Nejste přihlášen/a.
rybka: ten keramobetonový překlad v obchodě DEK z odkkazu není nosný, tak pokud tam nebude klenba z cihel či kamene, dal bych něco "nosného". Kapsy po stranách zedníci doporučují také 20cm, ale pokud je to jen z vepřovice(kotovic, vepříků, koťárů, truplovic) tak možná o kousek přidat.
Tak zajel jsem a pozeptal jsem se a kdysi před půl stoletím tam na tom místě byly původně dveře. Klenby původni, byl to kdysi chlév.
Dveře se zazdily a udělal a přizpusobil otvor oknu.
Malinko jsem rýpnul a je tam fošna a na ní asi jen "omítka" 3cm? a samozřejmě že "omítka" no tom dřevě nedrží, co se do toho začalo vrtat(praskliny vidíte)
Co kdybych tu "omítku" sundal a nechal tu fošnu a jen ji nějak ošetřil zapravit? Stejně so to musí celé ostění zapravit, děda už prostě nezvládá a když jedu za něma a vidím tu bídu, tak se mi na to nedobře kouká.
A řeči dědy typu, až tu nebudu, dělej si tu pak s chalupou co chceš, nechci poslouchat.
Osobně byh nsdpraží okopal na zidvo-dřevěný trám, fošnu ... a dle výsledku pokračoval.
Pokud by se dával překlad tak na uložení je minimum 15cm, tzn celkem o 30cm delší překlad než otvor!
pěnu použít můžete, sice na ni omítka blbě drží, ale když bude pletivo, tak to nevadí.
vyndejte ty hmoždinky a příště je nepoužívat do dřeva. ![]()
a jak jsem psal, vyklínovat, pokud se ty "přklady" hýbou
jj, hnoždinky půjdou pryč, děda to je apač ![]()
pletivo bude a drevo tam drží festovně.
mám to predem vše našpricovat nebo až pak po tom zapěnění?
Pokud chcete velké spára zapěnit , tak toto jako první, pak dát rabitz (pletivo) a postřik (špryc) a pak omítnout -oházet jádrem , klidně i několikrát až to bude OK a na závěr pak štuk,
dobrá,
to pletivo mám natáhnout až uplně k oknu nebo hranám, nebo radeji presahovat do stran, anebo rekneme cca 2cm od všech krajů ukončit?
a je vhodné či nikoliv použit pak na ten roh(žlutá lajna) nejakou tu rohovou listu s tkaninou aby se případně pak neodlomil kus omítky
km
dobrá, jdu omkrnout zda je nějaky material ještě k pouziti ve stodole
nějaký písek, cement a vapenný hydrat děda měl, takže bych si namíchal jadrovou omítku.
poměr je klasika 4:1:1, že?
a na ten špric jen vodu a cement,že?
a štuk až hotovou směs koupit, že raději?
ten rabic bych přetáhl nahoru na bok stěny, kde teď chybí omítka, protože na dřevě omítka blbě drží
až bude rabic a našpricováno, chytíte si zednickýma skobama (popř. vruty do hmoždinek, pokud skoby nejsou, nebo nějak rozepřete o stěnu, pokud to lze) na hraně prkno po kterém budete stahova omítku a vytvoříte roh z omítky, po zatvrdnutí a sundání prkna dohodíte zbytek z druhé strany rohu.
šprice je vostrej (nehlinitej) písek a cement, popř. řídký beton z pytle s přidáním cementu
štuk je nejsnazší koupit pytlovaný, ale na tenhle kousek vám ho hodně zbyde
vhodný poměr vám poradí spíš diesel, obecně dejte víc pojiva
Zdravím,
asi jsem udělal hloupost,ale chtěl jsem ušetřit trochu nového cementu. Bohužel chyba a plno bordelu pak ![]()
Ve stodole jsem ještě našel, několik let starý zatvrdlý suchy beton Unimalt sb26, který jsem si ho rozdrolil a použil místo cementu,údajně, že by to bylo taky možné použít.
Zozdrolil a přilil vodu a míchal a míchal a pak nahodil.
Jenže co se stalo druhý den až to zaschlo ![]()
Vše, co jsem nahodil a jen rukou jsem po tom přejel tak popadalo, ale proč?
Zůstalo mi pouze to co před nahozením, máte vysvětlení prosím?
Mám teda raději použít nový cement a písek (ten mám pouze jemný), pak ještě mám jemný přesitý štěrk, ale to je asi taky blbost,že?
Mám teda tu horní špaletu zašpricovat ikdyž tam mám tu rabicku?
Anebo nahodit hrubou omítku pytlovanou? (stačí tak 2 max 3cm)
redbul
...
no uplnou kravinu jsem udělal,vim!
práce zbytečná!
takže buď udělat špric z cementu a písek, anebo na tu rabicku rovnou natahnou hrubou omitku a pak až štuk
Ta směs už byla tzv strhlá, nepoužitelná maximálně pal použít lopatu této drcenky na pytel zdravé směsi!
Jinak postřik-špryc se dělal s trochou vápna. A jen prozajímavost (nwn zda i dnes) , dříve bylo rabitzovo pletivo drátěná síť a keramické kuličky na spojích pro lepší soudržnost s omítkou, obyčejné pletivo se pak někdy dávalo dvojmo-dvě vrstvy na sebe.
diesel
..
tak prosím, co mám použit na ten špryc? Cement + písek anebo vápno + ...?
teď se v tom úplně ztrácím ![]()
důvody a správné rady už tu máte
omítka natahovat nepůjde, musíte ji naházet. lepší je to první našpricovat, protože na ušpiněném pletivu to bude líp držet, než na tom naleštěném pozinkovaném drátu
nová pytlovaná omítka je jistota, že nic nenamícháte špatně. za mě je do ní možné přidat víc sementu nebo spíš vápna, raději ale nic, než starý tvrdý cement (!)
diesel: ano, toto není pravý rabic, je to obyčejné svařované pletivo, ale také poslouží, více vrstev by bylo lepší. to s kuličkama jsem ale viděl jen na obrázku.
km
..
jj omítku použiju tu pytlovanou.Náhážu to. Míchat omítku z ingredienci co dům dal a našel raději ne!
A ten špryc teda cement+písek v poměru 1:3 jak je všude psáno až do konzistence spíše řídší.
Našel jsem taky ruční omítačku, že bych ji použil, ale ta je asi zbytečná na tech cca 0,5m špinit, co myslíte
Běžně jsme vždy na padla zbytky malty po zdění (tedy klasika-písek, vápno, cement) naředili na "polívku" s přidáním cementu a tím se část čerstvě vytděného zdiva inhed ošprycovala. Obdobně zase jen bez přidání čehokoli mimo vody když se zdilo z pytlů-zdicí pytlová směs. Pokud pak , protože to byly jen kousky, tak se pak špracovalo -klasicky písek, vápno cement a opět řídké, nebo pak pytel zdicí směsi se dala lopata dvě jádrové omítky směsi a naředilo zase vodou.Jinak na špryc pak přišlo vápna podstatně méně než na zdění a ještě méně než na omítání! Ovšem poměry nevím vždy jsem si míchal dle potřeby od oka, za těch několik desítek let to je v oku. A navíc někd raději mastnější, někdo planější...Jinak měli jsem kolegu-poznal lautr kupový-jednou poslal přidavačům kolečko zpět že je planá, přidalo dvě lapaty písku a vrátili-samo pochvaloval si že je konečně pořádná malta!
PS nevím zdali to padlo-je to v trvale obývaném a vytápěnemé suchém stavení? Pokud ano, asi bych použil po našprycování sádrovou omítkou
Km -já za svůj profesní život s kuličkami viděl jen jednou -tj od učení v sedmdesátkách. Inu u Pozemáků jsem dělali jiné a třeba na OSP zase jiné věci a jiné pak ZSS. OSP házeli i stropy , pozemáci stropy zase jen štukovali (prefabrikované ) ZSS neštukovali většinou jen zatoilijádro a rovinnost tak nic moc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.