nějak výrazně nezapáchá, když přivoním ... prostě šunka. Když to jde, kupuji v akcích. Dnes se mi stalo, že jsem měl doma dvě poslední balení šunky Chodura (Bohemia šunka výběrová 84% masa). Otevřel jsem první a velice výrazně oslizlý povrch, barva růžová, bez zápachu, ale místy onen duhový film na povrchu. Otevřel jsem druhou a ta byla oslizlá snad ještě více, že i v té vaničce na dně byla ta slizká tekutina. Šunku vždy nakoupím, hned jedu domů, nikde se nezdržuji a ihned ji vyskládám do lednice, kde mám nastavené 3 stupně. Spotřebuji obvykle do týdne od nákupu (bavíme se výhradně o balených). Tyto dvě šunky měly mít trvanlivost do 10.10. a balení nebyla nijak poškozená. Nejedl jsem je a otevřel od jiného výrobce, která byla normální, zcela bez slizu, ale pravda, měla větší procento masa (přes 90%). Vyhodil jsem tedy nezávadnou šunku a mám toho litovat? Mají to tak některé šunky a jiné ne? Nebo jsem udělal dobře? Děkuji za vaše odpovědi.
Sice to bude asi považované za odpověď mimo téma, ale já šunky ani další uzeniny nekonzumuji. Protože výrazně zvyšují riziko rakoviny. Dají se nahradit chutnějšími a kvalitnějšími sýry a mléčnými výrobky. V dnešní moderní době jsou i sýry a mléčné výrobky například pro ty, co netráví laktózu (mléčný cukr). To samé doporučuji vám. Ještě se mi u žádného sýru, který kupuji, nestalo, že by nějak zapáchal, měl duhový povrch, nebo byl plesnivý (pokud cíleně nekoupím sýr s ušlechtilou plísní napovrchu neo uvnitř).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.