Nejste přihlášen/a.
Tohle je místo kde se setkávají 2 stropní panely vedle sebe...normálně tam bývala taková jakoby drážka...ale někdo chtěl v rámci modernizace a rekonstrukce to zadělat, aby to bylo celistvé tak to asi zaštukoval, zasádroval nebo něco a pak přemaloval..a samozřejmě jak to furt pracuje tak to furt bude praskat... Druhá varianta je, že je to SDK podhled se špatně udělanou k-cí a špatně zatmeleno..zbytek viz. předešlé..pracuje, praská
Není to prasklý strop ale prasklý štuk (omítka) a malba. Jde o to jak se to kdysi udělalo. Bydlím v druhém nejstarším paneláku ve městě (kolaudace 1968) a spáry stropních panelů jsou očividně původní. Vapadá to spíše že to bylo někdy v minulosti sezhora vytopeno. pak to takto udělá. Tedy hodnotím to na zakladu svých zkušeností krátkou praxí ve stavbenictví , kdy jsemuž toto koncem 70 let na stavbách prováděl.
No a jak na to? namočit oškrábat a sadrovou nebo jinou omítkovou jemnou směsí opravit, ale vždy bude asi vidět nej by bylo nově přeštukovat pak celý strop nebo sádrovou stěrku a přebrousit. pokud jen rychlé "zneviditelnění" koupitštukový akrylový tmel, štětec a špachltli a pohrát si stím-kousekoškrábnout namočit špachtlí zatáhnout tmelem a štětcem to sjednotit se zbytkem stropu.
Je možné, že už jsou jiné přípravky, třeba by ve speciálkách poradili. Já jem si vzpomněla, když před 40ti léty přišel mladý muž, vyučený zedník a studující dálkově průmyslovku, požádat o ruku mé starší dcery. Dala jsem mu ji, ale s podmínkou, že vyspraví prasklinu v koutě a na stropě tak, že se nebude opakovat. Vydrželo to kratší dobu, než mladí přivedli na svět dcerku.
O mě se zajímal velmi zručný mužský, který měl papíry na nastřelování. Do praskliny narval kovové klínky, aby zamezil pohybu panelů a tím i prasklinám. Potáhl to nějakou pružnou páskou a pružnou omítkou. A? A prasklo to znovu. Zbytečná práce a pa pak zbytečné moje řeči! ![]()
Paní kolegyně, měl jsem několik známých bydlících v paneláků. Mnoho metod vystřídali, stejně jim stropy praskaly.
Zvykli si.
Je to špatně začištěná spára mezi panely, ve starších panelácích zcela běžná záležitost. Ty spáry (až 1 cm široké) bývaly dokonce přiznané a nikomu to tehdy nevadilo. Protože vypadaly stále stejně, pohyb panelů nebyl vidět. Když to lidem začalo vadit, pokoušeli se nějak spáru zamaskovat. I já jsem se snažil to neúspěšně vyřešit u přítelkyně v paneláku ze 60 let. Prakticky jakýkoliv pokus o začištění spáry byl ale vždy jen na pár měsíců. Ty panely se prostě hýbou a žádné železné klínky jim v tom nezabrání.
Před cca 10 lety jsem požádal o řešení známého zedníka. Netuším, jak a čím to udělal, ale od té doby se spára neobjevila . Takže nějak to jde. ![]()
Spolehlivé řešení je sádrokartonový podhled, ale u už tak nízkých panelákových stropů to není ideální.
@milancukrar : videl som aj panelak, kde bol panel na 3.5 metra do spadu 4 cm a ked ma byt ten sadros rovno, znamena to ist nizsie. Suhlasim so 4cm, ked je tam rovina.
Spoj dvoch stropnych panelov, su rozne zatazene a pohybuju sa voci sebe, napriklad pri zatazi celeho objektu silnym vetrom. V horsom pripade je jeden z panelov zatazeny obrovskym akvariom alebo kniznicou, na co nebol panel spocitany. Ak vam to esteticky prekaza, potom len spravne urobeny sadrokartonovy podhlad. Tmelenie a malovanie nepomozu.
To je spára mezi panely. Panelák je sestavený z prefabrikátů v podobě panelů. A těch je několik, a jak pracují (změnama teploty), tak omítka praská. A stávalo by se to i u litého betonu, pokud by to nebyl monolit (a něco tak velkého nejde udělat jako monolit). Myslím, že to už opravili, ale neni to tak dávno, co na hlavním nádraží v Praze zadlaždičkovali spáry (odlaždičkovali celý podchod) a nad těma spárama jim popraskaly a opadaly.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.