Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava asi chybějícího nadokenniho překladu

Od: rybka odpovědí: 38 změna:
Dobrý den, prosím vás, na chalupě u jednoho z okenního otvoru bych chtěl opravit tuto vadu. Je to starý dům poválečný.
Děda tam chtěl navrtat úchyty na závěsy a popraskalo to. Ani nevím, ale asi tam bude asi dřevěný překlad a na to děda(90let) byl akční kdysi naházel omítku?
Napadlo mě buď vysekat a dám tam překlad plochý, ať to prostě nepraská dál a můžeme tam namontovat závěsy garnýže spod.
Nebo navrtat díry na chem kotvu se zav tyčí a zespodu jakoby přiložit např desku a prostě podepřít? Asi hloupost, že?
Prosil bych nějakou radu kterou bych zvládl svépomocí.Deda má snad všechno co je potřeba k zednicine na chaloupce , děkuji

Oprava asi chybějícího nadokenniho překladu
Oprava asi chybějícího nadokenniho překladu #2

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Na starých domech nemá smysl nic dopředu detailně plánovat. Prvně vybourat nesoudržný materiál, pak plánovat.

olin
hodnocení

2x

Osobně bych zjistil nejdříve skladbu "překladu"-podle fota typuju prkno a rákos se železným drátkem+omítka a tipnu i klenbu z cihel nad prknem. Osobně bych prkno vyhodil a dal nějaký vhodný překlad z betonu nebo plochý cihlový s betonoželeznou výztuží(keramobetonový překlad)

km
hodnocení

2x
nejdrive je treba obouchat omitku aby bylo vubec videt co tamje ted
rybka
hodnocení

Ano, nejdříve prozkoumat. Ale děda říkal, že to bude v těchto starých domech po němčourech, vše možné co bylo k dispozici po válce. Takže dřevo, kámen, cihla, vepřovice, sláma...
U tohoto okna zrovna asi bude jen deska a na tom asi omítka se slanou která už nedrží tím zásahem co se vrtalo.
Za mne bych tu odlupující část vybouchal a zasekal kapsy na překlad, může být? Kolík by ta kapsa měla mít přesah do strany? Otvor je cca 129cm, stačí překlad 150cm?
Např tento?
dek.cz/...
km
dal bych presah na kazde strane min. 20 cm, ale zalezi take na kvalite zdi. i proto pisu obouchat, pak to znovu vyfotte.
olin

rybka: ten keramobetonový překlad v obchodě DEK z odkkazu není nosný, tak pokud tam nebude klenba z cihel či kamene, dal bych něco "nosného". Kapsy po stranách zedníci doporučují také 20cm, ale pokud je to jen z vepřovice(kotovic, vepříků, koťárů, truplovic) tak možná o kousek přidat.

rybka
hodnocení

Tak zajel jsem a pozeptal jsem se a kdysi před půl stoletím tam na tom místě byly původně dveře. Klenby původni, byl to kdysi chlév.

Dveře se zazdily a udělal a přizpusobil otvor oknu.

Malinko jsem rýpnul a je tam fošna a na ní asi jen "omítka" 3cm? a samozřejmě že "omítka" no tom dřevě nedrží, co se do toho začalo vrtat(praskliny vidíte)

Co kdybych tu "omítku" sundal a nechal tu fošnu a jen ji nějak ošetřil zapravit? Stejně so to musí celé ostění zapravit, děda už prostě nezvládá a když jedu za něma a vidím tu bídu, tak se mi na to nedobře kouká.

A řeči dědy typu, až tu nebudu, dělej si tu pak s chalupou co chceš, nechci poslouchat.

Oprava asi chybějícího nadokenniho překladu #3
Oprava asi chybějícího nadokenniho překladu #4
Oprava asi chybějícího nadokenniho překladu #5
km
ano, nechte jak je, jen opravte omitku. otlucte z fosny a jejiho okoli omitku, kupte kus rabic pletiva, ale myslim, ze postaci i kralici pletivo a to natlucte nebo navrtejte ve vice vrstvach do te fosny a nejlepe propojte take s okolim, se stenou, aby v budoucnu v miste spoje nevznikla praslina. pak naspricujte a nahodte mastnejsi omitkou (vic pojiva). pokud nemate zkusenosti, pujde to blbe (bude to padat), ale to je normalni, nesmite to chtit udelat najednou, videl bych to minimalne na 3 az 4 faze, slabe vrstvy, vzdy to co drzi nechat zaschnou nebo zavadnou a druhy den pokracovat.
km
jeste predtim nahazovanim zkobtrolujte jestli fosna drzi pevne, pokud ne, bude ji treba nejak zaklinovat, aby se nehybala. to je nutne.
rybka
hodnocení

km

máme k dispozici asi 1ks role perlinky, dalo by se to použít místo toho pletiva?

km
ne, perlinka se nehodi
rybka
hodnocení

km
Dobrá dnes půjdu shánět pletivo, děkuji

hodnocení

1x
Ono je klidně možné, že je nad oknem klenba, kterou kdysi nějaký umělec srovnal. Takže, ono je stejně potřeba vše popraskaný sundat a kdyby tam byla opravdu klenba, tak bych ji tam klidně nechal, jen ji nahodit.

hodnocení

0x

Opatrne osekat omietku, pocitat pri praci s rizikom padu celej steny nad oknom, nestat pod tym. Dalej podla toho, co sa tam ukaze. Presah prekladu a zasek do bocnych stien podla materialu prekladu a pevnosti stien. 150 cm na 130 cm otvor je malo.

hodnocení

0x

Osobně byh nsdpraží okopal na zidvo-dřevěný trám, fošnu ... a dle výsledku pokračoval.

Pokud by se dával překlad tak na uložení je minimum 15cm, tzn celkem o 30cm delší překlad než otvor!

rybka
hodnocení

Tak jsem to obnažil a vypadá to takhle viz příloha
můžu ty spáry nebo mezery vyplnit Pur pěnou a pak zaházet samozřejmě použít to pletivo postupně pomaličku srovnávat?
Oprava asi chybějícího nadokenniho překladu #6
km

pěnu použít můžete, sice na ni omítka blbě drží, ale když bude pletivo, tak to nevadí.
vyndejte ty hmoždinky a příště je nepoužívat do dřeva. ;)
a jak jsem psal, vyklínovat, pokud se ty "přklady" hýbou

rybka
hodnocení

jj, hnoždinky půjdou pryč, děda to je apač *smich*

pletivo bude a drevo tam drží festovně.

mám to predem vše našpricovat nebo až pak po tom zapěnění?

Pokud chcete velké spára zapěnit , tak toto jako první, pak dát rabitz (pletivo) a postřik (špryc) a pak omítnout -oházet jádrem , klidně i několikrát až to bude OK a na závěr pak štuk,

rybka
hodnocení

dobrá,

to pletivo mám natáhnout až uplně k oknu nebo hranám, nebo radeji presahovat do stran, anebo rekneme cca 2cm od všech krajů ukončit?

a je vhodné či nikoliv použit pak na ten roh(žlutá lajna) nejakou tu rohovou listu s tkaninou aby se případně pak neodlomil kus omítky

Oprava asi chybějícího nadokenniho překladu #7
km
rabic az do hran, rohova hrana neni treba, protoze pokud bude pletivo (radne pripevneno skobama nobo vruty) bude to drzet
rybka
hodnocení

km

dobrá, jdu omkrnout zda je nějaky material ještě k pouziti ve stodole

nějaký písek, cement a vapenný hydrat děda měl, takže bych si namíchal jadrovou omítku.

poměr je klasika 4:1:1, že?

a na ten špric jen vodu a cement,že?

a štuk až hotovou směs koupit, že raději?

km

ten rabic bych přetáhl nahoru na bok stěny, kde teď chybí omítka, protože na dřevě omítka blbě drží

až bude rabic a našpricováno, chytíte si zednickýma skobama (popř. vruty do hmoždinek, pokud skoby nejsou, nebo nějak rozepřete o stěnu, pokud to lze) na hraně prkno po kterém budete stahova omítku a vytvoříte roh z omítky, po zatvrdnutí a sundání prkna dohodíte zbytek z druhé strany rohu.

šprice je vostrej (nehlinitej) písek a cement, popř. řídký beton z pytle s přidáním cementu

štuk je nejsnazší koupit pytlovaný, ale na tenhle kousek vám ho hodně zbyde

vhodný poměr vám poradí spíš diesel, obecně dejte víc pojiva

rybka
hodnocení

Tak stodola pro šmejděná a pletivo jsem našel i tu rabicku.
Takže si můžu vybrat, na to vyspravení potřebuji minimální rozměr 50 na 120 když přidám přesahy tak dobře 52 cm 140 cm
Oprava asi chybějícího nadokenniho překladu #8
rybka
hodnocení

omlouvam se, doslo k chybě pri prenosu a ja myslel, že se to neodeslalo *klik*

Oprava asi chybějícího nadokenniho překladu #9
rybka
hodnocení

škvíry po víkendu zapěněny, rabicka nachystána nastřihána

na špric písek a cement zakoupen

přikoupil jsem si jeste pytel hydrátu vápenného (ten se na chalupě vždycky hodí)

mám ještě před špricem ten podklad (hlavně ty drevene kulatiny něčím napenetrovat)?

nebo stačí že tam bude rabicka se špricem?

rybka
hodnocení

Zdravím,

asi jsem udělal hloupost,ale chtěl jsem ušetřit trochu nového cementu. Bohužel chyba a plno bordelu pak *nene*

Ve stodole jsem ještě našel, několik let starý zatvrdlý suchy beton Unimalt sb26, který jsem si ho rozdrolil a použil místo cementu,údajně, že by to bylo taky možné použít.

Zozdrolil a přilil vodu a míchal a míchal a pak nahodil.

Jenže co se stalo druhý den až to zaschlo *sok*

Vše, co jsem nahodil a jen rukou jsem po tom přejel tak popadalo, ale proč?

Zůstalo mi pouze to co před nahozením, máte vysvětlení prosím?

Mám teda raději použít nový cement a písek (ten mám pouze jemný), pak ještě mám jemný přesitý štěrk, ale to je asi taky blbost,že?

Mám teda tu horní špaletu zašpricovat ikdyž tam mám tu rabicku?

Anebo nahodit hrubou omítku pytlovanou? (stačí tak 2 max 3cm)

Oprava asi chybějícího nadokenniho překladu #10
jir
Pokud to už bylo zatvrdlý, tak to zreagovalo působením vzdušné vlhkosti. Rozbitím se z toho nestalo cementové pojivo, ale jen prášek. Co já takto povyhazoval pytlů, co dom natahal otec...
Hrubá omítka pytlovaná je jistota, ty mají tolik cementu, že jsou jak kámen.
rybka
hodnocení

jir

...

bylo to roky otevřené ten pytel, myslel jsem si že to bude ok na podklad

jir
Ta voda ve směsi pisek-cement (vápno) nezpůsobí jen to, že je z toho kaše, ale část vody s cementem reaguje a stane se toho pevná hmota.
Vzpomínáte na požár katedrály Notre-Damme? Tam proběhl opačný proces. Je totiž postavena z vápence. Žárem došlo k uvolnění chemických vazeb, voda se odpařila a z kamene se stalo vápno. Část budovy se rozsypala, nedrží pohromadě.
Píšete: "... několik let starý zatvrdlý suchy beton Unimalt sb26, který jsem si ho rozdrolil a použil místo cementu ..."
Jestli jste starou suchou BETONOVOU SMĚS Unimalt sb26 (tedy starou směs kameniva a cementu) rozdrolil a použil místo CEMENTU, tak jste měl v podstatě jen písek, vodu a trošku nefunkčního cementu z původní směsi Unimalt sb26. Takže v podstatě mokrý písek. To by opadalo každému...
rybka
hodnocení

redbul

...

no uplnou kravinu jsem udělal,vim!

práce zbytečná!

takže buď udělat špric z cementu a písek, anebo na tu rabicku rovnou natahnou hrubou omitku a pak až štuk

Ta směs už byla tzv strhlá, nepoužitelná maximálně pal použít lopatu této drcenky na pytel zdravé směsi!

Jinak postřik-špryc se dělal s trochou vápna. A jen prozajímavost (nwn zda i dnes) , dříve bylo rabitzovo pletivo drátěná síť a keramické kuličky na spojích pro lepší soudržnost s omítkou, obyčejné pletivo se pak někdy dávalo dvojmo-dvě vrstvy na sebe.

rybka
hodnocení

diesel

..

tak prosím, co mám použit na ten špryc? Cement + písek anebo vápno + ...?

teď se v tom úplně ztrácím *nevi*

km

důvody a správné rady už tu máte

omítka natahovat nepůjde, musíte ji naházet. lepší je to první našpricovat, protože na ušpiněném pletivu to bude líp držet, než na tom naleštěném pozinkovaném drátu

nová pytlovaná omítka je jistota, že nic nenamícháte špatně. za mě je do ní možné přidat víc sementu nebo spíš vápna, raději ale nic, než starý tvrdý cement (!)

diesel: ano, toto není pravý rabic, je to obyčejné svařované pletivo, ale také poslouží, více vrstev by bylo lepší. to s kuličkama jsem ale viděl jen na obrázku.

Já, jelikož jsem líný člověk, bych to zakryl stropními kazetami z polystyrenu. Rychlé, levné, čisté, funkční. google.com/...
rybka
hodnocení

km

..

jj omítku použiju tu pytlovanou.Náhážu to. Míchat omítku z ingredienci co dům dal a našel raději ne!

A ten špryc teda cement+písek v poměru 1:3 jak je všude psáno až do konzistence spíše řídší.

Našel jsem taky ruční omítačku, že bych ji použil, ale ta je asi zbytečná na tech cca 0,5m špinit, co myslíte

Běžně jsme vždy na padla zbytky malty po zdění (tedy klasika-písek, vápno, cement) naředili na "polívku" s přidáním cementu a tím se část čerstvě vytděného zdiva inhed ošprycovala. Obdobně zase jen bez přidání čehokoli mimo vody když se zdilo z pytlů-zdicí pytlová směs. Pokud pak , protože to byly jen kousky, tak se pak špracovalo -klasicky písek, vápno cement a opět řídké, nebo pak pytel zdicí směsi se dala lopata dvě jádrové omítky směsi a naředilo zase vodou.Jinak na špryc pak přišlo vápna podstatně méně než na zdění a ještě méně než na omítání! Ovšem poměry nevím vždy jsem si míchal dle potřeby od oka, za těch několik desítek let to je v oku. A navíc někd raději mastnější, někdo planější...Jinak měli jsem kolegu-poznal lautr kupový-jednou poslal přidavačům kolečko zpět že je planá, přidalo dvě lapaty písku a vrátili-samo pochvaloval si že je konečně pořádná malta!

PS nevím zdali to padlo-je to v trvale obývaném a vytápěnemé suchém stavení? Pokud ano, asi bych použil po našprycování sádrovou omítkou

Km -já za svůj profesní život s kuličkami viděl jen jednou -tj od učení v sedmdesátkách. Inu u Pozemáků jsem dělali jiné a třeba na OSP zase jiné věci a jiné pak ZSS. OSP házeli i stropy , pozemáci stropy zase jen štukovali (prefabrikované ) ZSS neštukovali většinou jen zatoilijádro a rovinnost tak nic moc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]