Nejste přihlášen/a.
Mimochodem, černá i stříbro, tak jestli jste z rodiny "hogo-fogo" možná jíte na stříbře a nevíte o tom 
. Ale Vy už se asi stejně k tématu vyjadřovat nebudete, tak to píši už jen "pro diváky."
Zkuste čistič CIF nebo pastu TORO. Obojí pomáhá i na zatvrzelé usazeniny.
Nejjistější by ale bylo vyleštit speciální pastou na kovy a leštícím kotoučem. Jestli znáte dobrého nožíře, ten by byl schopen příborům opět vrátit lesk.
Viz leštící pasty - tamtéž také poradna a návody.
https://eshop.abrasiv.cz/nastroje-pro-lesteni/nastroje-pro-lesteni/lestici-pasty
Použiji hlášku z filmu, která se sem hodí: NA FUNKCI TO NEMÁ VLIV.
Pokud máte na talíři něco opravdu dobrého, ani začernalý příbor není na závadu. Lepší sníst pochoutku třeba "hliníkáčem", než se v něčem nechutném dloubat stříbrným příborem.
Vzpomínám: před časem k nám přijela vítaná návštěva, mimo jiné 2 opravdu báječná děvčata, 7 a 9 let. Když jsem je usadila ke stolu a začala servírovat, holky mi s bezelstným dětským úsměvem podaly své příbory a řekly: "Je to špinavé!" Bylo mi trapně, ale jejich doprovod jim vysvětlil, že to je jen začernlé, nikoli špinavé. Pak už jedly s chutí.
Takže začernlý příbor opravdu neřeším. Pokud by byl někdo opravdu cimprlich, mám teď už v krabici další sadu, která začernalá není. Tím to vyřeším, pokud holky zase přijedou. Jaga.
Mi to přijde divné, že po 30ti letech užívání příbory zčernaly. Nelíbí se jim mycí prostředek. Je možné, že mycí prostředek smyl ochrannou vrstvu, které Jar nevadil a kov divně reaguje. Bála bych se nějakých mikročástic, které se z kovu uvolňují. Já, za svoji osobu bych koupila nové. 
 Asi před rokem jsem dostala hodně krásné, ale lžíce jsou plytké a špičaté, polévka se špatně jí a často se pobryndám. Také bych si dala pozor na to, ať mají nože pilečku, lépe se s ní krájí maso. A vidličky, s dlouhými bodci, špatně se jí potrava se šťávou nebo omáčkou. 
Soda + ocet? Kdysi jsem četl návod jak předvést činnost reaktivního pohonu sodou a octem. Do vzduchu to asi nepoletí, ale lahvičku na provázku to roztočí.
![]()
Já osobně myšky nemám, ale občas nerezové příbory a lžičky čistím tak, že do nerez hrnce napustím hornou vodu, přidám louh sodný (NaOH), nechám povařit 5 minut povařit na přesné době nezáleží. Až to trochu vychladne, vyliju hrnec do džezu, nutná vysoká opatrnost! Pak nerez dočistím houbičkou, nerez je pak jako nová.
Naposledy jsem tak čistil včera večer 4 čajové lžičky.
Kdo má myčku, tak tohle nemusí, aspoň já nevím o nikom takovém, komu by zčeznaly nerezové věci myté v myčce. Jedinou výjimkou je tento dotaz.
Nerez příbory černajjí? My máme tyhle příbory od svatby (>40 let) a do myčky je strkáme co ty myčky používáme (>10 let) a mycí chemii kupuji tu co je zrovna v akci. Vidličky ani lžíce nečernají, jen už se tak nelesknou. Na nožích se objevují takové černé tečky po hodně dlouhé době používání. Tak jsme k těm příborům přikoupili nové nože.
BTW: Skener ten nůž nevzal moc zřetelně, tak jsem obrázek upravil, aby bylo aspoň něco vidět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.