Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ano, určitě to k nějakému mechanismu původně patřilo - otvorem procházela hřídel nebo čep a do těch zářezů vpravo možná pasovala západka. Můj odhad je, že by to mohl být pozůstatek např. hodinového stroje či tiskařského lisu nebo to má souvislost s železnicí. Až nám napíšete nějakou informaci o původu nálezu, tak se třeba posuneme v určování dál. Zdravím!
Toto je odpověď od Google Lens: "Obrázek zobrazuje součást mechanického zámku, pravděpodobně západku nebo závorník či část mechanismus, který se podílí na zamykání a odemykání dveří.
Tento typ součásti je klíčový pro fungování mechanických zámků, které se spoléhají na fyzické mechanismy (jako jsou kolíky, stavítka nebo páky) k zajištění dveří bez potřeby elektřiny nebo baterií.
Zobrazený díl se pravděpodobně pohybuje uvnitř zámku a interaguje s dalšími komponenty, aby zajistil nebo uvolnil dveřní závoru.
Mechanické zámky jsou ceněny pro svou spolehlivost, jednoduchost a odolnost, i když postrádají pokročilé funkce elektronických zámků".
Skoro bych dal Google Lens za pravdu, také mě to při prvním pohledu napadlo.
ferax - skoro nic proti Vaší odpovědi (i když tady by se dle pravidel takové od AI vkládat neměly), ale porovnejte velikost součástky na první fotce s velikostí ruky asi dospělého člověka. AI by nám měla ten obrovský zámek (a k němu klíček ) ukázat, pokud by se vešel na fotku.
ben® - měl jsem doma starý zámek z nějakých kostelních dveří a ten byl oproti běžným zadlabávacím zámkům více než dvakrát, možná třikrát větší. Jen klika k němu byla dvacet centimetrů dlouhá a ten čtyřhran uvnitř 11cm průměr.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.