Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klíček k hodinám

Od: kimba® odpovědí: 17 změna:

Dobrý den ! Dostaly se ke mně tyto staré hodiny Weimar (Sonneberg), zdají se být funkční, ale klíček chybí. Možná někdo máte takové doma. Uvítal bych vnitřní rozměry klíčku v mm (t.j. čtverec který se nasouvá na hranoly v ciferníku), abych věděl po jakém klíčku se shánět. Děkuji !

Klíček k hodinám
Klíček k hodinám #2

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Mám tie hodiny doma, bol som odmerať rozmer toho kľúča a je tam vnútorný štvorec o rozmeru 4×4 mm.

km
20.09.25 23:18

*palec*

hodnocení

6x

Vemte šupleru, změřte a zde si vyberete.

hodinar-frydl.sluzby.cz/...

doplněno 20.09.25 16:51:

hodinar-frydl.sluzby.cz/...

hodnocení

@juraja: Šupléru jsem zkoušel, ale hranoly jsou utopené a nelze se k nim dostat. Rozebírat hodiny se mi fakt nechce.

A co zkusit natáhnout peanem, aspoň na zkoušku jestli fungují.
mm

Zkuste to přes fotku. Mně vychází, že hrana čtyřhranu měří cca 55 % vnitřního průměru otvoru.

Klíček k hodinám #3
To není špatný nápad. Chce to lepší foto a více světla. Pokud by objektiv (třeba s lupou) byl moc blízko, tak pozor na paralaxu.
km

nějak se mi nechce věřit, že to šuplerou nejde změřit...

ale už vám tu napsal rozměr rádce/majitel hodin *palec*

hodnocení

2x

Možná by věděl nějaký starší hodinář.

Nebo i tohle může být řešení.

hodnocení

2x
Vzal bych lupu a kulatinu známého průměru a přirazil ji čelem ke čtyřhranu. To by mělo na určení rozměru stačit. Pokud nechcete rovnou kupovat dražší klíček, udělal bych si ho z plechu. (Vypilovaný čtyřhran, svěrák, kladivo, kleště..).
Nebo kdybych našel vhodnou kovovou trubičku, tak lehce konickým vypilovaným čtyřhranem (flexkou udělaný za pár desítek sekund) bych ji natvaroval do "kulatého čtverečku".

Nestačila by plastelína? Do té uděláte otisk ...

Zkusit to může, ale je to dost utopený, takže když udělá váleček a trochu zatlačí, tak se mu uvnitř rozplácne. Takže snad i z té plastelíny prvně udělat trubičku. Ale i když se to podaří, tak se to z měkké plastelíny bude šuplérou odměřovat blbě.
To už spíš třeba dva uštípnuté špendlíky do kleští např. 4 mm od sebe a zkusit nasunout na čtyřhran, jestli je to málo, nebo moc. Na pár pokusů by to mělo sednout.
Tady se na setiny nehraje, snad to bude násobek 1mm, nebo 0.5 mm. Na alíkovi jsou nějaké klíčky do pajcky.

hodnocení

Vyřešeno ! Děkuji všem rádcům, zejména @slavco31 a nápadu @tomkk. Vzal jsem kovovou trubičku průjměru 5 mm, mírně ji ve svěráku přimáčkl na ty 4 mm a na druhém konci ohl do pravého úhlu. Funguje to, aspoň ušetřím za klíček ! Jste skvělí !

No nevím. Pýchou mojich pendlovek je mimo jiné krásný secesní natahovací klíč.

Klíček stojí u hodináře jsem našel cca 250Kč a na TEMU cca 40Kč...(4x4mmm)

Já to chápu tak, že zatím tazatel pouze potřebuje vyzkoušet, jestli hodiny jdou. Pokud by je chtěl provozovat, může si pořídit lepší. A stejně by před dalším trvalým provozováním ty hodiny měl raději dostat do ruky na kontrolu a vyčištění hodinář.
hodnocení

Tak mi došel klíček z Temu za 36 Kč. Pokud by někdo sháněl, prodávají ho jako 3.8 mm, já naměřil 4 mm, ale pasuje výborně !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]