Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelné čerpadlo

Od: pedington odpovědí: 30 změna:

Před dvěma lety jsem pořídil na vytápění domu dvě tepelná čerpadla LG. Před tím jsem vytápěl dům plynem. Používal jsem kotel vailand 40kw. Od tepelných čerpadel jsem si sliboval výraznou úsporu. Po roce provozu jsem podle spotřeby elektřiny zjistil, že úspora je zhruba 10procent. To se při pořizovací ceně čerpadel vůbec nevrátí, navíc v mrazech jenom temperují, s plynem bylo podstatně větší teplo. Máte někdo s čerpadly lepší výsledky?

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
A cenu elektřiny a plynu jste si někdy porovnal? Tepelné čerpadlo sice z jedné vstupní 1 kWh energie dá na výstupu třeba 3 kWh tepla (i více), jenže ona je taky elektřina (zatím) cca 2,5-3x dražší, než plyn.
A ne všude je tepelné čerpadlo vhodné.

2024
hodnocení

3x
Ano, samozřejmě.
Pokud je vše dobře technicky i ekonomicky spočítáno a posouzeno, pak jsou výsledky výborné.
V opačném případě za to nemůže tepelné čerpadlo, ale jeho nevhodné použití pro daný účel.

riva
hodnocení

3x

Problémem je vysoká cena elektřiny. Pak se nevyplatí nejen vytápění tepelnými čerpadly, ale ani elektromobily. Platíme tady za elektřinu například 4x víc než v Číně:

globalpetrolprices.com/...

Částečně tomu můžete utéct, když se soustředíte na nezávislost - v elektřině vlastní předimenzovanou fotovoltaiku. Tím si zajistíte po většinu roku ostrovní provoz. Ale musíte k tomu mít vhodné podmínky, znalosti, čas a samozřejmě peníze. Náš barák je například od začátku roku v elektřině z 96% soběstačný.

Tepelné čerpadlo
olin

riva-pokud máš solární panely, kolik platíš distributorovi/dodavateli, všeobecně by to mělo být 25,-Kč měsíčně nebo máš nějaké úlevy?

riva

Elektrárna nemá s distributorem nic společného. Je to ostrovní provoz. Distributora přivedeného mám, ale používá se jen na dobíjení baterií v zimě. Takže samozřejmě platím za přípojku (jistič) a dle tarifu za to něco odebrané elektřiny. I proto distributoři fixní ceny stále zvyšují, aby jim neutekly peníze od těch, kteří je skoro nepotřebují.

kkk
Jasně a ted to hlavní a upřímě !Kolik ta paráda kompletně stála a jakou má životnost?Myslim a jsem jist ze kdyz se to poctivě spočitá a investice se bude odečitat od klasické spotřeby rok po roku plus životnost a drobné náklady na opravy tak budte v minusu.
To už nikdo tak poctivě nepočita
riva

Jedná se o dlouhodobou záležitost směřující k nezávislosti. Za náklady by si jiný pořídil vůz střední třídy. Tady znamená roční úsporu za elektřinu cca 100 tis. Kč. Ale nedá se to takto brát, protože nadbytek elektřiny umožňuje využití, které by si člověk s točícím se elektroměrem nedovolil - například jen ohřev bazénu tepelným čerpadlem a koupací teploty nad 30 st.C od prvního března "sežere" denně cca 15 kWh.

olin
hodnocení

2x

Pokud nemáte zatepleno, plastová okna i vchodové dveře, tak to bude vždy dražší provoz oproti plynu. Tepelná čerpadla se doporučovala do nízkoenergetických domů. V přízemí je dobré mít vytápěnou podlahu.

jozifek
hodnocení

0x
Jestli na toto někdo dokáže odpovědět tak to bude borec..
To topíte v čižovním domě?
Přeci vám to musel někdo naprojektovat(spočítat).
My jsme topily dakonem na uhlí barák jsme zateplily vyměnily okna trojskla.a a ted topíme tep.čerpadlem a spokojenost.:)

hodnocení

0x
Asi jste špatně počítal. Máte zatepleno? Okna? A co tarif?

pedington
hodnocení

Dům zateplený nemám, protože je hodně prosklený a projektanti mi už tehdy řekli, že vzhledem v únikům tepla skly, zateplení zbytku fasády ani nemá cenu. Podlahové topení mám v přízemí v obýváku a kuchyni, v patru v koupelnách.Čerpadla mi byla ma míru spočítána.Dostal jsem i dotaci, ale celková částka za jejich kompletní dodání byla 7x větší než dotace. Osobně si myslím, že problém je v tom, že neohřejí nikdy vodu na vyšší teplotu. Plyn topil v mrazech bez problému na 23 i víc stupňů, čerpadla to vyženou maximálně na 20.Tím myslím vnitřní teplotu v místnostech. Asi jsem měl vyměnit starý stacionární kotel za dva nové závěsné kondenzační, vyšlo by to o hodně levněji, ale měl jsem problém s tím, že kotelna je pod úrovní kanalizace a musel bych řešit přečerpávání kondenzátu.

2024
Ano, to jste měl.
Při vašich nákladech na vytápění je investice na čerpadlo kondenzátu ta nejmenší položka.
2024
Ano, čerpadlo na kondenzát stojí pár tisicikorun, kondenzační kotel 40kW pár desítek tisíc. Tepelné čerpadlo o výkonu 40kW je někde kolem 700tis Kč. Že se Vám to nikdy nevyplatí, to bych Vám řekl když mi zaplatíte jedno kafe.
Tak vám projektanti měli i říct, že tepelko se také nevyplatí.. ztráty domu jsou bohužel větší. Známý má to samé, nezateplené, staré okna a nechal se ukecat na tepelko.
2024

@stir: Tady zase nevíme kde je a není pravda. O projektantech se mluví podle mne v době projektu domu (což pokud je rodinný dům s tepelnou ztrátou 40kW, tak mohlo být před mnoha lety, dnes by takový dům neprošel...). Jestli někdo z projektantů počítal návratnost a navrhoval tepelné čerpadlo do tohoto domu, to bych byl velmi skeptický, protože to je na odebrání autorizace. Možná že byl projektant (pokud nějaký byl) pod vlivem nějakých silných drog...

km

"Dům zateplený nemám, protože je hodně prosklený" zajímalo by mě, jak ten dům vypadá, jak je starý, z čeho postavený, jaká má okna.

pedington
hodnocení

Dům je kostka z betonu,oceli a skla. Je starý 20 let a v době svého vzniku byl několikrát prezentován v časopisech. Největší problém byl s obřími skleněnými panely ze Švédska. Jsou to dvojska vyplněná argonem.

2024

pedington: No...takže dům byl oceněný a nebyl jistě levný. Jak píšu, dnes byste ho postavil jen těžko, PENB by nemohl vyjít (a teď už víte proč).

Nicméně protože z toho co píšete asi netrpíte finanční nouzí. Je mi tedy tuplem divné, proč osazení tepelného čerpadla pro tento objekt nebylo zpracováno nějké ekonomicko technické posouzení.

Před týdnem jsem jedné investorce vymluvil pořízení tepelného čerpadla (do domu s poloviční tepelnou trátou než máte Vy) a trvalo mi to asi 15 minut.

Tak příště se ozvěte.

km

pedington prozradíte architekta?
ten argon časem vyprchá, takže to bude asi velká investice za výměnu těch skleněných ploch...

olin

km-máš pravdu, plyny z toho za pár měsíců uniknou.

pedington: zateplil bych všechno co by šlo, okna bych zkusil rozumně zredukovat nebo přistavět pergoly/zimní zahrady. Nevím do jaké míry je to u vás možné.

ddd
hodnocení

0x

Jste snílek, který naletěl slibům nezelenlých mužíčků, kteří nyní mají vaše peníze a vy zimu. Nic nemáte zateplené, skla na dvě věci a jen sníte o šetření peněz. Jste další, co na to naletěl.

hodnocení

0x
A čí to byl nápad dávat na nezateplený dům tepelné čerpadlo? Pokud nějaké firmy, nebo poradce, tak se jedná prakticky o podvod. Pokud váš, tak se vám to aspoň měli pokusit vymluvit. Pokud skutečně dojde na zavedení ETS2, tak vytápění takového domu nezaplatíte a budete jako kdysi přežívat zimu v jediné vytápěné místnosti. A nejen vy.
Ets2 naopak zdraží plyn, elektřina už je zatížená daní ets1. Tč bude o něco levněší oproti ZP.
Co asi udělá elektřina, když výrazně zdraží plyn a uhlí? U uhlí se mluví i o zdvojnásobení ceny, tedy lidi budou přecházet na elektřinu, která zdraží.
olin

tomkk alespoň můžeme nadávat na zdražování a trochu si zvednout adrenalin v krvi, tělu to prý prospívá*smich*. Jo, jak se zvednou ceny energií, tak musí jít zákonitě všechno nahoru

pedington
hodnocení

Naštěstí plynový kotel mám stále připojený k topení, jeho znovuuvedení do provozu je jednoduché, zavřít kohouty od výstupu tepelného čerpadla, otevřít kohouty u plynového kotle a je hotovo. Plynoměr mám stále připojený, byť ho nepoužívám, platím za něj jen nějaký udržovací polatek, čili plyn je kdykoli k dispozici. Výměna skel kvůli úniku argonu je nesmysl, dnes by to stálo několik desítek milionů. To raději stavět nový dům.

No tak co řešíte, v přechodném období bych topil čerpadlem, a až půjdou teploty k nule, tak plynem.
pedington
hodnocení

No ono to je ještě přeci jenom složitější. Při znovuzapojení plynového kotle se musí ještě přestavět nastavení ragulace Landys Gyr která servomotorem ovládá čtyřcestný směšovací ventil, který míchá studenou vodu z vracečky do teplé od kotle a udržuje nižší teplotu do podlahového topení než do radiátorů. Kreslí to na displeji grafy a ani technik si s tím neví rady. Radši do toho nezasahuji a proto topím jen čerpadlem, na které je to současně nastavené. Dále nastavení teploty v domě je pouze poměr venkovní teploty k teplotě vody a nějaké křivce izolace domu. To přenastavovat kvůli změně je vražda v Krči. Vzpomínám na doby, kdy jsem měl plynový kotel a v obýváku termostat.

hodnocení

0x

Ještě jedno hledisko:

Moudrá EU zakáže tepelná čerpadla se škodlivými skleníkovými plyny s GWP > 150 od roku 2027 a od roku 2032 žádné šlodlivé plyny v TČ a klimatizacích - jen přírodní (čpavek, CO₂, propylen...).

Nařízení Evropského parlamentu a Rady o fluorovaných skleníkových plynech upřednostní přírodní chladiva

https://vytapeni.tzb-info.cz/tepelna-cerpadla/26114-navrh-narizeni-evropskeho-parlamentu-a-rady-o-fluorovanych-sklenikovych-plynech-uprednostni-prirodni-chladiva

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]