Nejste přihlášen/a.
Klidně bych to udělal dle Vašeho obrázku. Ale někteří radí levnější karton z krabice , jinout trubku z plastu, která taky bude vidět.
Vy to máte krásně zapravené-
![]()
Milane, ta trubka z plastu má uvnitř hladké stěny. tedy umožní lepší tah a proudění vzduchu z vaření.
Ta hliníková se časem rozpadne a bude plná bordelu a choroboplodných zárodků a plýsní ve všech těch drobných hrbech harmoniky.
Tedy je to i nehygienické.
Z tohoto hlediska plastová trubka není rada pouze designovou a jednoduchou úpravou řešení tazatelky.
Ale i praktickou a dlouhoživotnostní dobudoucna.
Pokud vlastními silami/samo doma a aby to bylo co nejlehčí, tak sehnat větší a silnější karton, lepidlo, kobercový nůž ...
Kolik tam je místa od hrany skříňky?
Sice tam vidím vyvýšený odskok v pravo, ale i s tím by si člověk poradil. Možná tedy si připravit dva kousky.
Karton naříznout, ohnout? do L.
Kratší strana bude ležet, nebo lepenkou přilepena na horní desky skříněk/nebo podsunuta pod hadici. A přední bude potapetována ladící samolepící tapetou ke vzorku předních skříněk. (jenobarevná béžová), pokud máte vzorek dekoru vzít sebou do prodejny, aby nebyl odstín moc odlišný.
Pohledově od vstupu bude hadice skryta, vršek bude volný.
Tak bych to udělala jako žena vlastními silami.
Problém jenom nevím, jak hezky rovně ten karton ohnout, případně mít dva kusy a šikovně je podlepit, aby držely tvar. Možná, existují nějaké vychytávky - vingle.
----------------------
Možná takové provizórium, ale vždy to je možné sundat (kvůli úklidu) a udělat nový kousek, přípedaně později přijít na nněco lepšího.
Pokud máte digestoř, nevaříte na plynu, toho prachu a mastného zase tolik nebude.
Když jsem kdysi předělával kuchyň, koupil jsem originální potrubí přímo od firmy, která prodávala i odsavače. Podle firmy je to porubí s vnitřním povrchem, který má snížené tření. Je to kulaté potrubí stejného průměru, který vychází z odsavače. Nainstaloval jsem potrubí až ke stropu, vyvedl ven z fasády, osadil mřížkou a v kuchyni jsem o tu šířku potrubí snížil strop pomocí SDK. Takže nad odsavačem vychází ze skříňky jen plastové potrubí a koleno už je ukryté ve stropě. Mohl jsem ten kousek potrubí zakrýt, ale natřel jsem ho stejně jako je malba stěn a nijak to nevadí.
Na tom nic moc nevymyslíte, buď zakrýt SDK nebo stejným materiálem, jako jsou skříňky. V každém případě bych se taky přimlouval za výměnu potrubí za pevné, ať už kruhové nebo čtyřhranné. To ohebné je ošklivé, má větší odpor a je lehko zranitelné (byť to vypadá na poněkud odolnější SemiXXX (XXX je podle výrobce)). Ohebné je vhodné jen na krátké dopojení.
HT je , samozřejmě, také možné použít pro odtah z digestoře. Běžně se používá i v truhlárnách pro rozvody odsávání od strojů (byť to vysloveně nedoporučují) . Ale pro tazatele jsem navrhnul použití toho bílého potrubí obdélného průřezu. Tu z toho důvodu, že oproti oranžové barvě HT při použití v interiéru tak ,, neřve´´ a hlavně díky obdélnému průřezu se daleko snáze schová za rampu, i poměrně nevysokou
Ano, pane kolego Promone, je to skoro tak.
HT je sice šedé, to ale nevadí, osobně bych ho použil kvůli ceně, zapravil do krytu s poličkou, jak krásně namaloval pan Jiofa a nasal již včera o poličce. Nebo si na hranatém bílém potrubí udělá taky poličku, s kytičkami.
Ale tazatele (ku) to asi nezajímá...
Přeji krásný týden.
HT použít jde, ale jednak mají jiné rozměrové řady a jednak mají příliš ostrá kolena (= větší odpor). Ale v zásadě se použít dá.
Čtyřhranné samozřejmě jde taky použít, ale zase bude potřeba řešit přechod a je třeba dát pozor na to, aby měla minimálně stejný průřez.
Na odtah v truhlárnách HT nedoporučují (spíš přímo zakazují), protože prach ze dřeva je výbušný a třením o plast vzniká elektrický náboj, což je vražedná kombinace. Ono se v praxi málokdy stane, že se sejde ta správná koncentrace a jiskra, ale stát se to může.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.