Nejste přihlášen/a.
Ahoj rádcové,
před časem jsem dělal novou střechu na kůlnu a potřeboval bych provést ještě oplechování střechy. Nebo jednoduše zakrýt OSB desky a zabránít zafoukávání vody při dešti.
V minulosti jsem našel jednu stránku, kde byly pěkně popsány jednotlivé části střechy, vč. onoho oplechování ale nemůžu ji najít. Jen si vybavuju, že něco jiného se dávalo na "čelo" střechy, něco na konec a něco jiného po stranách :-/
Mohli by jste mi prosím napsat, jak se ty části nazávají?
Okap kůlna nemá - voda stéká za kůlnu.
Někde jsem viděl, že oplechování by mělo být pod krytinou (dal bych ruku do ohně za to, že jak jsem to v minulosti řešil, tak to podmínkou nebylo) ale teď už je pozdě :-/ Tak bude oplechování na krytině spáry budou utěsněny tmelem. Naštěstí je to jen kůlna, tak tam moc velké škody vadnou instalací nehrozí
Děkuji
okapnice je to v nejnižším bodě střechy z kama to pak teče do rýny a závětrná lišta je to co se dává na boční stěny...a máš to blbě...protože nejdřív se dělá to obvodový olemování a pak se dává až finální krytina, která to lemování překryje...logicky
ve vašem případě budete používat závětrné lišty/plechy po třech stranách a okapnici na 4. straně kde bude odtékat voda. okapnice musí být bezpodmínečně pod krytinou a když nemáte okap, měla by mít takový tvar, aby hnala a odřezávala vodu směrem od stavby. závětrný plech na horní straně střechy bude na krytině a voda z něj bude stékat na krytinu, pokud bude krátké překrytí, musí být s tmelem. božní závětrné lišty mohou být na krytině s tmelem, musí mít ale vhodný tvar a nebo mohou být po krytinou, podle mě vhodnější řešení a zase musí mít k tomu uzpůsobený tvar, přesněji řečeno každý typ krytiny a střechy si říká o jiný tvar a řešení těhle klempířských prvků. když si do vyhledávače zadáte ty dva odborné temíny, najdete výkresy různých řešení.
ps: jsem laik
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.