Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrokotel – teče voda a kotel mlčí, co dělat?

Od: svejkys odpovědí: 6 změna:
Ahoj,
přestěhoval jsem se do nového bytu a řeším elektrokotel. Natlakoval jsem ho na 1,4 barů. Radiátory podle mě nejsou zavzdušněné – po otevření odvzdušňovacích ventilů voda teče hned proudem. Všechny uzávěry pod kotlem jsou otevřené.
Když kotel vypnu a znovu zapnu, zacvakne to třikrát, čtyřikrát a pak je úplně ticho. Myslím, že by mohlo jít o čerpadlo, ale nevím jistě a nikdo mi neřekl, že by kotel byl rozbitý.
Nevíte, co by mohlo být špatně nebo jak ho bezpečně zprovoznit?
Díky moc za rady!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olin
hodnocení

2x

Většinou ke kotli v bytě bývá i "papírový" návod k obsluze, pokud není, podle typu kotle najít návod na obsluhu na internetu.

svejkys
hodnocení

Mám to správně tady?

bear
hodnocení

0x

Pokud kotel už nic neblokuje...

Pak už kotel spíná pokojový termostat. Ten ho sepnul?

Teplou vodu zajišťuje jak? Je jako průtokáč napřímo a nebo dobíjí zásobník (bojler) přes výměník? Teče teplá voda (TUV)?

svejkys
hodnocení

Popravdě tomu vůbec nerozumím v předchozím bytě sem topil normálně dřevem
Voda normálně teče teplá a termostat mi taky nikdo neukázal takže vůbec nevím kde co hledat no a majitelka má být po zesnulém a vůbec neví
svejkys
hodnocení

Jestli pomůže tak ještě zašlu foto ..mělo by to být vše puštěné má to být prý vodorovné s hadicemi
Elektrokotel – teče voda a kotel mlčí, co dělat? #2
bear

Radiátory neprotíká neustále vařící voda. Zachvilku by jsi měl v pokoji saunu.

Při topení dřevem prostě přestaneš přikládat a voda v radiátorech začne chladnout.

Elektrokotel nebo plynovej kotel potřebuje termostat. Teplotní čidlo v některém z pokojů hlídá teplotu v daném pokoji (dle toho reagují i ostatní radiátory, protože jsou připojené všechny na jeden kotel) a tak to teplotní čidlo dle nastavené teploty spíná nebo vypíná kotel. Ten přestane topit a se zpožděním doběhne čerpadlo, které pak přestane honit vodu radiátory. Ty pak vychladnou. Když teplotní čidlo termostatu v pokojíčku sepne, tak dá povel kotli, aby pustil čerpadlo, začal honit vodu a zapl ohřev vody, aby v radiátorech opět obýhala horká voda a radiátory vytopily místnosti.

Bez termostatu ti kotel nezapne.

Může být termostat dálkový přenosný bezdrátový a nebo je na zdi nějaký analogový či digitální pevně připevněný.

Termostaty jsou nejčastěji v obejváku nebo ložnici či kuchyni, kde se zdržují lidi nejvíc.

Takže hledej a nebo se poptej.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]