Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelná izolace 500l kádě

Od: tomkk® odpovědí: 16 změna:

Zdravím, potřebuji pro přechodné období podzim/jaro nějak provizorě zateplit 500 l sud/káď vysoký cca 85 cm o průměru cca 100 cm. Plastové víko k němu mám. Má to bohužel takový blbý konický tvar. Nebude to na přímém slunci, bude to ve fóliovníku ve stínu) a nebude to na parádu, prostě funční levné (a samozřejmě co nejméně pracné :) ) zateplení, aby když v tom bude cca 350 l vody o teplotě 20°C, aby to nemělo moc velké tepelné ztráty. Taky tam z boku bude 2x průchod na hadice ohřevu použitého z výřivky, ten také zateplím. Na léto to musí být poměrně snadno nedestruktivně demontovatelné a opět použitelné. Víko zateplit asi problém není a stojí to na XPS deskách. Ale z boku je to docela oříšek. Buď mě napadá pěnou slepený a dotěsněný domeček z desek XPS ze dvou půlek, ale rovný na kulatý se bude blbě spasovávat i uskladňovat a je to křehké. Pak se koukám po LDPE pěně. Ta je zatím favoritem, ale prodává se spíš ve velkoobchodech. Panely bývají 200x120 cm (takže bude dost velký odpad) Uvažoval jsem o tlouštce 4 cm, nebo dvou vrstvách 2 cm. nejsem si jistý, jestli bude nějaký rozdíl, když obal z pěny bude jen válec, nebo jestli je nějaý důvod napasovat to těsně na ten konus.

No a asi nejsnadněji koupitelný je pás mirelonu, ale ten bývá silný jen třeba 3 mm, to bych musel omotat aspoň 10x, to na konus dopadne blbě. Navíc bych měl obavy, aby se mezi vrstvami neudělala píseň.
Napádá vás ještě jiné řešení?

Tepelná izolace 500l kádě

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Mám kovovou nádobu na 1,5 kubíků, omotal jsem to skelnou vatou v rolích, dvě vrstvy x10cm. Zakrýt to můžete kontaktní fólii.

hodnocení

Se skelnou vatou bych rozhodně nechtěl opakovaně manipulovat. Navíc do toho několikrát týdně polezu, což z otázky asi jednoznačně nevyplynulo. A skelná vata v rozkroku..*sok*, to nee, stačí, že jste mě tu dnes jednou celkem zbytečně smazali. ;) *smich*

Obalíte nádobu a bude to na delší dobu? Nebo proč do obalu budete několikrát zasahovat? Tak slepte z polyše šesti, či osmi úhelník.

Nebo najděte další důvody, jak to nejde.

Vše je o penězích a šikovnosti.

Šeti-osmi úhelník bych vyplnil těmi níže zmíněnými polystyrénovými kuličkami.

viz @vibe2 dnes 20:07

...několikrát týdně polezu,...

sice jsem nepochopil, proč tam musí lézt, ale ty kuličky je problém uklízet.

hodnocení

Polezu se do toho koupat/chladit. Zhruba to má funkci ochlazovací vany (ze zdravotních důvodů). Potřebuji, aby to mělo kolem 20°C co nejdéle do zimy. Nemusí to mít 20° trvale, ale třeba 3 dny v týdnu večer po sobě a minimálě po tu dobu by bylo dobré, kdyby to do druhého večera neztratilo víc tepla, než je nutné. V mrazech už to udržovat nechci, ale z jara to opět potřebuji spustit s externím dotápěním co nejdřív. A cca od června do září je to na slunku, které to zpravidla ohřeje přes černý plast samo. Když slunko peče moc, přikrývám to stříbrnou fólií, aby voda zůstávala chladná.

OK, takže obalená nádoba může být několik let. Jen dekl se musí nadzvednout, aby jste se smočil. Vata v tomto případě je špatná, páč nasákne vodu, když budete cákat.

Takže někoilikaúhelník. To bych asi udělal.

hodnocení

Mně se nejvíc líbí představa, že koupím dva panely pěny LDPE 200x120x40, seříznu je tak, aby to k sobě pasovalo a slepím třeba jen lepicí páskou. Na jednom spoji dva půlobloučky pro průchod hadic. Práce na 15 minut a po sejmutí placaté a snadno uskladnitelné bez rizika popraskání, nebo drolení. Akorát ta LDPE pěna není tak snadno dostupná, jako polyš. Už mám vyhlídnutý jedem eshop, po neděli jim napíšu, jestli je možný v Brně osobní odběr jen dvou desek.

tomkk, vše je o penězích. Podobné fólie jsou i samolepící. Izolačně jsou lepší jak polyš, to je jasné,

Někdo si připlatí a má to jednodušší, někdo sdělí, "nežli tolika peněz, to si raději udělám něco levnějšího sám"..

hodnocení

Ta LDPE pěna zase nevychází (bez dopravy) tak špatně, 1240 za dvě 40 mm plotny. Cenově srovnatelné s nákupem XPS plus pěny.

Zastávám názor, "řekni mi, kolik to má stát, já to na to vypočítám"

Když Vám to tak vyšlo, zítra již objednejte.

.

0rion
hodnocení

0x

Vzhledem k tvaru kádě bych to také viděl na Mirelon. Koupit roli 2 nebo 3 mm tlustého Mirelonu a obalit ji v několika vrstvách. Akorát Mirelon co si tak pamatuju není nijak zvlášť dobrý izolant, lepší by byl polystyren, ovšem musel by se nařezat na pruhy s mírně zkosenými stranami a spojit je dokola popruhem.

hodnocení

0x

Vykopat jámu a nasypat kolem toho polystyrénové kul/...?

https://www.e-vytvarka.cz/koule/eps-70-polystyrenove-kulicky-1l--65l--130l-a-325l/

Nemusí být jáma, stačí kastlík / bedna nad zemí.

hodnocení

0x

Co jí obstříknout nějako izolační montážní pěnou

montazni-peny.heureka.cz/...

hodnocení

Samotnou pěnou asi ne, ale jak jsem psal už v
dotazu, dovedu si představit XPS desky plus pěnu. Natáhnout na káď třeba strečovou fólii, aby se to nepřilepilo a z XPS a pěny vyrobit slupku. Tu pak (klidně až na jaře) rozříznout na dvě půlky. Ale ta LDPE pružná skoro nezničitelná deska mě láká jednoduchostí. Jen obtočit a slepit třeba jen Alu, nebo duck páskou.
0rion

Když nařežete 10 cm pruhy polyše, nahoře a dole stáhnete popruhem a spáry vypěníte lepící pěnou, tak máte izolaci skoro jako z výroby (a nic řezat nemusíte, nějaké spáry necháte nevypěněné).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]