Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nátěr kovových futer

Od: amper® odpovědí: 15 změna:

V dohledné době bych chtěl natřít kovová futra vstupních dveří do bytu. Pořádně. Původní nátěr je pravděpodobně syntetika, na ní je stoprocentně syntetika, natřená mojí maličkostí cca před 25 lety a několikrát opravovaná. Jenže už tehdy jsem řešil problém, co s dveřmi po dobu schnutí barvy a vyřešil to tak, že futra jsou natřená jen zvenčí. Ze strany bytu je stále originální lak. Co s tím? Futra jsou šroubovaná, tedy hodně členitá, obrousit až na kov ve všech místech půjdou jen těžko a nátěr klasickou syntetikou schne dlouho, předlouho. U rychleschnoucí slibují 24 hodin a i to je moc, nemůžu v předsíni hlídkovat 2 dny. A akryl se na podklad ze syntetiky nenaváže... Tak teď víte, proč to nejde *smich*.

Prosím o nějakou kloudnou radu. Samozřejmě se nabízí si pozvat firmu a nechat vyměnit futra za nová, krásná, lakovaná či fóliovaná. Akorát že všichni, co to udělali, mají děs a hrůzu. Nová futra nějak nekorespondují s otvorem v panelu, taže výsledek je, jak když pejsek s kočičkou vařili dort. To to radši stříknu tím akrylem a budu co půl roku opravovat *hi*.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

2x
Se spravnym naradim to pujde obrousit uplne normalne. Na velke plochy pasovou nebo excentrickou brusku, na mensi oscilacni a na detaily dremel. Pak to prebrousit rucne na jemno a normalne natrit, lepe striknout vodoureditelnou barvou. Nevidim problem, za tri hodiny to musi byt hotove, clenitych ploch na futrech zas tolik neni. Prach bude horsi, tak se holt vezme vysavac.
hodnocení

Asi jo, vhodná příležitost se dovybavit, dremelku, ani oscilační brusku nemám. Tou pásovkou, to bude bordel *smich*.

krtek6
hodnocení

0x

proč futra nekorespondují s panelem? Jak?...mě zrovna minulý čtvrtek v paneláku vstupní dveře měnili...za bezpečnostní s PO...dokonce mi je aj posunul o pár cm od původní kolmé stěny, abych se tam dostal při malování...začal v 9.30 a v 16:00 odcházel.. jinak původní nátěr futer je možno odstranit odstraňovačem nátěrů a pak natřít normálně barvou nanášenou molitanovým válečkem... špatně dostupné místa jde zatmelit polyuretanovým tmelem...když začneš v 6 ráno a teplota během dne vystoupá na cca 25°C tak si myslím, že za 12hodin to musí být suché...další den další vrstva nějak v tom nevidím problém...důležité je být pořádně připraven a mít kvalitní barvu. Takové ty levné aušus barvy o to se člověk otře bundou a hned to je dole...a borec co dělal svůj byt u našich ve vchodě, taky natíral nedávno futra (podle smradu barvy na chodbě to člověk poznal) a taky to dělal 2dny. Prostě sundal křídlo z dveří a natíral...u něj to bylo horší o to o, že přetíral stávající barvu a pokud má člověk trochu lepší oko tak vidí, že je to krpatý jak stařenčina kůže...takže taková práce k h*v*u ...a jestli tomu nechceš obětovat 2 dny života...tak pak jinou radu nemám...je to standardní proces...nebudeš první ani poslední

hodnocení

Proč futra nekorespondují s panelem? Jednoduše proto, že mají jiný rozměr. Někomu to asi nevadí, mně se to nelíbí i kdyby to bylo udělané čistě. Na fotkách postupně: původní futra, standardní kvalita a lepší kvalita nově instalovaných futer (tedy zapravení). To nedělala jedna firma. To je "výběr z hroznů". Za těmi druhými dveřmi bydlí stavbyvedoucí a zjevně mu to po firmě ladil ještě "Voloďa". K odstraňovači barvy: Nemám dobré zkušenosti. Zkoušel jsem to několikrát a vždycky skončil u šmirglu, šábru, případně lameláku na flexe (tady s flexou asi nepochodím). Ale klidně si nechám nějakou chemii doporučit. Proč jsem skončil u mechanického odstraňování? Pět, šest stovek v pr... a výsledek v nedohlednu. Pravda, šlo o rozměrnější konstrukce. Vytmelení spáry PU - tmelem je dobrý nápad. O čas mi až tak nejde. Pokud by to bylo venku nebo byl byt prázdný, není to problém.

Nátěr kovových futer
Nátěr kovových futer #2
Nátěr kovových futer #3
krtek6

jako já podle těch fotek furt nevidím problém...tohle je prostě otvor v prefa panelu, který byl standardně větší, aby se tím daly korigovat nerovnosti při hrubé výstavbě a zbytek mezi těma futrama je podle mě buď jádrová omítka nebo dobetonováka při montáži futer samotných...takže řešení tohodle je úplně jednoduché...stačí použít novou odpovídající tloušťku zárubně, která vykryje rozdíly v tloušťkách stěny a to se pak normálně doháže omítkou..ale 2z3 fotek, které jsi tu dal jsou fotky těch rádoby umělců od HT dveří, kteří spoléhají jen na nízkou cenu a fofr montáž a takové základní věci jako tloušťka zárubně (protože maj snad jen 2) neřeší...což jde vidět na těch fotkách...to úplně vidíš jak to tam kolem mají domatlaný a hnusný...vsadím botky, že i kdybys oželel to, že ty dveře budou bezpečnostní a šel do prvních stavebnin a koupil obyčejný ocelový futra s požární odolností tak tam najdeš odpovídající tloušťku..každej slušnej zedník, který ví co dělá, to tam zapraví tak, že to bude nádherný

hodnocení

Tak jsme se shodli, že kupovat tohle je blbost. Futra tam nepasují (ty 2. a 3.) a dělalo to prase. Ty první jsou původní (moje) a krom nátěru za životností a místy odskakující omítky (stačí dotmelit) není problém.

krtek6

ne...já jsem pouze řekl, že kupovat si dveře od HT dveře je blbost a fušeřina...a zrovna ty tvoje dveře jsou na tom z těch 3 fotek úplně nejlíp a mají nejmíň problémů=práce...děláš pouze z komára velblouda :) schválně mi změř kolik je tlouštka té tvojí stěny...tipuju 8,5-9cm...což je přesně na 10cm futra, aby to po správném osazení a zapravení vypadalo nádherně a zůstal tam tam mezi futram a omítkou ten 0,5cm falcík a ne jak to maj ti umělci na fotce 2 a 3

hodnocení

Přidej. Panel je dvacítka, zeslabený pro futra na nějakých 14 cm. Futra jsou šroubovaná ze dvou půlek, kdyby nebyly zalité do podlahy, daly by se po rozšroubování vyndat. A nerej furt. Jsme na poradně, tak se ptám. Ty ses taky ptal, když si předělával kvartýr...

krtek6

já nereju...já se ti ba naopak snažím pomoct :) ...no jestli máš v místě zůžení 14cm tak to máš akorát na 15cm futra..a to, že jsou zalitý v podlaze tak to se normálně uřízne flexou nebo to normálně vykýveš a vypáčíš...tím, že to máš šroubovaný tak to máš úplně zlatý...to nemusíš ani tu flexu použít...ale pokud chceš jen natíral jak urvanej...tak prosím...už neřeknu ani slovo...

hodnocení

Však jo, pomohl jsi. Minimálně s tím tmelem. S tím, že je to od HT-dveře, jsi se taky trefil. Ty světlý určitě, ty tmavší je, myslím, jiná firma. Jsou dělaný dřív. Zbytek rady si asi vezmu od @re4zone. Holt jsem strojař, lakýrničina a broušení je mi bližší...

km
hodnocení

0x
"akryl se na podklad ze syntetiky nenaváže" chemicky mozna ne, ale neznamena to prece, ze nelze syntetika natrit akrylem, ze to nebude fungovat. vzdy se natiraji treba radiatory akrylem na puvodni barvu.
hodnocení

Samozřejmě to lze. Není problém, jen to holt tak nedrží. Taky to uvádím jako jednu z možností. Natřít akrylem a omlácené opravovat. I ta syntetika se časem otluče od klíčů. Prostě hledám možnosti a ptám se na zkušenosti jiných.

km
rozumim. ja bych taky radiatory radeji natrel syntetikou, pred i po zkusenosti.

hodnocení

0x
Viděl sem u souseda nová docela pěkná futra. Tak sem se ho ptal, odkud, za kolik.
A on, hele tapeta na futra.
Vypadá to celkem pěkně, a kdo neví nepozná.
google.com/...

hodnocení

0x
Já jsem pro klasickou syntetiku. Když se trošku naředí, neschne nekonečně dlouho. Dá se to z obou stran přikrýt závěsem, nebo paundklem a vyhřát horkovzdušným topítkem, aby to schlo rychleji. Kdyby bylo potřeba dveře zavřít a nebylo to 100% suché, tak bych okraj dveří polepil hladkou lepicí páskou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]