Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je nutné navýšení el. v bytě či ne?

Od: astik odpovědí: 34 změna:
Když mám v bytě elektřinu 1x25A, je to v dnešní době dostačující? Běžné zařízení bytu: lednice, pračka, varná deska, mik. trouba, TV (myčka možná někdy). Nebo je nutné to navýšit? Bude se teď dělat elektřina na chodbách, tak při té příležitosti bych to mohla udělat, ale není to úplně levné.

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2024
hodnocení

6x

Tak pokud Vám jistič 25A stačí, pak je evidentně i v dnešní době (a pro vaše potřeby) dostačující. Tak jednoduché to je.

hodnocení

4x
Od hodnoty jističe před elektroměrem se také počítá poplatek za rezervovaný příkon. Výhledově do budoucna se bude paušální poplatek výrazně zvedat a je pravděpodobné že bude tvořit přes polovinu celkové roční částky na faktuře. Pokud nejste omezovány soudobým příkonem tak není nutné rezervovaný příkon navyšovat.

hodnocení

3x

Nechajte si urobit komplet pripavu, cize 3f privod, 3f istic, doma rozfazovat rozvodnicu a len elektomer ostane 1f, potom ho lahko vymenite za 3f bez dalsieho burania.

Najskro to nebude nutne, lebo pri istych kompromisoch v pouzivani, je 1 x 25A dost, len nesmiete naraz varit na sporaku, v konvici a este aj prat alebo pustit umyvacku.

bear

To 25ka zvládne naráz ;)

krtek6
hodnocení

2x

Pro běžný byt asi není potřeba navyšovat jistič...ale spíš bych se zaměřil z čeho a jaký je průřez přívodního kabelu do bytu...pokud je to možné nechal bych tam udělat (jindy už příležitost nebude) přívod od elektroměru z CYKY 5x6mm2...podle hesla, raději ať to mám a nevyužiji než to nemít a litovat toho, že jsem to neudělal

olin

krtek: tak tohle bych zrovna neřešil, spíš až bude potřeba. Někde se ty vodiče/kabel dá protáhnout trubkama, lištama, někde je to zasekané do zdi, ale vždy se dá vyměnit, alespoň jsem nikde nenatrefil na to, že to nešlo. Pokud jsme dělali rekonstrukce stoupaček, tak se ty přívody do bytů dělaly všude/do každého bytu.

krtek6

no tak já bych tohle zrovna řešil...píše, že se dělá elektirka ve společné chodbě...a předpokládám, že to nebude panelák, kde má přívod na patře a rozvaděč přes zeď...takže pokud to budou tahat někde ze sklepa, kde jsou všechny elektorměry, bůh ví do kterého patra...tak bych sakra doporučoval to udělat hned...a řekněme si upřímně...tahat to do lišt je 1) amatérismus v cihle 2) nouze v paneláku...nehledě na to...že pro tazetele to přijde v této fázi výrazně levněji, skoro bez práce a jak se říká...z jedné vody...bordel stejně bude, uklízet to nebude muset...hluk sousedům taky nebude dělat více...takže proč to oddalovat když má člověk takovou jedinečnou příležitost?

krtek6 - *zdravi* Naprostý souhlas. Všechno ostatní je proti natažení nového 3 fázového kabelu sranda. I kdyby byl jen pár metrů po patře a ještě méně po bytě.

Já nevím, ale ona píše o chodbách, kde budou nové rozvody k elektroměrům. Od elektroměru do bytu už nikoho nezajímá a není pravda, že to nemůže udělat kdykoliv. Kterýkoliv elektrikář to udělá kdykoliv a pochybuju že se tam budou motat současně. Předrátování rozvaděče a protažení do bytu u mě dělal elektrikář šest hodin. Když tady distributor tahal nové vedení tak se tady motalo šest chlapů celý den, tak by se nikdo další k tomu rozvaděči nedostal.

Tak já tedy, jako obyvatel jednoho z posledních typů paneláku mohu ( v souladu s krtkem) doporučit výměnu přívodního kabele do bytu za pětižilový, teď hned. V panelácích jsou obvykle páteřní rozvody ve svislých šachtách na chodbě a odtud vodorovně do jednotlivých bytů. Což v mém případě znamená asi 2 - 3 metry vzdálenosti, přičemž šachtu mám přes zeď , ale v sousedově případě je to + dalších 6 metrů, hezky společnými prostorami. Některé byty mají rozvody jednofázové a natáhnout tam nový přívodní kabel by znamenalo rozklofat půl patra, takže se to řeší lištama. Už vidím, jak někdo povoluje takovou akci "kdykoliv", tedy třeba zrovna poté, co dodělal výměnu páteřního rozvodu a vše uvedl do obyvatelného stavu (obvykle oprava omítek, vymalování a někdy kompletní rekonstrukce včetně výměny podlahové krytiny).

krtek6

@amper: "Už vidím, jak někdo povoluje takovou akci "kdykoliv", tedy třeba zrovna poté, co dodělal výměnu páteřního rozvodu a vše uvedl do obyvatelného stavu (obvykle oprava omítek, vymalování a někdy kompletní rekonstrukce včetně výměny podlahové krytiny)"...přesně proto jsem to psal :)

krtek6

@stir: a proč to dělat složitě, když to jde dělat jednoduše, že...takhle to může mít úhledně pěkně zapravený...a ne potom na prasáka jak to pak tomu elektrikáři vyjde, kterýmu je nějakej vizuál a návaznost na další byty ukradená..

Já ale nechápu co řešíte. U nás distributor předělával venkovní vedení do země a nikde se nic nesekalo. Vytáhli staré dráty z trubek a protáhli druhé a poté původními stupačkami (3patra) zapojovali jednotlivé elektroměry. Nikde se nic nesekalo a toje bytovka snad 60let stará, možná víc. Do bytu opět trubky, pochybuju že by se některý revizor podepsal pod něco, jako hlavní přívod v lištách, takového neznám. Sám jsem tohleto řešil pět měsíců a kdyby mně nepomohl pán z měření egd, tak to nemám. Něco to samozřejmě stálo, ale porazit tu byrokracii je nemožné. Stačí jeden drát jinak ohnutý nebo špatně upevněný a technik z distribuce zaplombuje rozvaděč a napíše nevyhovuje. Přitom to bylo přesně podle jejich připojovacích podmínek. A při změně sazby z jednotarifni na dvoutarifni není třeba ani revize, vše rozhoduje technik. Pak se mu nelíbilo, že není příprava na hdo, není místo na tmp snímače či krycí plech, který ještě ve starých bytovkách je. Takže já jsem to myslel tak, elektrikář ji může upravit část za elektroměrem kdykoliv, stačí jen nahlásit odplombovani rozvaděče u distributora, ale předem bych si zjistil, zda je to vůbec možné, protože navýšení o každý ampér je docela pálka a u třífáze docela ranec, plus práce elektrikáře a k navýšení kapacity je třeba i revize, což jsou další výdaje. A až to elektrikář udělá, hezky mu zaplatíte a poté technik od distributora to nemusí schválit. Zvláště když je v panelácích nebo starých bytovkách v rozvaděčích málo místa, takže tam ani třífázový elměr nevleze, i když tam fyzicky vleze, na všechno jsou podmínky, jak vysoko, kolik místa okolo atd. U mě by tam fyzicky vlezlo i hdo, i když u sazby D27d není třeba, nevlezly by tam ani snímače, i když fyzicky ano, ale byrokracie to nedovoluje, takže nekonec mi tam dali chytrý elektroměr, který má vše v sobě, ale i tak nesplňuje požadavky na prostor, protože je větší, ale jak říkám, bez pomoci pána z měření egd bych to dávno vzdal. Ono v těch bytovkách není jednoduché to udělat podle současných podmínek a největší překážka je ta byrokracie. Někdo ani byty vůbec nedělá, jen rodinné domy, protože tam je to o hodně jednodušší. I já osobně jsem měl problém sehnat elektrikáře, protože tři firmy předtím to odmítly , protože ví, jak rozvaděče v bytovkách vypadají, pokud to není novostavba. Takže jsem rád že téměř po půl roce boje to mám a už nikdy nebudu tohle podstupovat znovu. Miliony emailů na všechny strany, denně několik tel hovorů a přechcat to nijak nejde, žádný technik nechce přijít o živobytí. Člověk vynaloží úsilí, čas a peníze úplně zbytečně. Měl jsem tady i revizáka, také bydlí v bytě, vše by si mohl udělat sám, ale sám také řekl že by do toho nikdy nešel. Dělá revize i fotovoltaiky a záleží jak se technik vyspí a mnohdy sám žasne nad důvody proč to nejde. Od zeťáka známý si koupil indukční sporák, chtěl navýšit ampery a třífázový rozvod a za nový rozvaděč na chodbě zaplatil padesát tisíc a to nejprve musel komunikovat s svj , protože tam byl elektroměr i od souseda, do zdi to zasekat nešlo , takže na zeď , ale je rád že může vařit na indukci.

@stir: Já Vás nechápu. Na jednu stranu tvrdíte, že není problém a část od elektroměru k bytovému rozvaděči lze upravit kdykoliv a pak sdělíte vlastní zkušenost (kterou Vám věřím a nerozporuji), kdy všechno byl problém a málem to nevyšlo. To, že něco jde ve Vašem domě, neznamená, že to půjde všude. U nás zase třeba není problém instalovat třífázový elektroměr (místa v rozvodné skříni je dost), ale přívodní kabel do bytu je zčásti v dutině panelu a z části zalitý do podlahy. Bohužel ne do vlastní, ale sousedovy, o patro výš.

Amper - protože je rozdíl před a za elektroměrem. Distributor bude dělat rekonstrukci jen po elektroměr, takže nic nikde sekat nebude, jen natáhne nové dráty po elektroměr. Aspoň takhle to dělali u nás a i v panelácích se to v těch plechových stupačkách normálně protahuje. Co je za elektroměrem to už distributora nezajímá a novou přípojku si bude od elektroměru udělat každý sám a když nebudou trubky, tak se stejně bude sekat tak jak tak. V první řadě, protože nevíme, jaký je tam rozvaděč a kolik elektroměrů v něm je a nevíme jestli je rozvaděč na patře a tazatelka nekomunikuje , tak se jen můžeme dohadovat. Proto jsem psal, než vůbec zavolá elektrikáře, kontaktovat distributora, nejlépe jejich technika, který to pak bude osobně zapojovat, aby jí dal jasné stanovisko, zda ji to a to povolí, protože se může stát podobně jako mně, že i když to bude podle platných připojovacích podmínek, instalaci zamítne. Ať nevyhodí desítky tisíc zbytečně. Každopádně můj názor je, jistič 25A na jedné fázi je do bytu až až, takže bych to vůbec neřešil a to se asi většina zde shodneme.

@stir: Jasně. Rozdílné osobní zkušenosti, tím pádem rozdílná doporučení pro tazatelku. Nám k rekonstrukci páteřních rozvodů řekli: Jak do toho sáhnete, udělejte rovnou nové rozvaděčové skříně. Takže zedničina. Tím pádem se nám to staví za sebe jak kostky domina a je nanejvýš rozumné v jedné akci udělat i ty přívodní kabely. Závěrem malování, výměna podlah atd. A pak logicky stopka na veškeré úpravy, protože do nového bourat je poukázka na vznik škod. A je pravdou, že tazatelka dala minimum informací, takže všichni vaříme z vody.

hodnocení

2x
Na běžny věci stačí i 17A ten 25A je tutovka větší jistič postráda smysl a je to zbytečný
milanb

A ty uz jsi videl jistic 17A? Nebo proc tu radis hovadiny?

má to bejt 16A

Dík za připomínku

bear

16A možná tak 3 fáze. Ale ne jednofáz do bytu.

To jako manželka bude péct v troubě buchty a k vůli tomu jí bude stát a čekat myčka a pračka?

25A je na jednofázový rozvod dle mě nutné minimum v dnešní době rychlovarných konvic, praček, sušiček, toustovačů, klimatizací, atd...

Ono pak stačí i to, když se pak do zásuvky, kde běží už třeba ta trouba a pračka ještě připne vysavač a prd a tma.

hodnocení

0x

Pokud netopíte přímotopy, tak k tomu neexistuje sebemenší důvod. Všechny domácí výkonné spotřebiče se zapínají jen na několik minut. Trvalý odběr nad 6 kW je při běžném provozu domácnosti prakticky vyloučený.

hodnocení

0x

1x 25 A je pro běžnou domácnost naprosto dostačující, problém by možná mohl být, kdybyste na varné desce vařila na všech plotýnkách zároveň a při tom třeba běžela pračka. Ale ten 3 fázový kabel natáhnout nechte. Zároveň s ním i kabel pro ovládání HDO (ten stojí pár korun, určitě Vás to nezruinuje). Nikdy nevíte, jestli se to v budoucnu nebude hodit a dodatečné natažení kabelů je na celé rekonstrukci to nesložitější (a často nejdražší).

hodnocení

0x

1x25A běžně stačí, ale vidím to samozřejmě bez varné desky či indukce... Píšeš, že máš varnou desku... Tak by mě zajímalo spíš jakou či jakým způsobem ji provozuješ...

krtek6

buď provozuje desku jen na 1f fázi a nebo má takovou tu "slabou" co to stíhá

To mi je celkem jasné jak je to zapojené. Solidní varná deska má cca okolo 6kW... A když budu provozovat jednu plotýnku, tak je to uživatelsky celkem dost nepříjemné... V návodu na sice udávané 230V, je to obvykle proto, protože třeba v Belgii se používá v 1f rozvodu hlavní jistič cca 40A... Ale u nás pouze 25A a pak už chtějí abys měl třífázový přívod... Provozovat varnou desku, či indukční sporák na 1f beru jako nouzi... Sám mám plynovou varnou desku, el. troubu a provozuju ji přes přednostní relé blokovanou s pračkou... Celkem se s tím dá fungovat, ale samozřejmě ještě mít varnou desku k tomu... V každém případě když už bude tahat nové rozvody, tak 3f přívod...

Ve výběru trub a praček se dnes objevují i spotřebiče se spotřebou něco málo nad 2kW, tak je to řešitelnější... Dříve byl trend zase přes 3kW...

V praxi je ale naprosto vyloučené, že by někdo začal vařit na všech čtyřech plotýnkách najednou a ještě k tomu měl zapnutý další spotřebič se stálým příkonem v kilowattwch. K udržení varu v nádobě stačí stovky wattů. I kdyby se to snad stalo, tak spadnutí jističe nezpůsobí žádnou škodu. Platit kvůli tomu trvale dvojnásobek za jistič je zbytečné.

Už tu bylo na tohle téma hodně diskuzí, tak jen zopakuju, že doma 4plotynkovy sporák s troubou (celkem max asi 7kw) už cca 15 let bezproblémově provozujeme napájený z jediné 230V zásuvky na okruhu jištěnem 16A jisticem. Kromě sporáku na tom visí ještě mikrovlnka s grilem, 2kompresorova lednice a digestoř. Jistič vybavil asi 3x kdysi dávno, než jsem natáhl samostatnou zásuvku pro varnou konvici. Od té doby nic. Plotny mají maximální příkon cca 1,2 -1,5kw, trouba asi 2, takže není problém mít naplno 2 plotny, nebo všechny na půlku, případně jednu naplno/2 na půlku a k tomu současně troubit. To je pro případ trvalé zátěže, krátkodobě jistič unese ještě o dost víc.

@hlada: ... další spotřebič se stálým příkonem v kilowattech je třeba varná konvice.

@vibe2 To není. Konvice je zapnutá jen několik minut. Podívejte se na charakteristiku B.

Tak je to o sebekázni... Ten kdo nevaří, nepeče , nepere a neohřívá vodu nepotřebuje skoro nic... Ten kdo často pere a pračka se nahřívá, v současné době cca 2kW (dříve bývalo i 3kW) a peče buchtu v troubě cca 3kW a ještě něco ohřívá na velké plotýnce... Používat se to dá, ale je to prostě uživatelsky nepříjemné...

Řekl bych že bydlení jedince není asi problém, spíš bych viděl problém v bydlení větší rodiny, kdy se častěji pere, peče, vaří a vysává...

hodnocení

0x
To že se bude dělat elektřina na chodbách je úplně jedno, protože dráty do bytu od elektroměru jsou vaše. Navýšení nad 25A už stejně na jedné fázi nejspíš nebude možné , takže už zbývá třífázový rozvod a to je pro vás zbytečné, protože je třeba to rozfázovat i v bytě, tudíž předělaní komplet elektroinstalace v bytě a to už může být investice šestimístná. Zároveň nejspíš máte starší bytovku, takže v rozvaděči nebude místo pro třífázový elektroměr a to už musíte řešit se sousedy či svj zda na nový rozvaděč přispějí a takový rozvaděč může dělat 50tis plus. A pokud navýšíte na 3x10 nebo 3x16A bude také stát další nemalé peníze a pokud nemáte v bytě topení na elektřinu a bojler, takový výkon nevyužijete a jen budete platit měsíční vysoké paušální poplatky. Taktéž na toto je třeba dvoutarifni elektroměr, takže další místo v rozvaděči na HDO a Tmp snímače nebo rovnou chytrý elektroměr. Já mám v bytě 1x16A a s tím si vystačím i na nabíjení auta. Když se vaří, nejede pračka a když jede pračka, nejede myčka. Stačí si jen spotřebu rozložit v čase, nejlépe do NT a využívat dobu, kdy je distribuce levnější.
jir
Když už tu zmiňujete "vysoké měsíční poplatky", zadejte také, jak jsou vysoké. Např. za jistič 1x25A se platí za tzv. rezervovaný příkon v sazbě D02d cca 120Kč, za jistič 3x20A je to cca 240Kč v sazbě D02d, ale v sazbě D25d je poplatek menší než v D02d. Sazba D25d je typicky pro ohřev vody el.bojlerem. Je ten rozdíl velký? Další poplatek (jednorázový) je ovšem distributorovi za navýšení jističe a bude jistě přes 10 tisíc, záleží na pozadovaném jističi. Rekonstrukce elektroinstalace bude za desetitisíce. A jak již někdo zmínil, pokud je rozvaděč v suterénu, pak taková výměna přívodu do bytu přes několik pater vyjde také na desetitisíce, protože zadarmo a bez projektu to nikdo neudělá. V našem domě byl hrubý odhad rekonstrukce rozvodů do bytů odhadnut na 300 tisíc (4 podlaží, rozvaděč s elektroměry v suterénu).

astik
hodnocení

Tak už jsem to vyřešila a jistič navýšila. Všem moc děkuji za odpovědi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]