Nejste přihlášen/a.
Dobry den. Poptala jsem rekonstrukci koupelny, na zaklade nabidek jsem si vybrala firmu. Problem je, ze po podepsani smlouvy a zacatku praci se pan snazi neustale vymyslet nejake moznosti, jak puvodni cenu navysit. Neco jsem akceptovala, vecsinu ne. Dnes jsem se ale dozvedela, ze malovani prostor, ktere nejsou oblozene, neni v cene a ze jsem to nepoptavala. Ja ale predpokladam automaticky, ze to je soucast rekonstrukce / jak mam vedet, ze to napr. neni sucasti polozky zednicke prace /. Stejne to probiha napr s montazi zarizovacich predmetu / to uz jsem vyresila/, nejakych " pasek na rohy" , bez krerych zrejme oblozit zdi nejde a melo to byt soucasti nabidky. Prosim, muzete mi poradit, jestli muzu vicenakady, ktere mi vzniknou v pripade vymalby a pasek, strhnout z platby? Je vymalovani koupelny soucasti rekonstrukce? Pan se sam prihlasil, tak jsem prdpokladala, ze vi, co obnasi rekonstrukce.
Dekuji.
Vícepracem se nejlépe vyhnete tak, že PŘEDTÍM než začnete poptávat nějaké práce a než je zadáte vítězné "firmě" si necháte zpracovat položkový rozpočet, který si necháte od každé poptávané firmy nacenit. Každá položka rozpočtu se dá zkontrolovat a každá se dá "rozklíčovat", aby bylo jasné, co obsahuje.
Ex post se to opravdu dělá špatně...a hlavně, není podle čeho to udělat.
1) rekonstrukce je obecný pojem, který přesně nic nedefinuje a její rozsah může být téměř nulový až nekonečný...
2) zednické práce opravu není malování. Zednické práce jsou např. vyzdívky, omítky, bourání
3) Nevím co je pásek na rohy, k tomu se nevyjadřuju
4) pán nebo jakákoliv jiná firma udělá jen přesně ten rozsah, který je smluvený a objednaný. To, že se někdo nezeptá co, která položka obsahuje nebo neobsahuje, beru jako lenost a naivitu objednatele. Stejně tak když objednatel netuší co si objednal a pak se diví
5) vícepráce jsou takové práce, které nejsou předmětem smluvního vztahu nebo z předaných podkladů je nešlo ocenit (skryté věci ve zdi, základech atd..) . Čili pokud si neobjednám malování a není to součástí ceny, ale v průběhu se rozhodnu, že jej chci, tak to je vícepráce. Stejně tak pokud mám malování v ceně prací, ale nemám tam, že se zeď bude předtím škrábat, protože nová barva nebo vrstva by tam nedržela, tak škrabání stávající malby je vícepráce. Napak pokud mi někdo bude tvrdit, že když si objednám malování a úklid po malování nebo olepování nábytku, oken a dveří je vícepráce, tak to ne...
Dobrý den, záleží, co jste si domluvili a sepsali do smlouvy. Nicméně obecně např. malování standardně součástí prací nebývá. Je to služba navíc. Páskem na rohy myslíte co? Nějaké krycí lišty na zakončení obkladů nebo něco jiného? Jestli lišty, tak je to položka za materiál a opět záleží, jak jste se domluvili - zda jste si už předem řekli, jak budou obklady zakončeny nebo to řešíte průběžně.
Pokud nemáte s řemeslníkem sepsané co a jak, tak před pokračovaním prací doporučuju si společně sednout, probrat co chcete vy a to do detailu, porovnat to s jeho nabídkou a domluvit se, co je a případně bude součástí původně nabídnuté ceny. Buď se pak domluvíte nebo se rozloučíte a uhradíte jen doposud provedené práce a případně zakoupený materiál.
Ono dokonce ani úklid mnohdy nebývá součástí - jen základní úklid hrubého bordelu ale například povysávání prostor, útření prachu a pod., tak to už standard není. Nebo odvoz suti - také je potřeba se domluvit, zda zajistí řemeslník nebo si pořešíte sama.
Já Vás chápu, že se ptáte, něco podobného jsem zažila.
Kdysi jsem nechávala předělávat spíž na WC.
Ty firmy, které se tím zabývají jsou v tomto velice zkušené a jak vidí babu, která nikdy nic většího nesjednávala, tak koukají jak ošulit.
U Vás tedy ne, jak píší rádci. To malování je opravdu práce zvlášť.
No a ty pásky, říkám tomu hrany, dávají se na rohy, ale také se tím ukončuje konec obkladu v návaznosti na stěnu.
Je to lepší, kvůli úklidu, opravdu dobrá věc, jinak se tam běžně udělala šikmina do hladka, na kterou se ale přece jenom práší a musí se na ni občas vzít vysavač.
Je lepší si opravdu sednout v koupelnovém studiu a tam to do podrobna probrat! Zaplatíte za to nějakou tisícovku, ale dostanete obrázek, jak to bude všechno ve finále vypadat (možná i souhrn materiálu a zařizovacích předmětů s přesnými názvy i výrobcem), a když si necháte zakázku provést od nich, tak ten poplatek za návrh od konečné ceny odečtou/nebo odečítali, zajímala jsem právě bohužel až po té špatné zkušenosti.
Po skončení práce přijde v dobré firmě nadřízený pracovník a práci řemeslníka/ů zkontroluje a stavbu předává. U mě tedy také ne.
Tady jsem objednávala přes internet, jen tak nahrubo.
Přijel řemeslník a přivezl šedou lištu na rohy.
A já říkám, mám bílé spáry, potřebuji tam dát bílou.
Jé, to jsem ve skladu přehlídl. Špatné světlo.
Houby, zbyla mu z nějaké zakázky, tak ji chtěl použít u mě.
Že existují lišty nahoru na ukončení, jsem si všimla, až když jsem byla později u někoho v koupeně. To jsou detaily, které nakonec udělají celkový dojem.
Takže opravdu záleží, jakého natrefíte soukromníka a jak si dá s Vámi čas, jak je punktlich. Spolu si sednete a hodíte plánek na papír a všechen potřebnej materiál.
Já to neznala a trošku jsem pochybila a nezkontrolovala i jiné věci, ale to tu nebudu psát. Záměna levného zařízení, ale zaplacené dražší. A vyhrožování advokátem. Mrzí to dodnes.
Jak se říká, chybami se člověk učí. Příště bych už věděla.
Pokud budete mít pochybnosti, chtějte fakturu, to jsem se dozvěděla prá pozdě, kdy fikaně zaměnili levné a účtovali dražší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.