Nejste přihlášen/a.
8x
Tohle je místo kde se setkávají 2 stropní panely vedle sebe...normálně tam bývala taková jakoby drážka...ale někdo chtěl v rámci modernizace a rekonstrukce to zadělat, aby to bylo celistvé tak to asi zaštukoval, zasádroval nebo něco a pak přemaloval..a samozřejmě jak to furt pracuje tak to furt bude praskat... Druhá varianta je, že je to SDK podhled se špatně udělanou k-cí a špatně zatmeleno..zbytek viz. předešlé..pracuje, praská
4x
Není to prasklý strop ale prasklý štuk (omítka) a malba. Jde o to jak se to kdysi udělalo. Bydlím v druhém nejstarším paneláku ve městě (kolaudace 1968) a spáry stropních panelů jsou očividně původní. Vapadá to spíše že to bylo někdy v minulosti sezhora vytopeno. pak to takto udělá. Tedy hodnotím to na zakladu svých zkušeností krátkou praxí ve stavbenictví , kdy jsemuž toto koncem 70 let na stavbách prováděl.
No a jak na to? namočit oškrábat a sadrovou nebo jinou omítkovou jemnou směsí opravit, ale vždy bude asi vidět nej by bylo nově přeštukovat pak celý strop nebo sádrovou stěrku a přebrousit. pokud jen rychlé "zneviditelnění" koupitštukový akrylový tmel, štětec a špachltli a pohrát si stím-kousekoškrábnout namočit špachtlí zatáhnout tmelem a štětcem to sjednotit se zbytkem stropu.
0x
jako pružný, roky fungující tmel.. měli jsme problémy i s panelákovými zdmi s praskající omítkou ... vyřešeno. Nemám přehled, jestli je v současné době k mání v menším balení
0x
Je možné, že už jsou jiné přípravky, třeba by ve speciálkách poradili. Já jem si vzpomněla, když před 40ti léty přišel mladý muž, vyučený zedník a studující dálkově průmyslovku, požádat o ruku mé starší dcery. Dala jsem mu ji, ale s podmínkou, že vyspraví prasklinu v koutě a na stropě tak, že se nebude opakovat. Vydrželo to kratší dobu, než mladí přivedli na svět dcerku.
O mě se zajímal velmi zručný mužský, který měl papíry na nastřelování. Do praskliny narval kovové klínky, aby zamezil pohybu panelů a tím i prasklinám. Potáhl to nějakou pružnou páskou a pružnou omítkou. A? A prasklo to znovu. Zbytečná práce a pa pak zbytečné moje řeči! ![]()
Paní kolegyně, měl jsem několik známých bydlících v paneláků. Mnoho metod vystřídali, stejně jim stropy praskaly.
Zvykli si.
0x
Je to špatně začištěná spára mezi panely, ve starších panelácích zcela běžná záležitost. Ty spáry (až 1 cm široké) bývaly dokonce přiznané a nikomu to tehdy nevadilo. Protože vypadaly stále stejně, pohyb panelů nebyl vidět. Když to lidem začalo vadit, pokoušeli se nějak spáru zamaskovat. I já jsem se snažil to neúspěšně vyřešit u přítelkyně v paneláku ze 60 let. Prakticky jakýkoliv pokus o začištění spáry byl ale vždy jen na pár měsíců. Ty panely se prostě hýbou a žádné železné klínky jim v tom nezabrání.
Před cca 10 lety jsem požádal o řešení známého zedníka. Netuším, jak a čím to udělal, ale od té doby se spára neobjevila . Takže nějak to jde. ![]()
doplněno 27.09.25 09:23:
Spolehlivé řešení je sádrokartonový podhled, ale u už tak nízkých panelákových stropů to není ideální.
@milancukrar : videl som aj panelak, kde bol panel na 3.5 metra do spadu 4 cm a ked ma byt ten sadros rovno, znamena to ist nizsie. Suhlasim so 4cm, ked je tam rovina.
0x
Spoj dvoch stropnych panelov, su rozne zatazene a pohybuju sa voci sebe, napriklad pri zatazi celeho objektu silnym vetrom. V horsom pripade je jeden z panelov zatazeny obrovskym akvariom alebo kniznicou, na co nebol panel spocitany. Ak vam to esteticky prekaza, potom len spravne urobeny sadrokartonovy podhlad. Tmelenie a malovanie nepomozu.
0x
To je spára mezi panely. Panelák je sestavený z prefabrikátů v podobě panelů. A těch je několik, a jak pracují (změnama teploty), tak omítka praská. A stávalo by se to i u litého betonu, pokud by to nebyl monolit (a něco tak velkého nejde udělat jako monolit). Myslím, že to už opravili, ale neni to tak dávno, co na hlavním nádraží v Praze zadlaždičkovali spáry (odlaždičkovali celý podchod) a nad těma spárama jim popraskaly a opadaly.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.