Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jablečný burčák jak uchovávat, konzervovat?

Od: filip odpovědí: 8 změna:

Zdravím,

Měl bych otázku ohledně uchovávání zkvašeného jablečného "burčáku" z jablečného moštu.

Dočetl jsem se, že burčák se nesmí v lahvích uplně dotahovat protože porád kvasí a lahve by mohli prasknout.

Jde mi o to jestli je vůbec možné nějakým způsobem jablečný burčák uchovat aby vydržel třeba pár měsíců.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Priste to zamrazte jako stavu a nechat rozkvasit az budete chtit konzumovat

hodnocení

0x
Prakticky ne. Po zmražení není dobrý, pomůže jen uchovat při co nejnižší teplotě kolem 0°C, aby byly kvasinky co nejméně aktivní. To máte jako s vinným burčákem, ten mimo sezónu nekoupíte.
Předpokládám, že velkovýrobci ty kvasinky nějak "zabijí", ale už to není ono.
Jo, jednou mi petka cideru ve spíži expolodovala. Udělalo to pěknou paseku, jak malý granát, i to něco poshazovalo, vše bylo hnědé a musel jsem vymalovat.

0rion
hodnocení

0x

No máte několik možnosti. Zaprvé burčák sterilizovat teplem, akorát nevím jak moc to ovlivní chuť. Dát do chladu při kterém se kvasný proces zastaví. Nebo sehnat pevné silnostěnné petky, přelít do nich a uskladnit ve sklepě. Pevné láhve z toho důvodu, že při určitém nasycení kvašeného roztoku CO2 přestávají kvasinky fungovat. Ty mršky dokáží roztok natlakovat fest, nicméně podle toho co jsem slyšel by to petka měla vydržet, akorát se jí vyboulí dno. Je to ale značný risk, protože když se takto natlakovaná láhev roztrhne, tak roztok vypění a máte všude lepkavý bordel.

asd1

Stačí dát to do zednický vaničky + ochranu aby to nevylítlo až na strop *smich*

Nejvíc vydrží petky od Coly/Pepsi, i když taky už to dělaj co nejslabší, Němci maj i silnostěnný vratný ty vydrží nejvíc.

filip
hodnocení

A myslíte že když se burčák třeba pasterizuje při určité teplotě a uzavře v lahvích, že se tím i zastaví kvasný proces?

O tom jak píšete skrze ten nahromaděný oxid uhličitý, že pak zastaví ten kvasný proces , jsem už také četl . Láhev by se neměla naplnit až po okraj ale nechat v ní kousek volného prostoru tuším kvůli tomu oxidu uhličitému. Burčák se pak prý ani nekazí a to i bez jakékoliv tepelné ůpravy.

hodnocení

0x

Celkově se nedoporučuje mrazit. Ale zkusil to opravdu někdo? Vinaře by asi z toho trefil š..k.

Minulý rok jsem dala jednu 1,5 láhev burčáku do mrazáku (z hroznů, klasický) na Silvestra vytáhla a byl snad lepší, než na podzim. A o hodně lepší než sekt B.h.m.a.

Tak jsem se těšila, že si letos dám 2 lahve, ale bohužel, u nás zrovna není. A zas takový fajnšmekr nejsem, abych pro něj jela někam daleko.

Tož zkuste tam dát ten Váš jablečný, berte to jako pokus. Vyzkoušejte různé možnosti,

budete mít alespoň srovnání. Láhev úplně neplnit a obalit do pevného igelitu. U mě vše OK, nic neprasklo.

km
hodnocení

0x

uchovat nelze, leda vyrobit cider

hodnocení

0x
A co na jít opačně, zmrazit ještě samotný nekvasíci most a až pár dní před zamýšlenou konzumací prisypat kvasinky? Ty fungují i s trvanlivym 100% džusem za 25 z obchodu, párkrát jsem to zkoušel, ještě jsem přidal cukr, za pár dní byl "burčák" jak od silnice a za zlomek ceny. Jinak ono stačí se takovýho džusu z oetky jednou napít a nechat ho pár dní zapadlej v autě pod sedačkou a už to burči, to velký víčko při otevírání málem utrhne pazouru :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]