Nejste přihlášen/a.
Nechajte si urobit komplet pripavu, cize 3f privod, 3f istic, doma rozfazovat rozvodnicu a len elektomer ostane 1f, potom ho lahko vymenite za 3f bez dalsieho burania.
Najskro to nebude nutne, lebo pri istych kompromisoch v pouzivani, je 1 x 25A dost, len nesmiete naraz varit na sporaku, v konvici a este aj prat alebo pustit umyvacku.
Pro běžný byt asi není potřeba navyšovat jistič...ale spíš bych se zaměřil z čeho a jaký je průřez přívodního kabelu do bytu...pokud je to možné nechal bych tam udělat (jindy už příležitost nebude) přívod od elektroměru z CYKY 5x6mm2...podle hesla, raději ať to mám a nevyužiji než to nemít a litovat toho, že jsem to neudělal
krtek: tak tohle bych zrovna neřešil, spíš až bude potřeba. Někde se ty vodiče/kabel dá protáhnout trubkama, lištama, někde je to zasekané do zdi, ale vždy se dá vyměnit, alespoň jsem nikde nenatrefil na to, že to nešlo. Pokud jsme dělali rekonstrukce stoupaček, tak se ty přívody do bytů dělaly všude/do každého bytu.
no tak já bych tohle zrovna řešil...píše, že se dělá elektirka ve společné chodbě...a předpokládám, že to nebude panelák, kde má přívod na patře a rozvaděč přes zeď...takže pokud to budou tahat někde ze sklepa, kde jsou všechny elektorměry, bůh ví do kterého patra...tak bych sakra doporučoval to udělat hned...a řekněme si upřímně...tahat to do lišt je 1) amatérismus v cihle 2) nouze v paneláku...nehledě na to...že pro tazetele to přijde v této fázi výrazně levněji, skoro bez práce a jak se říká...z jedné vody...bordel stejně bude, uklízet to nebude muset...hluk sousedům taky nebude dělat více...takže proč to oddalovat když má člověk takovou jedinečnou příležitost?
krtek6 -
Naprostý souhlas. Všechno ostatní je proti natažení nového 3 fázového kabelu sranda. I kdyby byl jen pár metrů po patře a ještě méně po bytě.
Tak já tedy, jako obyvatel jednoho z posledních typů paneláku mohu ( v souladu s krtkem) doporučit výměnu přívodního kabele do bytu za pětižilový, teď hned. V panelácích jsou obvykle páteřní rozvody ve svislých šachtách na chodbě a odtud vodorovně do jednotlivých bytů. Což v mém případě znamená asi 2 - 3 metry vzdálenosti, přičemž šachtu mám přes zeď , ale v sousedově případě je to + dalších 6 metrů, hezky společnými prostorami. Některé byty mají rozvody jednofázové a natáhnout tam nový přívodní kabel by znamenalo rozklofat půl patra, takže se to řeší lištama. Už vidím, jak někdo povoluje takovou akci "kdykoliv", tedy třeba zrovna poté, co dodělal výměnu páteřního rozvodu a vše uvedl do obyvatelného stavu (obvykle oprava omítek, vymalování a někdy kompletní rekonstrukce včetně výměny podlahové krytiny).
@amper: "Už vidím, jak někdo povoluje takovou akci "kdykoliv", tedy třeba zrovna poté, co dodělal výměnu páteřního rozvodu a vše uvedl do obyvatelného stavu (obvykle oprava omítek, vymalování a někdy kompletní rekonstrukce včetně výměny podlahové krytiny)"...přesně proto jsem to psal ![]()
@stir: a proč to dělat složitě, když to jde dělat jednoduše, že...takhle to může mít úhledně pěkně zapravený...a ne potom na prasáka jak to pak tomu elektrikáři vyjde, kterýmu je nějakej vizuál a návaznost na další byty ukradená..
@stir: Já Vás nechápu. Na jednu stranu tvrdíte, že není problém a část od elektroměru k bytovému rozvaděči lze upravit kdykoliv a pak sdělíte vlastní zkušenost (kterou Vám věřím a nerozporuji), kdy všechno byl problém a málem to nevyšlo. To, že něco jde ve Vašem domě, neznamená, že to půjde všude. U nás zase třeba není problém instalovat třífázový elektroměr (místa v rozvodné skříni je dost), ale přívodní kabel do bytu je zčásti v dutině panelu a z části zalitý do podlahy. Bohužel ne do vlastní, ale sousedovy, o patro výš.
@stir: Jasně. Rozdílné osobní zkušenosti, tím pádem rozdílná doporučení pro tazatelku. Nám k rekonstrukci páteřních rozvodů řekli: Jak do toho sáhnete, udělejte rovnou nové rozvaděčové skříně. Takže zedničina. Tím pádem se nám to staví za sebe jak kostky domina a je nanejvýš rozumné v jedné akci udělat i ty přívodní kabely. Závěrem malování, výměna podlah atd. A pak logicky stopka na veškeré úpravy, protože do nového bourat je poukázka na vznik škod. A je pravdou, že tazatelka dala minimum informací, takže všichni vaříme z vody.
16A možná tak 3 fáze. Ale ne jednofáz do bytu.
To jako manželka bude péct v troubě buchty a k vůli tomu jí bude stát a čekat myčka a pračka?
25A je na jednofázový rozvod dle mě nutné minimum v dnešní době rychlovarných konvic, praček, sušiček, toustovačů, klimatizací, atd...
Ono pak stačí i to, když se pak do zásuvky, kde běží už třeba ta trouba a pračka ještě připne vysavač a prd a tma.
1x 25 A je pro běžnou domácnost naprosto dostačující, problém by možná mohl být, kdybyste na varné desce vařila na všech plotýnkách zároveň a při tom třeba běžela pračka. Ale ten 3 fázový kabel natáhnout nechte. Zároveň s ním i kabel pro ovládání HDO (ten stojí pár korun, určitě Vás to nezruinuje). Nikdy nevíte, jestli se to v budoucnu nebude hodit a dodatečné natažení kabelů je na celé rekonstrukci to nesložitější (a často nejdražší).
1x25A běžně stačí, ale vidím to samozřejmě bez varné desky či indukce... Píšeš, že máš varnou desku... Tak by mě zajímalo spíš jakou či jakým způsobem ji provozuješ...
To mi je celkem jasné jak je to zapojené. Solidní varná deska má cca okolo 6kW... A když budu provozovat jednu plotýnku, tak je to uživatelsky celkem dost nepříjemné... V návodu na sice udávané 230V, je to obvykle proto, protože třeba v Belgii se používá v 1f rozvodu hlavní jistič cca 40A... Ale u nás pouze 25A a pak už chtějí abys měl třífázový přívod... Provozovat varnou desku, či indukční sporák na 1f beru jako nouzi... Sám mám plynovou varnou desku, el. troubu a provozuju ji přes přednostní relé blokovanou s pračkou... Celkem se s tím dá fungovat, ale samozřejmě ještě mít varnou desku k tomu... V každém případě když už bude tahat nové rozvody, tak 3f přívod...
Ve výběru trub a praček se dnes objevují i spotřebiče se spotřebou něco málo nad 2kW, tak je to řešitelnější... Dříve byl trend zase přes 3kW...
V praxi je ale naprosto vyloučené, že by někdo začal vařit na všech čtyřech plotýnkách najednou a ještě k tomu měl zapnutý další spotřebič se stálým příkonem v kilowattwch. K udržení varu v nádobě stačí stovky wattů. I kdyby se to snad stalo, tak spadnutí jističe nezpůsobí žádnou škodu. Platit kvůli tomu trvale dvojnásobek za jistič je zbytečné.
Tak je to o sebekázni... Ten kdo nevaří, nepeče , nepere a neohřívá vodu nepotřebuje skoro nic... Ten kdo často pere a pračka se nahřívá, v současné době cca 2kW (dříve bývalo i 3kW) a peče buchtu v troubě cca 3kW a ještě něco ohřívá na velké plotýnce... Používat se to dá, ale je to prostě uživatelsky nepříjemné...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.