Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nátěr prahu

Od: amper® odpovědí: 13 změna:

Nedávno inzerovaná a diskutovaná akce nátěru futer trochu bobtná, došlo ještě na výměnu prahu, což se neobešlo bez sekání podlahy a betonování. Podlaha letí o 1 cm na 80 cm délky a to mi přišlo i na zedničinu zu viel. Práh jsem pořídil dubový a teď přemýšlím, co zvolit za povrchovou úpravu. Lak nebo jen napustit olejem? Nebo máte ještě jiný nápad nebo zkušenost? Pro nezasvěcené, jde o práh vstupních dveří do bytu v paneláku, v 2. NP, tedy v suchu a s minimální špínou. Díky za vaše postřehy a zkušenosti.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, nenatírat barvou, protože se časem ošlape (argument, že dospělý člověk práh překročí, nemusí platit vzdy). Takže, buď vůbec nic nebo ten olej/vosk či lihové mořidlo. Možná i vyleštit Diavou. Zdravím!

doplněno 28.09.25 20:34:

Odpovídal jsem na původní dotaz ohledně finální úpravy dřevěného prahu u dveří v suchém prostředí a nyní se nestačím divit, kam se to celé posunuje .

hodnocení

Posunuje se to poměrně konstruktivně. Jako každá rekonstrukce či renovace je to komplexní záležitost a jeden problém se váže na druhý. Někde je potřeba říct dost, dál to není třeba řešit. Já takhle odmítl krtkem (v předchozí otázce) navrhovanou výměnu futer a nyní i větší zásah do podlahy před a za prahem kvůli zmiňované nerovnosti. Stálo mě to 1 cm světlé výšky dveřního otvoru, což je při mé výšce docela problém. Na druhou stranu to není záležitost nevratná a ty podlahy se budou dříve nebo později dělat. Probrali jsme tu problém ze všech stran, ale v rámci slušného vychování a bez politického okénka, což se ne vždy povede*palec*.

ben®
amper - já jsem, jak nyní chápu, Vaši předchozí otázku nečetl/nehledal. Proto jsem se doplnil podiven, že nejde jen o práh.
hodnocení

Jasně. Nechtěl jsem pokračovat v původní otázce, ale nějak se to (samo) provázalo. Přeji příjemný den.

krtek6
hodnocení

2x

vidím, že 1cm výšky na 80cm délky je taková komunistická norma...já měl to samo když mi měnily ty dveře*smich* ... já bych to natřel normálně lakem..pokud to někdo nepřilepí, ale normálně přišroubuje k podlaze...tak je to lehce demontovatelné, opravitelné potažmo vyměnitelné...tak proč si s tím dělat těžkou hlavu? To zas není práce na půl roku...a jak tu zmínil poznámku kolega...normální člověk práh překračuje a nešlape na nej...

hodnocení

Ono ten 1 cm na délce 80 je dost diskutabilní. Jako strojař bych řekl, že je to 1 cm na 40 cm, ale prostě je to tak, že vezmu lať 80 cm dlouhou a uprostřed pod ni vložím desítku vrták. Všechny podlahy vypadaj stejně. Uprostřed díra a směrem do koutů kopec. Když jsem dělal posuvný dveře mezi obývák a kuchyň a potřeboval mít dva metry opravdu ve vodováze, dopadlo to tak, že uprostřed místnosti byl rybník 2 cm hlubokej a mezi novou podlahou v kuchyni a starší v obýváku je ve finále schod 15mm. U druhejch dveří je to v nule.

Vrtání vs. lepení: Lepit se mi nechce, přesně z důvodu pozdější demontáže. A s vrtáním mám problém: 20 mm betonu a pod tím plech futer (jo, jsou utopený jak prase). Jak do toho pustím vrták s příklepem, tak to odskáče a o plech se zarazím. Původní práh byl nastřelený. Asi to vezmu opatrně do těch 20 mm a do děr vlepím 2 čepy na chemickou kotvu. Nahoru práh neuletí a do stran ho podrží futra a ty čepy.

krtek6

však odvrtej vrstvu betonu s příklepem...a pak vyměň vrták na železo a provrtej plech bez příklepu...pak se dostaneš zas na beton...kde je problém?

krtek6

btw...když si pořídíš pořádnej vrták to betonu 4 břitý...uvidíš, že se ani nenadřeš...na malé průměry ty vrtáky nejsou ani tak drahé...projedou aj betonářskou výztuží, takže nějakej plech bude jak máslo

hodnocení

Zkusím se po něčem podívat. Normálně bych to vrtal, jak říkáš, kus s příklepem a pak vrták do kovu, ale mám obavy z toho, že ten beton s příklepem rozmlátím.Plocha 10x80 cm v podstatě leží na plechu a pod ním kdovíco. Původní beton nad plechem jsem z větší části vyškrabal, zbytky vyklepal sekáčem bez použití kladiva, cement asi tenkrát skončil jinde. Je pravda, že ty čtyřbřitý vrtáky berou kámen jako cihlu, vrtal jsem vloni do žuly, ale plech jsem nezkoušel.

krtek6

No tak ještě je trochu drsnější možnost...malá jednoduční flexička (s kotoučem 85mm či kolik to je) a vyřezat si tam 2 čtverečky/obdelníčky a po instalalaci hmožninek je zamáznout... ale tím kvalitním krtákem to musíš vyvrtat normálně...nebudeš první ani poslední kdo to bude dělat...sousedi ten hluk dvou děr chvilku vydrží

po tím plechem bude zase jen další vrstva betonu...nic jinýho...skladba paneláku je stropní panel + betonová mazanina

vůbec se ničeho neboj... já jsem vrtal pod stropem x průchodek na elektriku přes 3 stěny 15cm tlustý...vrtákem průměru 28mm či kolik je to maximum na klasický SDS...

hodnocení

2x
Ono je to, ak sa jedná len o prah, skoro jedno. Parketový lak či tvrdovoskový olej budú fungovať, každý po svojom. Zlaďte PU so zbytkom podláh v byte. Použite, čo doma máte, nekupujte zbytočne novú plechovku. Olej sa bude aplikovať o niečo jednoduchšie. Pri nešetrnom umývaní ale vydrží menej ako lak. Lak (na vodnej bázi) bude za čerstva menej smrdieť.

hodnocení

0x

Práh jsem osmirkovala (viz níže) na úplně čisté dřevo a třikrát nalakovala vodou ředitelným lakem /podle návodu, myslím, že po prvním nátěru se přejelo smirkovým papírem/. Stále drží a je to již 15 let, je netknutý, je vevnitř, mezi chodbou a kuchyní, chodí se v pantoflích. Mám tedy s bezbarvým lakem dobrou zkušenost (ne vysoký lesk).

Před tím jsem práh navoskovala včelím voskem, ale to byla neznalost, to se dělá jiným způsobem. Takže včelí vosk musel řádně dolů.

ben®

prostromek - když už sem kopírujete cizí text (a vydáváte ho za svůj), tak ho alespoň upravte, protože tady žádné "(viz níže)" není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]