Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bílý ocet na obkladačky

Od: bioc odpovědí: 6 změna:
Máte zkušenost s technickým bílým octem, který nabízejí drogistické eshopy drogerie na vyčištění kachliček,dlaždiček aj sanitárních vybavení. Já jsem skončila se Savem, dráždí mi nosní sliznici, bohužel i když je nejúčinější

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, k rozpouštění usazených nečistot/vodního kamene na (nejen) obkladačkách používám levný ocet normální/hnědý/obyčejný/kuchyňský. Ten bílý ocet bude fungovat také/stejně, ale bude zřejmě dražší. Vyzkoušejte oba octy, porovnejte výsledek (i cenově) a dejte vědět. Zdravím!

hodnocení

2x
Bily ocet ma vyssi koncetraci nez obycejny, bude ucinnejsi, ale bude Vas taky drazdit jako Savo. Pri praci s octem mam respirator.

hodnocení

2x

Nevím, jak Vás bude dráždit, nedokáži vyhodnotit. Mě nedělá ani jeden přípravek nic, všeobecně mi ocet voní.

Bílý ocet je účinný a ekologický.

Nic s tím nezkazíte, vyzkoušejte.

Obyčejný ocet snad používáte v menším množství v kuchyni. Od toho se odražte.

Osobně jsem zkoušela octem mít nádobí, prý odmašťuje, popravdě jsem se vrátila k Jaru, potřebuji bublinky/pěnu *uf*.

Bílý ocet jsem ale kupovala ve farmářském obchůdku, tedy ten potravinářský. I když si myslím, že mezi nimi v účincích na úklid nebude až tak velký rozdíl. Pouze hygienická výroba. A ano, je dražší, jak píše rádce ben.

Sanytol jste zřejmě již zkoušela?

Hnědý ocet je stejně ekologický jako bílý - průmyslově se vyrábí octovým kvašením zředěného přírodního etanolu na bukových hoblinách za použití octových bakterií rodu Acetobacter.

Bílý ocet je destilovaný a má vyšší koncentraci (10% kyseliny octové) než hnědý ocet (8% kyseliny octové).

To, že se bílý ocet označuje jako "ekologický" je jenom důvod pro vyšší cenu.

mm

Ocet vzniklý kvašením etanolu je vždy bezbarvý ("bílý"). Ten běžný kuchyňský je hnědý proto, že se barví karamelem. Je to tradiční hlavně v zemích bývalého Rakouska-Uherska, zákazníci jsou na to zvyklí.

Čistí úplně stejně jako ten "bílý", protože je to tentýž ocet. Lišit se může maximálně tak v koncentraci.

Ano, na nálepkách bývá / bývalo psáno "Barveno cukrovým kulérem"

---

Ve skutečnosti může být mírně zabarvený - nemusí být úplně 100% čirý. Sjednotí se právě tím (přírodním) barvivem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]