Nejste přihlášen/a.
Zdravím a budu ráda za tipy...
Musím se postarat o zděděný dům (přízemní, nepodsklepená dřevostavba cca15let stará) V domě jsou radiatory, které nikdy nebylo použity (ani netuším čím to topí) Vždy se topilo jen krbovými kamny.
Bude neobydlený, mám možnost tam dojít jen cca 2x týdně. Takže vůbec netuším jak ten dům udržovat, aby přežil zimu bez úhony. Máte někdo zkušenost jak se postarat?
Voda je tam ze studny a funguje jen někdy.
Pokud vypustíte vodu ze všeho potrubí, aby nikde nezůstala, nemohla tam zmrznout a udělat škodu, tak se o dům nemusíte nijak starat. Žádné temperování není nutné, stačí tam jednou týdně zajít, provést kontrolu a vyvětrat.
V objekte, kde neviem, ako su vedene potrubia moze byt miesto, kde ostane voda stat v potrubi v stene, aj ked zdanlivo vsetku vypustim. Potom je vhodny este prefuk kompresorom. Opakovat viac raz a oboma smermi.
Je to zděděný dům. Matka topila pouze v krbových kamnech. Spíše mě zajímaly tipy na přímotopy, vůbec se v tomto neorientuji.
Varianta podnájemníka je problém, protože v domě neteče voda a oprava je ted nereálná. Sehnat slušné, dočasné podnájemníky pro dům, který setejně pujde brzy do prodeje by byl problém. A okamžitý prodej taky ještě nejde, je to čerstvé.Řešit se to bude až cca "po zimě".
Normálně tam chodte zatápět jednou , dvakrát týdně v těch krbovkách . Krbovky vyvětrají dum , kdy špatný vzduch proženou komínem a nový se nasaje zvenku .
Provedete zároveň kontrolu . Jedině , kdyby bylo delší dobu -15°C , tak bych uvažoval do hlavní místnosti olejový radiátor . Ale jenom tam kde nechcete , aby mrzlo(věci co nesnesou mráz ).
Já to mám obdobně . Víkendovou dřevostavbu . Vypustím vodu a nechám si jen třeba do dvou kýblu na kafe a umytí . Když tak si dovezu čerstvou . A kolikrát se stalo , že v kyblu byly jen kostky ledu . Nic se nděje , dřevostavba je bezproblému , žádné plísně na sádroších , sucho atd. Krbovky totiž značně vysušují vzduch a spíše dávám na kamna vodu odpařit , aby se zvlhčilo .
Já bych tam dal nějaký přímotop s termostatem nastaveným na 5°C. Všude otevřít dveře (krom venkovních samozřejmě) a ten přímotop dát někde kuchyň , koupelna... prostě kde je voda. Radiátory jsou předpokládám nenapuštěné, když se v nich nikdy netopilo. Záleží, kde to je, někde v nížině barák nepromrzne ani když se v něm netopí.
Pozvite si tam niekoho na miestnu obhliadku, kto sa aspon trochu vyzna v stavebnictve a vodarine. Na dialku nezisitime a vy to povedat neviete, ako su vedene potrubia, ako su izolovane, ci su vyspadovane a co je mozne vypustit.
Ak by ste nezmienili ten skory predaj, tak vam z hladiska nakladov poradim tepelne cerpadlo, sice velka nakupna cena, ale lacnejsia prevedzka. Na rychlo a v podstate zadarmo len konvektory (primotopy), tam velky pozor na poziarnu bezpecnost, daleko od steny a polozit na kus poziarneho sadrokartonu, skontrolovat zasuvky a celu instalaciu. Doplnit o dialkovy monitoring a moznost spinania, cize ovladanie teploty cez SMS alebo internet, podla kvality signalu. Takto dostanete alarm, nastavite si teplotu povedzme na +4 a dozviete sa, ked to klesne pod. Temperovanie na +7.
Přímotop je elektrické zařízení, které by se nemělo nechávat bez dozoru.
Zapínat, pokud by byly hlášené silné mrazy, bylo by dobré dát sousedům (důchodci, kamarádi) klíče, aby dům a topení za nějaký bakšiš dvakrát denně zkontrolovali. (závada, přehřátí, sáhnout na kabely, zásuvku)
Nabídka na trhu je dost velká s termostatem, časovačem. Minulou zimu bylo jen pár dní pod bodem mrazu (u Prahy),tak by ta zátěž zodpovědnosti nebyla tak velká. Pokud nejste někde na horách tedy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.