Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oběh vody v samotížce

Od: lorenc odpovědí: 16 změna:

Zdravím.Chtěl bych,aby nově dodávaný. radiátor typu žebřík v koupelně topil v samotížce.Do místa napojení je rozvod trubkama 2" u podlahy,dále 1" se dvěma radiátory po 30ti článcích.Nový radiátor bude napojen 1/2" nebo 3/4"trubkama.Odvzdušnění bude.Bude radiátor topit nebo jen s čerpadlem(viz.obr-neumím otočit)?Děkuji za reakce.

Oběh vody v samotížce

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jako u normálních radiátorů, teplá voda přitéká nahoře, v radiátoru a žebříku chladne a spodem odvádí studenou vodu.

Některé žebříky mají oba přívody dole, uvnitř je trubka nahoru.

Když topí radiátory na samotíž, dobře udělaný žebřík taky bude topit.

Pokud to jde, zapojit do kříže to pak topí ještě o kousek líp

bear
hodnocení

1x

Nemám zkušenosti se samotíží, ale z logiky věci:

Voda si bude hledat místo nejmenšího odporu proudění.

Takže využije primárně ty velké průřezy trubek v systému.

Aby ten žebřík vůbec topil, tak 1/2 trubky dle mě rozhodně ne.

...

V systému z čerpadlem je zajištěno proudění tlakem za čerpadlem a podtlakem před čerpadlem.

Z logiky věci - za posledních 20 let mají věechny žebříky vývody 1/2" . A tlak se šíří rovnoměrně všemi směry. Žebřík bude nabíhat pomaleji z důvodu menšího průtoku, ale to i v případě použití čerpadla. Pokud to u žebříku jde, je lepší křížové napojení s přívodem zespod ( tenhle případ lépe s čerpadlem,ale fungovat bude i bez )

lorenc
hodnocení

Litinový radiátor(4 články)na wc topí i s 1/2" připojením dlouhým 3,5 metru.Vstup a výstup do žebříku sice zvětšit nemohu,ale snad oběhu pomůže,když bude vedení z 3/4 " trubky.

hodnocení

0x

Radiátor by měl mít přívod zdola a odvod nahoru.

jir
Mýlíte se, přívod musí být nahoře, odvod dole.
lorenc
hodnocení

Také si myslím,že přívod musí být nahoře.Má otázka je,jestli bude obíhat voda samotížkou.Připomínám,že obr.má být otočený o 90 st.doleva,tj.trubky 2" vlevo dole.

ben®

lorenc - pod vloženým obrázkem nemáte ty šipky na opravu umístění obrázku? Proč je sám nepoužijete? Zkuste to zvládnout.

lorenc
hodnocení

Obrázek mám vyjímečně na ploše,po otevření na horní liště je možnost otočení,to se podaří,ale po jeho zavření a opět.otevření je obr.zase jak byl původně.

ben®

lorenc - už to nechte být, každému není dáno.

lorenc - řeč je o obrázku v otázce, nikoliv o nějakém, který máš na ploše kompu.
V otázce je pod obrázkem možnost otočení dle libosti.
lorenc
hodnocení

jenyk:Ja pod obrázkem žádný šipky nemám(viz foto).

Oběh vody v samotížce #2

Samozřejmě, že přívod nahoře, odvod dole, trochu mě zmátla poloha fotky.

km

jenyk: "V otázce je pod obrázkem možnost otočení dle libosti." to už jsem tu četl tolikrát... a neni to pravda. koukal jste na to někdy nepřihlášený? pravda je taková, že tenhle web na tom není technicky nijak extra, alespoň co si tak všímám...

km - je pravda, že tu jsem trvale přihlášeený, nezkouším, jak to funguje pro nepřihlášený.

Pokud nemá nepřihlášený možnost otočení fotky, tak to nevím a omlouvám se za podání nepřesné rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]