Halogenové bodovky měli většinou obyčejné trafo se střídavým výstupem.
První co bych udělal, tak bych výstup z trafa dvoucestným usměrňovačem usměrnil ze střídavého napětí na stejnosměrné (+ a -) a pak vyhladil větším kondenzátorem.
Pak přestanou blikat, protože je přestanete napájet střídavým napětím.
Na sekundáre je striedavé napätie. To sa LED svetlu nemusí páčiť. Porovnajte požiadavky na typ vstupného napätia u neho. Ďaľší dôležitý údaj je na štítku v pravom hornom rohu 20-60 W (?) - čiastočne prekrytý káblom. Ten udáva rozsah výkonu, v ktorom je trafo použiteľné a mimo rozsah sa buď vypne alebo cykluje. Možno sa dostávate pod 20 W. Pravdepodobne bude potrebné zdroj vymeniť za LED driver s následnou výmenou všetkých žiaroviek v obvode. Usmerňovač, ktorý radia iní, by som v tomto prípade nebastlil. Cenovo to vyjde (bez vybavenia, znalostí a skúseností) možno aj horšie. V prípade záujmu by som vzdelanie dopĺňal vhodnejším spôsobom, napr. na stole s knižkou a el.stavebnicami.
mll
Na sekundáru je podle štítku stejnosměrné (aspoň mi přijde, že vidím 11.6- a ne ~), takže to problém nebude. Navíc ledky, co jsou náhradou za halogenky bývají i na střídavé napětí.
Tady bude podstatný právě ten rozsah výkonu. Naštěstí trafo je chráněné nejen proti oveload, ale i proti underload (kdyby to nebylo, tak zdroj odejde).
Nepíše, jaký je výkon těch ledek, ale jestli teď měl 20-60 tak to možná těch ani 20 dohromady nedá. Ten výkon vychází teoreticky desetinový, ale aspoň u klasických žárovek osazuju cca čtvrtinový (místo čtyřicítek dávám 12W apod.). Takže se nabízí zkusit osadit víc těch ledek, aby to dalo s rezervou nejmíň 20 W nebo tam zkusit nějaký balast (třeba jen na otestování, jestli to je opravdu tím).
To na obrázku je elektronický transformátor pro stmívatelné světelné zdroje. Odkaz zde.
ET60FLY 10 W – 60 W 12 V nízkonapěťový halogenový transformátor Fly Lead pro nízkonapěťové halogenové žárovky. Nevhodné pro LED žárovky. Primární vstup 230–240 V AC 50 Hz. Sekundární výstup 11,6 (12 V) AC 50 Hz.
Rozsah zatížení 10–60 VA (wattů). Třída II – dvojitá izolace. Stmívatelný s většinou typů stmívačů.
17mm předem ohnuté připojovací vodiče Rozměry: délka 120 mm x výška 34 mm x hloubka 20 mm
---
Kupte nový zdroj / měnič podle typu / patice a počtu LED žárovek.
Výstup těchto zdrojů bývá běžným multimetrem špatně měřitelný, neboť výstup bývá vysokofrekvenční, osciloskopem jsem na podobném naměřil cca 30kHz... Obdobný pro halogenové bodovky.,.
Já na fotce od Beara vidím 11,6 s vlnkou a uvnitř nic, co by mohlo výstup usměrňovat a vyhlazovat. Ale jestli s tím ty ledky aspoň nějak trochu částečně fungujou, asi jim střídavina nevadí. Co ale podoe mě dost možná vadí je přirozená VA charakteristika odběru těch ledek, pokud je v nich spínaný regulátor proudu. U takového odebírány proud klesá se stoupajícím napětím a samozřejmě stoupá při nižším napětí, jak se snaží držet konstantní svítivost v širokém rozsahu vstupního napětí, protože výrobce netuší, k čemu všemu to kdo může připojit. No a taková charakteristika se podle mě může poprat se zpětnovazební regulací "trafa" a rozkmitat. Zkušenost s tím nemám, jen mě teď při čtení takové vysvětlení napadlo. Pokud by nebyla možnost žádného měření výstupního napětí a chtěl bych zjistit, co z toho vlastně leze, jednoduše bych zkusil, jestli jsou oba výstupní kontakty uvnitř v podstatě propojené (vinutím sekundáru), nebo "jen trochu a odlišně podle polarity", třeba pomocí žárovičky a baterky, samozřejmě bez napětí na vstupu
bear
Jo, taky mě to napadlo a zkusil bych i to zatížení jednou halogenkou s LEDkama současně, jak tu padlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.