Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkažená šunka?

Od: jedenclovek odpovědí: 26 změna:
Dobrý den,
omlouvám se za nejspíše hloupý dotaz, ale potřebuji poradit a od toho přeci poradny jsou, nebo ne?
Poslední dobou se mi stává stále častěji, že koupím v krámu balenou šunku, která ale po otevření je evidentně oslizlá a má místy duhový povrch. Barva bývá růžová, ale těžko říci do jaké míry tady hrají roli barviva, která mohou třeba začínající změny barvy krýt. Šunka nikdy nějak výrazně nezapáchá, když přivoním ... prostě šunka. Když to jde, kupuji v akcích.
Dnes se mi stalo, že jsem měl doma dvě poslední balení šunky Chodura (Bohemia šunka výběrová 84% masa). Otevřel jsem první a velice výrazně oslizlý povrch, barva růžová, bez zápachu, ale místy onen duhový film na povrchu. Otevřel jsem druhou a ta byla oslizlá snad ještě více, že i v té vaničce na dně byla ta slizká tekutina.
Šunku vždy nakoupím, hned jedu domů, nikde se nezdržuji a ihned ji vyskládám do lednice, kde mám nastavené 3 stupně. Spotřebuji obvykle do týdne od nákupu (bavíme se výhradně o balených). Tyto dvě šunky měly mít trvanlivost do 10.10. a balení nebyla nijak poškozená. Nejedl jsem je a otevřel od jiného výrobce, která byla normální, zcela bez slizu, ale pravda, měla větší procento masa (přes 90%).
Vyhodil jsem tedy nezávadnou šunku a mám toho litovat? Mají to tak některé šunky a jiné ne? Nebo jsem udělal dobře?
Děkuji za vaše odpovědi.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

2x

vlhká šunka je v pořádku, jistá míra oslizlosti taky

duhování na řezu je v pořádku:

"Duha na řezu masa, nazývaná také iridescence, je přirozený optický jev způsobený odrazem světla od povrchu masa, nikoliv problém s jeho kvalitou nebo bezpečností. Vzniká při řezu masa kolmo na svalová vlákna a barvy (často zelené, ale i oranžově červené) se mění v závislosti na úhlu pohledu a dopadu světla, což se liší od mikrobiální degradace, kde se barva nemění"

To jsem měl na domácí šunce na řezu taky (a byla zcela čerstvá, ještě teplá)

km

mě doma učili, když jsme byl dítě, že to je známka dobře udělaného masa (a ostrého nože) :)

Tak nože ostré opravdu mám, mnohem ostřejší než z výroby :)

hodnocení

2x

Šunku výhradně krájenou v prodejně a do 3-4 dnů zkonzumovat. Pokud balenou v těch plasti... sajrajtech, pak jen výhradně od Prantla z deputátu, ta a nejen ta vydrží déle než z obchodů.

Můj názor?

Lepší vyhodit něco co se mi nezdá než pak v lepším jen pár dnů řídký případ s hustým běháním!

bramburka

Take si radeji koupim cerstvou krajenou sunku, pak tenhle problem nemam a tech par korun navic je dobre investovanych.
Musite pocitat s tim, ze balene veci jsou i konzervovane, coz na ukor kvality!

km

jaký deputát? prosím vysvětlete, jinak to nemá smysl. děkuji.

mohlo by vyznívat, že nebalená šunka neobsahuje konzervanty... to samozřejmě není pravda

také že vydrží déle než balená, to také není pravda

kvituji nákup z nářezu hlavně proto, že tak vzniká trochu míň odpadu

Km-kolik Vám je že neznáte "deputát"? Kdo ví co to je, pro toho to smysl dá!

Zam. masokombinátů dostávají (dle majitele) několikrát ročně tzv deputát. Např u p.Prantla je to cca 4-5kg masa (prasátko i býček) a něco málo balených salámů-povětšinou je to nějaký suchý salám (vysočina, lovecký...) a šunky.

Nezkoušel jsem kupovat takto balené uzeniny v obchodě ale na záhladu zkušeností s rodiny, z krámu nevydrží tolik jako z deputátu (proč nwn jen matně tuším a) vždy to nejčerstvější, b) přijde mi že pro sebe si vyrobí kvalitnější (v jiných masokombinátech třeba špekáčky do obchodu a identické v deputátu byly dost chuťově i senzoricky odlišné)

asd1
hodnocení

2x

Neni to zkažením ale kvalitou. Prostě laciná sr...nacpaná náhražkama = voda + zahušťvadla.

Koukni na obsah bílkovin 16 x 24 % (a to ta fon Deutschland je o čtvrtinu levnější..)

Chodura Bohemia Š/...

Gut Ponholz Delik/...

makk
hodnocení

1x

Není zkažená, ale nekvalitní. Slizkost a duhový nádech je u vakuově balených šunek běžný a podle mého názoru mají i nakyslou chuť, pročež je nekupuju. Buď si dělám šunku svoji, nebo kupuju čerstvou "šunku nejvyšší jakosti", to je jediná, která se dá jíst. Že je mokrá je správně, je to vařené maso, dokonce i když ji necháte na sluníčku (stačí třeba i 10 minut) a ona zešedne (říká se, že zezelená), tak jen blbě vypadá, ale nic jí není. Pokud chcete echt zdravou šunku a nedáte tam vůbec žádnou Pragandu, tak je zdravá, dobrá, ale není tak pěkně růžová.

grudik
hodnocení

1x
Jediná opravdu čerstvá šunka a bez éček je ta co chrochtá a vrtí ocáskem. Vše ostatní je pajšl pochybné kvality.

hodnocení

0x

Sice to bude asi považované za odpověď mimo téma, ale já šunky ani další uzeniny nekonzumuji. Protože výrazně zvyšují riziko rakoviny. Dají se nahradit chutnějšími a kvalitnějšími sýry a mléčnými výrobky. V dnešní moderní době jsou i sýry a mléčné výrobky například pro ty, co netráví laktózu (mléčný cukr). To samé doporučuji vám. Ještě se mi u žádného sýru, který kupuji, nestalo, že by nějak zapáchal, měl duhový povrch, nebo byl plesnivý (pokud cíleně nekoupím sýr s ušlechtilou plísní napovrchu neo uvnitř).

Chlorid vápenatý (CaCl₂;) je bílá, hygroskopická látka používaná v potravinářství (E509) jako zpevňující a protispékavá složka a pro úpravu vody při výrobě piva a sýrů. Využívá se také jako posypová sůl pro odstraňování ledu a sněhu, pro vysoušení plynů a kapalin a v zemědělství jako hnojivo. Lze jej vyrobit reakcí vápence s kyselinou chlorovodíkovou nebo jako vedlejší produkt při výrobě uhličitanu sodného.

Já tedy kupuji sýr, který je jen z mléka a mikrobiálního syřidla. Žádný ze sýrů, co kupuji, v sobě chlorid vápenatý nemá.

Já obsah různých mě nevábne až urážlivě znějících látek v takových potravinách radši ani nehledám, ale pořád trochu věřím, že se jejich konzumace aspoň trochu kompenzuje dostatkem ovoce a zeleniny a nějakým pohybem. A když tomu věřím, věřím trochu i propojení takových rizik s psychikou.

Chlorid vápenatý ještě tak hrozně nezní, akle takový DiHydrogen MonoOxid, ten vám nacpou všude a nikdo to nijak neřeší ( http://dhmo.org)

km
29.09.25 23:38

gilhad: *palec*

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, že šunkou je obecně problém, nejlepší je šunka od kosti.
Duhový povrch může být na prvních platcích z nářezáku -> potravinářské mazivo na nože.

bear
hodnocení

0x

Podle mě to dělá vysoký obsah vody a případně šrobu u těch druhů, které mají malé množství masa.

Já sám kupuji jen s vysokým podílem masa šunky od kosti.

Vše ostatní je jen slepená sečka do kulatého válce.

Spíš je to vlastnost, než závada i když jak už šunka zasmrádne, tak má tendenci toto dělat víc co se týče slizu.

hodnocení

0x

Jestli se šunka začne trochu jakoby lepit a nevoní okamžitě by letěla. Dokud není nepříjemně cítit, je snad poživatelná. Nikdy nemám šunku oslizlou, ale kupuji vždy kolem 94 % masa. V ledničce mám také 3 stupně. Šunka je čerstvě nakrájená a vydrží s neměnnými vlastnostmi nejméně týden - vyzkoušeno, když jsem na ni zapomněla a ona se mi schovala někam víc dozadu. Po týdnu objevena a byla dobrá.

Dobrý den,můžu se prosím zeptat,v čem jí máte v lednici zabalenou? Kupuji nejradši šunku od kosti,ale začali asi v rámci šetření balit uzeniny do papíru,který nemá tu igelitovou vrstvu.Takže papír vezme všechnu šťavnatost a šunka osychá. Začala jsem ji tedy dávat do plastové krabičky a tam je za dva dny oslizlá.Moc děkuji.

@jiskra Nechávám ji v tom papíru z obchodu, u nás používají ten s igelitem uvnitř. Ale kupuji tak do 15 deka, do 3 dní to obvykle sním. Uzeniny v podstatě nejím vůbec, jenom občas tu 94% šunku Prantl.

Ten "ekopapír s pastovou foloí je horší než nechat v lednic bez obau jen na talíři. Moje všechny krájené uzeniny přebaluje do peč.papíru. Vydrží v tom déle než v "papíru" z obchodu.

hodnocení

0x
Když jsem u něčeho takhle na vážkách, prostě to pro jistotu tepelně zpracuju, ať už třeba pod něco na pánvi, nebo když s pečivem, tak to spěním v mikrovlnce.
Nebo třeba pravidelně svačiny z předešlého dne, co děti další den ráno vyndají nesnedene z aktovek, ty pak dostávám já v podobě tepelně ošetřených toustů:)

hodnocení

0x

V igelitu zatavené šunky už nekupuji, po otevření plave dá se říci v ještě vodě, po dvou dnech ve slizu a už nevoní a po třech dnesch už i nakysle smrdí.

Kde je svět ještě v pořádku mám vyzkoušený COOP nebo Rabit:
V COOPu beru šunku Amálka, nikdy z ní nic neteklo a po týdnu se ještě dá bez problémů konzumovat.
V Rabitu šunku Delikates, tam ji i před vámi čerstvě nakrájí a vydrží stejně jako z COOPu.
Kdysi jsem bral i u Makovce, ale už se zhoršili.

jedenclovek
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. Otázku uzavírám. Hezký den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]