Nejste přihlášen/a.
Se starými kabely s rozpadající se izolací a vlhkým sklepem mám osobní zkušenost. Podle míry vlhkosti to buď brní nebo rovnou kope. 3 kWh odebrané za měsíc odpovídají asi pěti Wattům zátěže, jestli dobře počítám. Tedy proudu cca 20 mA, při tomto odběru jistič nevybaví a elektroměr běží. Takže je klidně možné, že je to stavem elektroinstalace.
Dobrý den, měl jsem stejný problém - digitální elektroměr hlásil odběr, jediné zařízení za ním bylo vypnuté (zahradní čerpadlo) a pracovník ČEZu neshledal elektroměr jako poruchový. Ovšem, ukázal mně vlhké místo v rohu stropu na chodbě pod balkonem, kam zřejmě zatékalo delší dobu. Přivolaný elektrikář tam našel dráty v mokré "hadrové" izolaci, které prý tzv. topí (a tím odebírají elektřinu) Takže zkrat, který ale pojistky nevyhodí. Jenom doplním, že ty dráty byly ještě v plechové trubce, která ve zdi zkorodovala. Myslím, že máte stejný problém - mokré dráty. Zdravím
Jo v kovový trubce. Já narazil na pěkný úkaz z dílničky knížete Potěmkina. Při pokusu vytáhnout výše zmíněný drát z kovové chráničky jsem za poměrně dramatických okolností zjistil, že chráničky je 10 cm na začátku a dalších 10 na konci, asi aby to dobře vypadalo, mezi tím jen sádra a štuk. Jak jsem za drát zatáhl, spadnul na mě metr stropu 
.
amper - je fakt, že nám naši předci ve stavbách občas zanechali různé zrady 
. Jinak ty trubky, když byly funkční, nebyly špatné a měly i hezké porcelánové konce/kolínka.
Neuvádíte přesnější popis elektriky(nebo foto), jestli máte za skříňkou s elektroměrem další skříňku s jističi nebo pojistkami ještě v chalupě nebo jestli jsou ty jističe(pojistky) společně v jedné větší skříňce s elektroměrem. Je spoustu řešení starších elektroinstalací. K věci: Může být porouchaný elektroměr(málo pravděpodobné), "za elektroměrem" může být něco s kabelem, případně s opředenými dráty, které by měly vést k jističům(pojistkám), které chrání vedení(kabely či dráty) k zásuvkám, světlům, apod. Pokud schodíte jističe nebo vyšroubujete pojistky co chrání zásuvky, světla apod. "točí se elektroměr"? Nemáte tam zvonkové trafíčko, alarm, nějaké internetové zařízení, případně anténní zesilovač(napáječ) které neodpojujete ze zásuvky a nevzpoměli jste na něj?
Ze života: Stalo se, že byl v zemi volně položený kabel od elektroměru přes dvůr do domu, na kabelu v zemi byla nařízlá izolace až k jednomu z fázových vodičů a přes zemní vlhkost se fáze dostávala do země. Projevovalo se to tak, že v domě, když se v rozvaděči s jističi úplně odpojil poškozený přívodní kabel, tak elektroměr stále ukazoval menší odběr. Ve skříňce za elektroměrem bylo také vše v pořádku, takže zbývalo zkontrolovat už jen ten kabel. Viděl jsem i ve starém domku z kamení v elektroměrové části napadanou vlhkou omítku do svorek s dráty pod napětím. Svorky byly umístěny v rozvaděči nevhodně dole a bylo vidět, že přes tuto vlhkou spadanou omítku protékal také nějaký menší proud(zoxidované svorky).Také tam byl nepatrný odběr(ale ne přes 3kW). Pokud nenajdete nějaký zapomenutý spotřebič, vidím to na elektrikáře nebo revizáka s patřičným přístrojem a vercajkem![]()
Co je to za bláboly. Při vypnutém vypínači není žádné stand-by. A pokud rozpojíme vodiče, nelze měřit proud. Pro běžné zjištění stačí vypínat jističe na jedotlivých okruzích a sledovat pak elměr, nebo pak vypnout i hlavní jistič
Pravděpodobně porušená izolace. Některé elektroměry zaznamenávaly odběr, když před nimi vypadla jedna fáze.
Nouzově můžete při vypnuté elektřině změřit multimetrem odpor mezi fázovým(i) vodičem a PEN (megmet asi mít nebudete).
Svodový odpor bude zhruba 10 000 Ω, plusmínus třeba proto, že pokud to dělá vlhkost, ta bude proměnlivá. Další věc, multimetr může ukázat výrazně více, protoře svodový odpor může záviset na měřícím napětí. Pro megmet je to téměř zkrat.
Pokud ukáže multimetr na najvyšším rozsahu cokoliv jiného než nekonečno, je to špatně.
Pokud ukáže nekonečno, tak jste tam, kde jste byl.
Co má ukazovat elektroměr byl docela problém. Ona totiž cejchovací pravidla byla nastavená na takové ty klasické kolečkové (indukční), tehdy se zkoušel rozběh a zastavení, plný činný kvůli nepřesnosti a plný jalový proud kvůli fázové chybě. Digitální elektroměr přecejenom funguje jinak, je několik možností, jak činný výkon počítat (respektive jak to počítání implementovat, pořád je to napětí krát proud). No digitální elektroměry tu máme přes 20 let, takže snad už tohle je vyřešené. Aspoň pro činný výkon (jalový nemusí maloodběratele zajímat). U jalového je pořád těch asi 8 způsobů, dávajících různé výsledky, z toho dva jsou rozšířenější a je potom průšvih, pokud to elektroměr počítá jinak než třeba kompenzační zařízení.
Vodice s textilnou izolaciou = instalacia po dobe zivotnosti, nebezpecna, je cas na kompletnu rekonstrukciu.
Nema vyznam stracat cas hladanim miesta, kde je zvod. V nevyhovujucom stave budu najskor aj istice / poistky / cely rozvadzac.
peter: nedávno jsem opravoval elektriku v chatičce s opředenými vodiči(hadráky), vše v trukách, estetika 60-tá léta minulého století, majitel do toho nechtěl investovat, za kafe a meruňky jsem mu podotahoval spoje na pojistkách, v krabicích, na některé vodiče dal smršťovací barevnou bužírku a jede se dál. Musí se to občas zkontrolovat, dotáhnout a nepoužívat ve velké míře novodobé spotřebiče. Také jsem navrhoval dát alespoň jističe místo pojistek a na rychlovarku udělat zvlášť zásuvku, neprošlo to.
Pojistek bych se nezbavoval. Narozdíl od jističů je to tzv. neselhatelná ochrana (je to asi stejné jako nepotopitelná loď). Prostě jsou spolehlivější než jističe. Bývaly i rychlejší, ale myslím, že dnešní jističe jsou už přinejmenším stejně rychlé. U pojistky je akorát blbé to, že se po každém zkratu musí koupit nová. U jističe jen nahodíte páčku.
Předpokládám, že myslel kWh a odpovídá to nějakým 4 Wattům stálého odběru. Což je přibližně příkon sepnutého stykače nebo WiFi routeru.
Měsíc má 720 hodin, takže 3000 Wh jsou právě 3000/720 tj. cca 4W. To je relativně málo, to může být třeba něco zapomenutého v zásuvce. Na zapálení jsem někde četl, že je potřeba asi 80W. Každopádně je to opravdu malá spotřeba, ani na peníze to moc nebude. Ale pokud je to nějaká vada vedení, může se to zhoršovat a může hrozit právě i ten požár, pokud by se ten svodový proud trefil někam, kde ještě jistič nevidí zkrat.
Ještě možná taková blbost - kdo platí spotřebu elektroměru, nemůžou to právě být ty 4W (teda myslel bych si, že by to měl platit distributor, ale elektroměry umožňovaly obojí zapojení napájení (dřív napěťové cívky), před i za měření).
Starý elektroměr o tak malé spotřebě asi neměl ani tušení, ten tam měl brzdu (takový výstupek), aby bez spotřeby neběžel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.