Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na zvětšení komínového tahu

Od: jarca odpovědí: 17 změna:

Prosím o radu. Je možné připojit kotel na tuhá paliva na dvouprůduchový komín, do obou dvou sopouchů souběžně na zvětšení přirozeného tahu, který potřebuje kotel. Komín nemá podle mně dostatečnou výšku, ale podle předběžném zeptání kominíka při průměru 200mm a účinné výšky 5,5m, tedy nad v ústění do sopouchů by to mělo stačit. Nejsem si jist vzhledem atmosferickým podmínkám které zde jsou, ale dostavovat komín nejde, protože je nad ním elektrické vedení které vede ze sloupu na sloup. Proto mně napadlo využít druhého nevyužitého průduchu. Moc díky za pomoc a rady.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

0rion
hodnocení

2x

Jsem také laik, nicméně při znalosti co vytváří tah komína lze logickou cestou odvodit, že přidání druhého průduchu pravděpodobně způsobí pravý opak, tedy snížení tahu komína. Podle mě do úvahy připadá jen zvýšení teploty spalin nebo komínový ventilátor.

bg
A dostatečný přívod spalovacího vzduchu ke kotli. Na to se často zapomíná a kolikrát to udělá divy.

km
hodnocení

1x

jsem laik a myslím si, že to nebude fungovat tak jak předpokládáte, protože sice získáte vetší průměr komínu, ale zároveň snížíte teplo, které tudy proudí. myslím si, že by to dělalo problém třeba při roztápění. ale třeba zde odpoví někdo, kdo s tím má zkušenosti.

hodnocení

0x

Účinná výška komína 5,5m, průměr 200mm, A výška nad hřebenem? Výkon kotle?

hodnocení

0x

Asi zapomínáte že komín bude mít větší odpor. Kdysi jsem s něčím podobným experimentoval a výsledek byl že se to víc zanášelo .Jak se tu zmiňovalo, chce to dobrý přívod vzduchu

asd1
hodnocení

0x

Doporučuju rozchlastat, dva komíny jsou nesmysl a fungovat to nebude.

Pokud nestačí stávající (nebo předělání na kvalitní = vložka + izolace), tak vyměnit kotel, ideálně zplynovací s nuceným odtahem. Oproti klasice má klidně o třetinu nižší spotřebu, takže vyšší náklady na pořízení se rychle zaplatí na palivu (pokud nemáš vlastní les/ důl)

hodnocení

0x
Nebude to fungovat, protože jeden průduch zvítězí. Pokud je to starý komín tak co hodně pomůže místo něj postavit nový třívrstvý kde spaliny nebudou chladnout a při stejné výšce bude mít větší tah.
zam

Toto mám vyzkoušený z praxe.Taky jsem se proboural do druhého průduchu s nadějí na lepší tah.Ale stal se opak,jak píšete.Jeden průduch táhl,druhý nasával studený vzduch a bylo po tahu.Je to téměř 50 let.Pak jsem čet v nějaký poradně že by se musely průduchy nahoře též probourat asi tak jeden metr výšky. Tak nic.

jenda22
hodnocení

0x

Princip funkce komínu je tah díky rozdílu teplot. Průměr neovlivňuje tah. Pouze výška. Pro ověření funkce přívodu vzduchu stačí otevřít okno a zjistíte hned, jestli se zvětšil tah nebo. Pokud ne, pak jedině spalinový ventilátor.

Oboje z toho podle mě neplatí absolutně.
Průměr sice neovlivňuje tah ve smyslu statického podtlaku, ale v případě, u komínů poněkud častějšího, proudění, mít vliv musí. Stejně jako pro přívod vody pro město nestačí pulcoulka trubka, ani pro odvod většího proudu spalin nestačí komín s malým průměrem. Ovšem 200mm už mi přijde laicky jako slušná velikost (mám 20kw krbovky do 16x16 a stačí to).
Ani s tou výškou nebude tah stoupat donekonečna, spaliny se průchodem komínem ochlazují, takže "těžknou" a takové už na tahu nepridaji, od určité výšky už tak bude tah naopak klesat, protože odpor proudění převýší nárůst tahu.
jenda22
To píšete věci, které jsou samozřejmě. Vše je napsáno v návodu.
asd1

Průměr neovlivňuje tah a záleží jen na výšce - tak to je pěkná blbost.

jenda22
Větší průměr než je na kamnech. Snad není nutné psát základní věci. Odkdy průměr mění stoupání teplých spalin? Nějaká vaše novinka?

asd1

Od tý doby kdy malá díra klade větší odpor protože v ní je rychlejší průtok.. Ostatně koukni se na tabulky tahu komínu v závislosti na výšce, průměru a teplotě spalin.

Hele, čim víc lejno rozmazáváš, tim víc to smrdí ;)

jenda22
Dobrá sranda. Jasné jsem napsal, že komín musí byt podle kamen nebo vetsi. Z toho plyne průměr vždy větší než kamna ale z důvodu objemu spalin, nikoliv tahu. Tak nevymyslejte vymyšlené. To je celé.

jarca
hodnocení

0x
Vám Všem moc děkuji za rady a odpovědi také pomoc s rozhodováním. Koupíme ten odtahový komínový ventilátor pro klid v duši a jistotu. Takže díky Všem.

pecenkav
hodnocení

0x

" Komín nemá podle mně dostatečnou výšku " , co tě k tomu přesvědčení vede?

Platilo, že díra do komína - sopouch, nesmí být menší, než je vývod z kotle, to samé platí o průměru komína, o přívodu vzduchu zvenku ke kotli, třeba trvale otevřené okno do kotelny, také musí mít průměr jako vývod z kotle, minimální celková výška komína je 5 metrů a výška od sopouchu minimálně 3 metry, to splňuješ, tak to nejdřív vyzkoušej, počkej chvíli, než se to ohřeje a pak uvidíš.

Ale pokud bude venku teplo, tak to nebude mít ze začátku dobrý tah, dokud se ten komín trošku neohřeje, ty spaliny se ze začátku budou v komíně přetlačovat s teplým vzduchem v koníně zvenku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]