Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava teplovodního výměníku v krbových kamnech

Od: marianp® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat někoho zkušeného na možnost opravy teplovodního výměníku v krbových kamnech Haas & Sohn Grand Max Plus II/11.
Kamna byla v provozu 12let a vloni mi začala z topení unikat voda. Až po delší době jsem zjistil,že voda prosakuje do kamen v místech,které jsou okolo roštu zakryté šamoty.
Nemám teď peníze na nová kamna a rád bych zkusil opravu, i kdyby to bylo na jednu sezónu.
Výměník jsem zkoušel vyndat a bohužel se mi to nepodařilo. Vymontoval jsem vzadu všechny matky a zkoušeli jsme ho s kamarádem vymlátit trámkem, jak mi poradili v Haas&Sohn, ale výměník se ani nehne. Nešlo to ani železnou kunou od plotu,ani nijak jinak se nám nepodařilo s výměníkem hnout. Nový stojí asi 17000kč a na to také nemám peníze.
Z toho jak se na to dívám mi přijde, že je tam výměník asi přirezlý.
Poptával jsem se po nějakém svářeči, ale zatím jsem nikoho nesehnal.
Přikládám pár fotek a budu rád za rady a případné zkušenosti, jak s demontáží, tak opravou.
Fotku na které je výměník demontovaný, jsem našel na internetu, možná i tady ve fóru.
Ostatní fotky jsou z mých kamen.
Děkuji

Oprava teplovodního výměníku v krbových kamnech
Oprava teplovodního výměníku v krbových kamnech #2
Oprava teplovodního výměníku v krbových kamnech #3

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Kotle se blbě zavařujou, protože většinou je materiál ztenčený a prosycený uhlíkem. Když se podaří zavařit tak to za časem začne téct vedle sváru.
Vyrobit dona takový výměník se dá. Stačí svářečka a flexa.

hodnocení

1x
Obávám se, že většina výměníku už bude "papírová, takže záplatu nebude na co vařit a stejně to za chvíli prohnije vedle. Minimálně celá spodní vast, která je nejchladnější od zpátečky a kondenzuje tam vlhkost. Sám se tohohle obávám u svých bulharských teplovodnich kamen Prity s vodním pláštěm, kde kvůli průtoku do celé soustavy většinou mám vyřazenou ochranu zpátečky a s vlhkostí dřeva si taky hlavu moc nelámu ... Ale aspoň jsem je celé (výkon 15-20kw, včetně trouby) koupil krátce použité jen za 7 tisíc, což se v době skokového zdražení plynu vrátilo včetně cele bižuterie okolo asi za 3 týdny topení :)

jenda22
hodnocení

0x

Kupte si krbová kamna Prity a vyřešeno.

Krbová kamna Prit/...

asd1
hodnocení

0x
Vymlatit větší silou...
Ten výměník je celý v hajzlu, budeš muset vyrobit celý nový nebo vyměnit kamna.

hodnocení

0x
Zkusím navázat. Krbovky Prity s vodním pláště mám čtvrtý rok bez přemýšlení zapojeny, předpokládám, že správně:), tak, že výstup je nahoře a vstup dole.
Ale koketuju s nápadem to přehodit, přišlo by mi to skoro logický z více důvodů.
Totiž takhle studená zpátečka chladí hlavně tu nejnižší část výměníku, kam plameny nedosáhnou a je tam kondenzace, k tomu to obklopeni studeným kovem neprospívá kvalitě spalování. Navíc v oblasti výstupu spalin z kamen je výměník nejteplejší a naopak spaliny nejchladnější, takže přenos tepla omezený.
Tedy nebylo by logičtější zpátečku přivádět nahoru, chladit s ní výstup spalin a naopak teplejší již částečně ohřátou vodou teprve obklopit topeniště? V principu to podobně mají kondenzační kotle.
Nebude. Studená voda si cestu dolů najde. Bude problém s odvzdušňováním. Nebude možnost samotížného proudění při výpadku čerpadla. K posunutí rosného bodu a k lepšímu spalováni se instaluje termostatický směšovací ventil který zajistí aby vstupní voda měla minimálně 65 stupňů.
Na 65° nemám ani výstupní vodu, málokdy přes 40° a zpátečka výjimečně přes 30°. Starý zateplený dům s 28 původními radiátory a velkým objemem vody. Trojcestak mám (elektronický)ale většinou vypnutý kvůli plnému průtoku a aby kamna byla maximálně chlazená a nepretapela obývák. Už tak mám jejich plášť dodatečně zaizolovany vatou pod bočními panely, aby topily víc do vody a míň do vzduchu (funguje to,boky jsou skoro studené, hřeje jen předek a vršek+kouřovod). Při teplotě vody nad 65 by při slabším topení ale už i tak topily jen kamna do vzduchu a horká voda se jen točila v nich a do okruhu se nedostala. Ohledně odvzdušneni ani samotizne cirkulace při výpadku čerpadla by se mi nezměnilo nic, kamna mám v přízemí, ale napojená na trubky ve sklepě, bez čerpadla by se voda nehla. Čerpadlo včetně třícestného serva je tak pro jistotu bypasovano ještě záložním čerpadlem a napájení upskou.
Řeším jen čistě vliv otočení trubek na zivotnost kamen a účinnost.
asd1

NE!

Udělej tam normální předehřev zpátečky, tj. kotlový a radiátorový okruh, každý s vlastní regulací teploty. Zpátečka min. 65°C, výstup klidně 80, za tim míchání na nižší teplotu = do radiátorů půjde klidně jen 50. = čtyřcestný nebo dva trojcestné ventily. Kotlový okruh může chodit samotíží, pak stačí jedno čerpadlo.

Tohle ti prodlouží životnost výměníku klidně z pěti na15 let, zvýší účinnost a výrazně míň se ti bude zas...at komín.

Ideál je když je k tomu AKU nádrž (baterka kterou vybíjíš/nabíjíš podle potřeba, nabiješ večer a ráno z ní topíš resp. automat ti to sám pustí třeba v pět ráno...

Jestli je to výměnik, nebo plnohodnotný kotel na dřevo tak platí stejné zásady. Pro snížení teploty do radiatorů trojcestný ventil, nebo anuloid. Akumulace zlepšuje uživatelský komfort a také zlepší účinnost spalování a využití energie z paluva.

Kupodivu to fungovat může . Sice s pár mouchama, ale není to atomový reaktor .

Trojcestný elektrický servoventil tam mám, ale až na výjimky trvale nastavený naplno do okruhu, jak jsem psal, aby voda tekla do celé soustavy a hlavně, aby kamna v obýváku byly co nejchladnější. Obývák má objem cca 8% z vytápěného objemu baráku, ale výkon do vzduchu jmenovitě 25%. Zaizolovanim bočních a zadní plochy výměníku jsem sice nežádoucí "ztráty" do vzduchu omezil jen na přední stěnu, vršek a kouřovod, ale i tak, kdyby teplota vody v kamnech nebyla 40 ale 80, určitě by tepla do vzduchu uniklo víc, respektive to krátkodobě ověřené mám. Při běžném topení jen pro udržování teploty stačí všechno teplo odejít do vzduchu a komínem, takže horké vody je tak málo, že se do soustavy orakticky nedostane a jen u kamen je vedro, zatímco při plném průtoku 30-40st vody do baráku jsou boky studené a o vršek ani kouřovod se nedá spálit (samozřejmě kamna i komín trpí).
Jinak ono teoreticky, pokud bych měl plnou důvěru v ten servoventil a jeho čidlo přehodil z trubky přímo na výměník, stačilo by mi přehodit čerpadlo z malého okruhu do velkého a horkou vodu z malého přes něj jen přimíchávat.
Ale pokud by to životnosti kamen, účinnosti spalování a předávání tepla spalin vodě mohlo aspoň trochu napomoct, přepojení vstupu nahoru mi přijde jako nejsnazší varianta a v mém případě zapojení (kamna v přízemí zapojená do sklepa) v tom nevidím žádné proti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]