Zdravím, měl bych dotaz na hobby, improvizace svářeče, kteří používají MMA invertor. Jaké elektrody vybrat na domácí učení/tvoření? Jsou lepší ESAB, Kuhltreiber nebo Chem-Weld, případně jiné? Chtěl bych si pořídit invertor od Pantermaxu. Díky.
Elektrody vy nevyberajte podľa výrobcu. Na naučenie si kúpte rutilové a potom sa po naučení bazické. Pozerajte na ktorý pól ide elektróda,je to uvedené na obalu.
Mám trafo i COčko, každé je dobré na něco jiného. Jen co chceš vařit, tlustá železa nebo vyvařovat auta? Jinak ve speciálce ti poradí, co na co použít. Jinak jsou weby čistě o sváření a pár videí je na YouTube.
Klidně ty levnější. Důležitější je elektrody před použitím vysušit! V začátcích nebudete svařovat v poloze, nemá smysl kupovat drahé elektrody. U levnějších invertorů počítejte s nutnou investicí do svařovacích kabelů, protože ty alespoň nahradí absenci výstupní tlumivky. Levné invertory mají velmi omezenou funkci ARC, pro začatečníka je velice těžké udržet oblouk a to hlavně s bazickou elektrodou. Lépe ze učit na kvalitních svářečkách kde jde použít elektroda 3,2mm a pálit jednu za druhou.
Začni spíš dotazem "jaký pořídit invertor" laciná sr.a kvalitní stroj jsou cenově relativně blízko, ale kvalita je nebe a dudy. Výrobce elektrod je nevyznamny detail, slušný jsou rutilky z lidlu třeba...
Zdravím, děkuji za, reakce. Určitě za 2t za svářečku nečekám nic profi, ale na hobby snad stačí. Jasně Gama(Omicron) by byla patrně lepší, ale za ty, prachy mám i kuklu a elektrody do začátku.
olin
Na to časem příjdeš, že je lepší koupit něco lepšího nebo mít víc přístrojů, ale rady si dostal, výběr je na tobě. Za mnou přišel známý, jestli bych mu nesvařil to, tamto, jestli bych svařil i hliník, nerez, že mi to zaplatí..
Tak jsem ještě opravdu dostal tip na koupi "comba" nebo dokonce 3 in 1 mašinky. Pravda, ono i flux CO2 či klasické Mig/Mag se občas hodí. Jsem nalomen.
Že koupíte to či ono nezaručí že se naučíte svařovat. Pro začátek si pořiďte obyčejnou starou poctivou trafosfářečku. Ta oproti dnešním komerčním výrobkům má výhodu že za půl století bude pořád funkční a její minimální cena je dan á obsahem mědi a mosazi. Třeba nedávno jsem viděl JS90 za 500kč.
karel54
Tak jasně, je třeba to nacvičit, ale nejsem zámečník, takže moje oko není moc náročné, hlavně že to bude držet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.