Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měl jsem stejný problém - digitální elektroměr hlásil odběr, jediné zařízení za ním bylo vypnuté (zahradní čerpadlo) a pracovník ČEZu neshledal elektroměr jako poruchový. Ovšem, ukázal mně vlhké místo v rohu stropu na chodbě pod balkonem, kam zřejmě zatékalo delší dobu. Přivolaný elektrikář tam našel dráty v mokré "hadrové" izolaci, které prý tzv. topí (a tím odebírají elektřinu) Takže zkrat, který ale pojistky nevyhodí. Jenom doplním, že ty dráty byly ještě v plechové trubce, která ve zdi zkorodovala. Myslím, že máte stejný problém - mokré dráty. Zdravím
Jo v kovový trubce. Já narazil na pěkný úkaz z dílničky knížete Potěmkina. Při pokusu vytáhnout výše zmíněný drát z kovové chráničky jsem za poměrně dramatických okolností zjistil, že chráničky je 10 cm na začátku a dalších 10 na konci, asi aby to dobře vypadalo, mezi tím jen sádra a štuk. Jak jsem za drát zatáhl, spadnul na mě metr stropu .
amper - je fakt, že nám naši předci ve stavbách občas zanechali různé zrady . Jinak ty trubky, když byly funkční, nebyly špatné a měly i hezké porcelánové konce/kolínka.
Se starými kabely s rozpadající se izolací a vlhkým sklepem mám osobní zkušenost. Podle míry vlhkosti to buď brní nebo rovnou kope. 3 kWh odebrané za měsíc odpovídají asi pěti Wattům zátěže, jestli dobře počítám. Tedy proudu cca 20 mA, při tomto odběru jistič nevybaví a elektroměr běží. Takže je klidně možné, že je to stavem elektroinstalace.
Neuvádíte přesnější popis elektriky(nebo foto), jestli máte za skříňkou s elektroměrem další skříňku s jističi nebo pojistkami ještě v chalupě nebo jestli jsou ty jističe(pojistky) společně v jedné větší skříňce s elektroměrem. Je spoustu řešení starších elektroinstalací. K věci: Může být porouchaný elektroměr(málo pravděpodobné), "za elektroměrem" může být něco s kabelem, případně s opředenými dráty, které by měly vést k jističům(pojistkám), které chrání vedení(kabely či dráty) k zásuvkám, světlům, apod. Pokud schodíte jističe nebo vyšroubujete pojistky co chrání zásuvky, světla apod. "točí se elektroměr"? Nemáte tam zvonkové trafíčko, alarm, nějaké internetové zařízení, případně anténní zesilovač(napáječ) které neodpojujete ze zásuvky a nevzpoměli jste na něj?
Ze života: Stalo se, že byl v zemi volně položený kabel od elektroměru přes dvůr do domu, na kabelu v zemi byla nařízlá izolace až k jednomu z fázových vodičů a přes zemní vlhkost se fáze dostávala do země. Projevovalo se to tak, že v domě, když se v rozvaděči s jističi úplně odpojil poškozený přívodní kabel, tak elektroměr stále ukazoval menší odběr. Ve skříňce za elektroměrem bylo také vše v pořádku, takže zbývalo zkontrolovat už jen ten kabel. Viděl jsem i ve starém domku z kamení v elektroměrové části napadanou vlhkou omítku do svorek s dráty pod napětím. Svorky byly umístěny v rozvaděči nevhodně dole a bylo vidět, že přes tuto vlhkou spadanou omítku protékal také nějaký menší proud(zoxidované svorky).Také tam byl nepatrný odběr(ale ne přes 3kW). Pokud nenajdete nějaký zapomenutý spotřebič, vidím to na elektrikáře nebo revizáka s patřičným přístrojem a vercajkem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.