Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výmena vaňovej batérie v paneláku

Od: achjo odpovědí: 3 změna:

Dobrý deň,
chcel by som poprosiť o radu ohľadom výmeny vaňovej batérie v paneláku. Jedná sa o starý byt s umakartovým jadrom. Problém je, že pôvodná batéria mala atypickú rozteč 110mm (viď obr). Trúbky majú ale správnu rozteč 100mm. Pôvodný kutil problém vyriešil tak, že etážky trochu vyosil a narval tam dostatočné množstvo konope, aby to tesnilo a držalo na mieste.

Novú batériu som kúpil 100mm a pôvodné etážky som sa snažil demontovať, ale nejde s nimi hnúť ani o mm. Namiesto použitia extra hrubej sily a rizika poškodenia ďalších vecí (obklad, ...) som sa rozhodol narvať novú batériu na pôvodné etáže. Tu prichádza moja otázka - musel som uchytiť jednu stranu batérie a silou prisunúť o pol cm k druhej etážke, takže tam určite je pnutie. Závity šli rukou otočiť pár krát, ale zbytok som musel doťahovať kľúčom. Prikladám foto toho ako trúbky vypadajú od stupačiek do kúpelne a foto výslednej inštalácie (tu je vidno ako sú strany batérie od závitov mierne vychýlené). Moja otázka je, či môže takáto pnutie časom spôsobiť problém v armatúre, príp. inde. Prišlo mi že tým, že trúbky idú cey umakart a nie sú napevno zamurované v stene by to snáď mohlo byť v pohode a menšie zlo ako sa pokúšať demontovať pôvodné etážky a namontovať nové so správnym centrovaním.
V prípade potreby môžem demontovať a poslať fotku toho o koľko sú etáže vychýlené oproti koncom novej batérie.
Ďakujem za názor.
P.S.: Ružice doliehajú zo spodu, ale nie z vrchu, pretože pôvodné etáže sú trochu zo šikma.

Výmena vaňovej batérie v paneláku
Výmena vaňovej batérie v paneláku #2
Výmena vaňovej batérie v paneláku #3

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pnutie v etážke je pravdepobne vytopenie bytu. Dnešné batérie sú skoro ako z papiera a je dosť veľká pravdepodobnosť,že to vytrhne z batérie. Vlastná skúsennosť kde od výroby boli krivé etážky a nebola kolmosť,tak to vytrhlo z batérie a voda mi striekala po kuchyni.

achjo
hodnocení

@slavco31 Toho som sa obával. Problém je, že batériu s roztečou 110mm asi nikde nenájdem a pôvodné etážky neodkrútim bez toho, aby som neodlomil kachlicku alebo niečo iné... Vytopenie ale riskovať nechcem, takže sa z 10min záležitosti asi bude musieť stať projekt na pár hodín.

bear
hodnocení

0x

Jen doplním. Pod převlečné matice baterie se těsnící telonová páska nebo provázek nedává. Je tam zbytečný. Těsní totiž matice přes dosedací plochu na gumové těsnění se sítky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]