Nejste přihlášen/a.
Matematici. Mám 1000 ml alkoholu o koncentraci 40%. Potřebuji získat koncentraci 50%. Kolik ml alkoholu s koncentrací 70% má přilít, aby ve byla výsledná koncentrace 50%. Rady typu přilévej, a měř nepotřebuji. Jde mi čistě o výpočet. Dík.
Výpočet je snadný, nicméně ještě snadnější je použít online kalkulátor:
labo.cz/...
. .
Zadáte 4 parametry co znáte, tedy 1000 ml, 40%, 70% a 50%.
Akorát pozor na jednu věc, defaultně jsou nastavena hmotnostní procenta, musíte to změnit na objemová procenta, protože obsah alkoholu se nejčastěji udává v objemových, nikoliv v hmotnostních procentech.
Jo díky všem. Jak se to dá vše vyřešit jednoduše logickým uvažováním. Nejtěžší je převézt slovní úlohu na vzorec, pak už je to brnkačka. Bohužel můj mozek pomalu ale jistě stárne, a už to není jako za mlada. Řešéním těchto úloh se snažím udržet alespoň trochu v kondici, ale jak píšu vše už jde velmi pomalu. Ještě jednou dík.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.