Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Betonování sloupků dvoukřídlé brány

Od: saolin® odpovědí: 13 změna:

Ahoj chlapi, potřeboval bych radu. Chystám se betonovat sloupky na dvoukřídlou bránu. Brána bude z jeklu 60x40X2, jedno křídlo bude mít délku cca 220cm a výšku cca 150cm. Výplň dřevěné plaňky. Chci se zeptat, jestli je nutné mezi sloupky vybetonovat monolit po celé délce, nebo by stačil pořádný základ pod každý sloupek. Jde mi o to, že na místě kde teď bude brána, je uježděná kamenná cesta, takže vykopat to ručně, bude asi nemožný. (viz. foto) Zároveň si řikám, jestli by ta uježděná cesta nemohla nějak pomoct tomu, že by se mrazem ty sloupky nemusely nějak moc vychylovat. Asi je to blbost, ale třeba někdo z vás něco podobnýho řešil. Ještě bych se chtěl zeptat na jednu věc. Když bych ty sloupky vyzdil z tvarovek 30x30X20, dovnitř od spodku základu dal trubku, nebo jekl a vylil betonem, udrží sloupek jedno křídlo, nebo se bude vyvracet? Díky moc za odpovědi.

Betonování sloupků dvoukřídlé brány

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

1x
Cim sirsi kridlo, tim min se to smi hybat, protoze i pohyb o par mm uplne rozhodi zavirani. Jestli brana bude mit normalni zapadku nebo pohony, tak je nutne to vylit dohromady. Kdyby byla jen na retez, tak je to jedno, necha se vule a pohyb nevadi. A neni to nutne kopat cele tak hluboko, staci sloupky do nezamrzu a monolit uprostred muze byt klidne primo pod povrchem, kdyz bude dost masivni, hlavne aby tam bylo dost zeleza a bylo to cele provazane.
Jestli je to ujezdene nehraje moc roli, spis jde o to jaka je tam vlhkost a jestli to promrza. Trubka nebo jekl to udrzi, kdyz bude odpovidajici hloubka zakladu, vyvracet se nic nebude. Nevidim ale duvod nedat tam normalne roxory, snad jedine kdybys chtel pouzit zelezo co mas doma.
hodnocení

Brána bude mít pohony. Jestli stačí jen roxor, tak tim líp, ta trubka mě napadla, ani nevim jak, myslel jsem že to pak bude pevnější. Takže monolit by stačil třeba 50cm do hloubky a 30 do šířky?
re4zon
Pevnejsi to nebude, zelezo jen zajistuje pruznost. Nekdo trubky i zakazuje, ale do brany klidne pouzit jde, kdyz se poradne vyplni. Roxory do kazdeho rohu jsou ale jednodussi a levnejsi. 50x30 bude stacit bohate, kdyz v tom budou roxory na lezato, provazane s temi ve sloupcich a bude to v kuse vylite.
hodnocení

Paráda, mockrát děkuju

krtek6
hodnocení

0x

celý pas pod šířkou brány..někde je na to dokonce tabulka, která dimenzuje základ dle velikosti brány

hodnocení

Zkouším hledat a nějak se mi nedaří, nevíš kde to najít?
krtek6

kdysi to měli dokonce takové ty lepší firmy co ty brány vyrábí na svých stránkách...no dívej se...první stránka a tady to máš...

eshop.zamecnictvi-pluhar./...

pecenkav

krtku tam jsem nenašel základy pro dvoukřídlou bránu

krtek6

ono je to podobný...co tohle?

pilecky.cz/...

hodnocení

Mockrát díky krtku

pecenkav
hodnocení

0x

Ty tvoje křídla budou dost těžký, pokud neuděláš monolit aspoň 30 cm široký a 60 cm do hloubky po celé délce, vyztužený armováním, tak se z toho časem budeš drbat na hlavě a nadávat si, žes to měl udělat rovnou pořádně a mít klid.

Na tom železe do sloupků moc neušetříš, 8 kusů dvoumetrových 12 mm silných roxorů tě nezrujnuje

hodnocení

To je fakt, mockrát děkuju

hodnocení

Kluci, mockrát děkuju za rady, mám v tom jasno. Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]