Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ztráta výkonu

Od: bodo odpovědí: 11 změna:

zdravím,otevřená topná soustava,dva okruhy,spodní rozvod s čerpadlem.Postup zatopeni,okruhy,uzavreny topí se do bojleru,v 80 otvírám první větev a počkám znovu na 80 pak přidám druhou složení okruhu 1-zdvojené 60 .100 tří ks 60-60 čtyřiks,150 žebřík jeden ks 2 ok, 60-200 1ks a1 60-100 1 ks( tady je místnost 5-6 m a je to daleko) A teď to přijde,na kotly 90 a na prvním okruhu jsou koncové tři rad, vlažné ( odhadem 40 st,) všude jinde to pálí jak čert podle mne už čerpadlo ztrácí výkon ( filtr čistý- 9 let staré)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Proběhlo nějaký vyvážení soustavy? Nebo to je daný, tak jak se to koupilo?

bodo
hodnocení

Je to deset let co to dělali,teď udělali výplach že dají nemrznoucí směs.Nevim,deset let na vodě a topilo se snad tři nebo čtyři zimy(je to dědictví takže nikdo nic neví). Topí to dobře,ale ten konec v tom okruhu je prostě vlažný. Korozi vylučují je to celý v plastu.

hodnocení

0x

Zajímavá diagnóza: čerpadlo ztrácí výkon.

Já bych zkusil čerpadlo rozmontovat a lopatkové kolo profouknout vzduchem z kompresoru. Možná jsou v lopatkovém kole nečistoty a ty snižují výkon čerpadla.

A co znám oběhové čerpadla, tak se na nich dá přepínat několik stupňů průtoku vody. Takže zkus přepnout na vyšší průtok - třeba to pomůže.

A tím dodatkem "je to celý v plastu" je možná daná i závada. Prostě někdo při svařování plastu příliš zmáčkl spojované části a nahřátý plast se vyhrnul do vnitřního prostoru trubky. Když by to bylo na tlakové vodě, tak se tam nějaká voda protlačí. Ale protože je to na topení, tak jakákoliv překážka brání průtoku.

bodo
To si nemyslím,stane se to jen když to jede celé a plast je klasický teplý (červený)

2024
hodnocení

0x
Je to celé v plastu a topíte na 80-90st? A co je to prosím za plast?

hodnocení

0x
U nové náplně chvíli trvá než se odloučí vzduch z vody. Někde v potrubí zůstal pytel vzduchu který čerpadlo nedokáže přetlačit. Nemrznoucí směs má větší viskozitu, která ovlivňuje hydraulické poměry v soustavě.

bodo
hodnocení

0x
Je tam ještě voda

hodnocení

0x

Takže vám to netopí až po tom proplachu?Kdo a jak to dělal?Buď vám rozhodil vyváženost systému,nebo je tam ještě vzduch a také se to mohlo někde přicpat -nějčastěji u ventilů.Já bych zastavil vše co topí a ten zbytek otevřel naplno (pokud máte ventily s nastavením průtoku tak i ty) a vyzkoušel...

bodo
hodnocení

0x
Díky, zkusím a dám vědět

bodo
hodnocení

Tak jsem vyzkoušel různé kombinace,trochu to pomohlo ale nic moc. Asi jediným řešením bude na každém okruhu samostatné čerpadlo. Všem moc děkuji za informaci a držte mi palce ať to klapne

Já bych na těch třech radiátorech napřed otevřel vyvážení naplno. To je čtvrthodinka práce a hned by se vidělo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]