Dobrý den, koupil jsem zahradu a u plotu vedle základní desky na asi nějakou šopu, která už tam není je na zemi spousta tohoto materiálu. Můžete mi poradit co to je? Z jedné strany to vypadá jako guma nebo asfalt a zadruhé strany je to červené. Stářím se to láme. Dřív to asi bylo pružné. Děkuji za informaci, musím to zlikvidovat tak jen ať vím, s čím má tu čest.
riva - určitě nikoliv. Snad se tady najde pamětník, který potvrdí to lino.
pavels
Aha ano asi to bude něco takového. Na některých místech kde se po tom nechtělo to má vlnových. Myslel jsem, že se to třeba zvlnilo stářím, vlhkém a sluncem. Obsahovalo to dřív něco škodlivého? Může to tu být 10 let, ale možná i 30. Těžko říct. Byvaleho majitele neznam, aby zde dost eternitovych vlnitech tašek, ty jsem dal na skládku za poměrně přijatelnou cenu. To, ale neznamená, že si ty tašky třeba před 15 lety nedosáhl z jiného domu a využil je zde. Je možné i to lino, které se zvlnilo čase. Je to mezi deskou a plotem. Mozlo se natáhnout a zvlnit.
riva
Dřív? Ono to zase tak staré být nemusí. Dvacet let, z toho 5 let na zemi a takový je výsledek. Asfalt a asi skelné vlákno.
pavels
Jj jak říkáte, můžete tam být klidně jen pár let, ale jak říkám, podle eternitovych tašek, klidně i 30 let. Ale myslím, že tak dlouho to zde být nemusí.
Dobrý den, patrně staré lino - podlahová krytina. Zdravím! doplněno 22.09.25 10:03: pavels - to nic nemění na tom, že to bylo původně v domě na podlaze. Ano, staré lino se běžně používá na zahradě na cestičky (ale po dešti to na něm klouže). Je nezávadné, což Vás asi zajímá nejvíce. doplněno 22.09.25 10:48:
pavels - a vidíte, já tu "kanavu"/textilní mřížku u starého a pravého/negumového lina pamatuji, tak se toho nebojte. Azbest v tom není a svítit z toho také nebudete . Hlavně neumřít na vyplašenost!
pavels
Je to rozházené u plotu za tím bylalim objektem. Patrně aby tam narostla tráva, protože si nechal mezi plotem a tou základovou deskou cca 40cm tak by se tam nedostal to posekat.
pavels
Právě mi to moc jako lino nepřijde. Nepamatuji, že by lino mělo takové jakoby prošivani ( možná je v tom nějaká textilie) na povrchu. Spíš jestli v tom není nějaký sajrajt, azbest nebo něco. Chci to dát do pytle a odvést do sběrného dvoru.
Ben - je mi 38 let. Takže, takové prave lino nepamatuji. Materiálů nebo spíš bordelu zde bylo hodně. Ale zbytek znám. Tohle mi nešlo do hlavy proč to tam bylo- je a co to je za matroš jsou tam patrně i ty vlnky jak psal tady kolega víše.
pavels - vždyť je to jedno. Nesprávná odpověď je ohodnocená a máme hotovo . Mimochodem, vlnky jste v původním dotazu neuvedl a ani jejich obrázek (a je to vlhkem zvlněné lino).
pavels
Ano někdo ohodnotil tu druhou odpověď. No ještě počkám. Dneska nemám čas to likvidovat. Tak se třeba ještě někdo ozve. Vlnky jsem si všiml až po tom, tak jsem přidal fotku. Hrozně se to láme a droli, tak se mi do likvidace ani moc nechce PS: aha tes se dívám, že jsem asi klínu i já na tu druhou odpověď. Myslel jsem, že to ukáže, kdo souhlasí a ne že to hned potvrdím. A někde to vzít zpatky nebo nevím jak.
pavels - tak ještě jednou. Vždyť je to jedno - já tam viděl staré (korkové) lino, potom jste začal přidávat informace a obrázky a jiní v tom vidí jiný materiál. Stručně - máte tam směs odpadů, ale žádný azbest, což je pro Vás ta informace nejdůležitější. S hodnocením si nedělejte starosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.