Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zčernalé lžíce

Od: futra odpovědí: 25 změna:
Nerez jídelní příbory myji v myčce .Jsou už takové zčernalé .Máme je už 30let .Mám je vyhodit nebo to nevadí.Případně jak odstranit tu černost.Poradíte prosím někdo? Děkuji.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je to čistě estetická vada, ničemu to nevadí.

Jen ty lžíce asi nebudou tak docela "nerez" ;). Mám nerez příbory (sandric*anticorro) po rodičích, minimálně 70 let staré (víc nepamatuju), prakticky denně používané a žádná změna na nich není patrná.

kolik
hodnocení

2x

Zčernalé příbory zásadně nepoužívám. Na jídlo je to hnus. Pokud to nejde vyčistit podle rad v této poradně, tak koupit nové..

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, sice to nevadí, ale když je vyvaříte ve vodě s práškem do pečiva, tak by mohly být zase jako nové (na formičky vánočního cukroví to funguje). Zdravím!
doplněno 20.09.25 06:51: Po úvaze se kloním k názoru, že nejde o nerez, ale o hliník/slitinu a ten má k černání sklony. V komentáři vkládám to, co píše AI o černání, umývání a nápravě.
doplněno 20.09.25 09:07:

Mimochodem, černá i stříbro, tak jestli jste z rodiny "hogo-fogo" možná jíte na stříbře a nevíte o tom . Ale Vy už se asi stejně k tématu vyjadřovat nebudete, tak to píši už jen "pro diváky."

ben®
Černání hliníkových příborů lze odstranit ponořením do směsi citronové šťávy a vody nebo octa a vody, opláchnutím a vyleštěním. Tento proces je důsledkem oxidace a lze jej zpomalit mytím v ruce místo v myčce a skladováním v suchém prostředí. Pro vyšší lesk lze použít roztok boraxu s čpavkem a následně opláchnout vroucí vodou.

riva
hodnocení

0x

Nevadí to, ale stejně je vhodné si jednou za pár let udělat radost a pořídit si příbory nové.

hodnocení

0x

Zkuste čistič CIF nebo pastu TORO. Obojí pomáhá i na zatvrzelé usazeniny.

Nejjistější by ale bylo vyleštit speciální pastou na kovy a leštícím kotoučem. Jestli znáte dobrého nožíře, ten by byl schopen příborům opět vrátit lesk.

Viz leštící pasty - tamtéž také poradna a návody.

https://eshop.abrasiv.cz/nastroje-pro-lesteni/nastroje-pro-lesteni/lestici-pasty

Chemie vám moc nepomůže.

Obroušení a vyleštění, t.j. odstranění tenké horní vrstvy a vyhlazení rýh po broušení (= leštění) ano.

Je to ovšem pracné.

hodnocení

0x

Zkuste v grogerii koupit Pulirapid. Všechno se mi po něm hezky leskne i staré nerez příbory.

hodnocení

0x

Určitě je vyčistí nano houbičky, ty snad vyčistí úplně všechno. Levně koupíte na temu.cz, zásilku máte doma za pár dnů.

km
hodnocení

0x

vyhazovat je nemusíte, příbory fungují bez ohledu na to, jakou mají barvu ;) jsem pro nevyhazování, protože jjinak zajdem na odpad dřív

hodnocení

0x

Zčernalý? Přidej fotku.

hodnocení

0x

Použiji hlášku z filmu, která se sem hodí: NA FUNKCI TO NEMÁ VLIV.

Pokud máte na talíři něco opravdu dobrého, ani začernalý příbor není na závadu. Lepší sníst pochoutku třeba "hliníkáčem", než se v něčem nechutném dloubat stříbrným příborem.

Vzpomínám: před časem k nám přijela vítaná návštěva, mimo jiné 2 opravdu báječná děvčata, 7 a 9 let. Když jsem je usadila ke stolu a začala servírovat, holky mi s bezelstným dětským úsměvem podaly své příbory a řekly: "Je to špinavé!" Bylo mi trapně, ale jejich doprovod jim vysvětlil, že to je jen začernlé, nikoli špinavé. Pak už jedly s chutí.

Takže začernlý příbor opravdu neřeším. Pokud by byl někdo opravdu cimprlich, mám teď už v krabici další sadu, která začernalá není. Tím to vyřeším, pokud holky zase přijedou. Jaga.

hodnocení

0x

Mi to přijde divné, že po 30ti letech užívání příbory zčernaly. Nelíbí se jim mycí prostředek. Je možné, že mycí prostředek smyl ochrannou vrstvu, které Jar nevadil a kov divně reaguje. Bála bych se nějakých mikročástic, které se z kovu uvolňují. Já, za svoji osobu bych koupila nové. :-D Asi před rokem jsem dostala hodně krásné, ale lžíce jsou plytké a špičaté, polévka se špatně jí a často se pobryndám. Také bych si dala pozor na to, ať mají nože pilečku, lépe se s ní krájí maso. A vidličky, s dlouhými bodci, špatně se jí potrava se šťávou nebo omáčkou.

Máme málo železa , mikročástice přirozeně doplňují *smich*

Plytké lžíce - chce to hustější polévku :-D

21.09.25 09:09

;) :-D *palec* *smich*

sluna
hodnocení

0x
Zkuste vyvarit v uz spominane vode se sodou, vyčistila sem tak staré formičky a vykrajovatka a slo to.krasne.
pokud vam to vadí tak.si.poridte nove pribory a stare muzete dat o sberneho kontejneru charity, nekdo se najde komu jeste dobre poslouží.

futra
hodnocení

Namočila jsem je do roztoku vody a sody .Nechám pár dní a pak zkusím nějak vyčistit.děkuji všem za rady.
ben®
futra - přidat i ocet a hlavně povařit, aby chemie správně fungovala. A už je nedávat do myčky!

ben - Soda (zásada) s octem (kyselina) *sok*? Ty se pěkně poperou, to už tam nemusíte dávat nic ;).

yarda1

Soda + ocet? Kdysi jsem četl návod jak předvést činnost reaktivního pohonu sodou a octem. Do vzduchu to asi nepoletí, ale lahvičku na provázku to roztočí.

:)

ben®
Pánové, nebojte se toho, mám to vyzkoušené (formičky povařit ve vodě s octem, nechat mírně vychladnout, nalít do dřezu, přidat prášek do pečiva a nechat působit). Ano, dochází k poněkud bouřlivé chemické reakci, ale proto se to dělá. Ve dřezu nic nehrozí, je to trochu pěny a bublin - a potom po opláchnutí čisté formičky, resp. příbory.

ben®

futra - jak to dopadlo? Nevidím zde žádnou zprávu od Vás, která by nás informovala o výsledku.

halamus

Já osobně myšky nemám, ale občas nerezové příbory a lžičky čistím tak, že do nerez hrnce napustím hornou vodu, přidám louh sodný (NaOH), nechám povařit 5 minut povařit na přesné době nezáleží. Až to trochu vychladne, vyliju hrnec do džezu, nutná vysoká opatrnost! Pak nerez dočistím houbičkou, nerez je pak jako nová.
Naposledy jsem tak čistil včera večer 4 čajové lžičky.

Kdo má myčku, tak tohle nemusí, aspoň já nevím o nikom takovém, komu by zčeznaly nerezové věci myté v myčce. Jedinou výjimkou je tento dotaz.

yarda1
hodnocení

0x

Nerez příbory černajjí? My máme tyhle příbory od svatby (>40 let) a do myčky je strkáme co ty myčky používáme (>10 let) a mycí chemii kupuji tu co je zrovna v akci. Vidličky ani lžíce nečernají, jen už se tak nelesknou. Na nožích se objevují takové černé tečky po hodně dlouhé době používání. Tak jsme k těm příborům přikoupili nové nože.

toner.cz/...

BTW: Skener ten nůž nevzal moc zřetelně, tak jsem obrázek upravil, aby bylo aspoň něco vidět.

Zčernalé lžíce
nov

Máme tytéž přibližně stejnou dobu a jsou bez viditelné vady. Do myčky je nedávám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]