Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zahradni domek/pergola

Od: tm odpovědí: 9 změna:
Výhledově se chystám, že postavím zahradni domek/pergolu pro uskladnění dřeva, možná nějaké veteše (zahradní náčiní, stůl, židle atd.). Rozměr uvažuji 3x8 m. Nadmořská výška asi 550 m. Konstrukce bude stát na klasických zabetonovaných patkách. Moje představa je, že výkopu jámy, do nich dám třeba 200 mm kgem odpadní roury a vyliju betonem. Moje otázka zní - jak hluboko jámy vykopat a je řešení s vyplněnými odpadními rourami 200 mm dostatečné? S ohledem na sněhovou nadilku bych podpěry střechy viděl na trámy 120x120 mm vzdalené od sebe třeba 2 m. Děkuji za rady.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

0x

Jámy třeba vykopat do nezámrzné hloubky - u vás cca 1000-1200mm. Dostatečnost KGEM 200 vč. typu a rozsahu armatury je otázka pro statickou kancelář. Obecně bych se na takovou dřinu mohl vykašlat a zvolil bych, jako už nekolikrát, zemní vruty co bych si nechal zavrtat firmou. Se zatížením při volbě správné dimenze vrutu poradí (jedná se o typizované výrobky s jasnými parametry), navíc je to řešení daleko levnější a daleko rychlejší.

hodnocení

0x

No, tu je každá rada drahá. KG trubky budú oproti polenému stratenému bedneniu Š 25 cm pravdepodobne dosť drahé. Či bude daný rozmer základového piliera vo Vašom prípade vyhovovať Vám ale nepotvrdím. Obecne čím horšie podložie, tým väčší základ potrebujete. Ďalej potrebujete určité minimálne krytie betónu z boku pri vŕtaní dier pre kotvenie kovovej patky. Pre roxor či jednu hrubú závitovú tyč potrebujete menší rozmer betónového základu ako pre roznášaciu podložku so 4 dierami.

Základ každopádne podstatne vylepšíte, pokiaľ bude mať zvonovitý tvar. Prvých ~10 cm betónu vlejte do jamy a patku postavte až do neho. Jednak roznesiete váhu na väčšiu plochu a zabránite vyťahovaniu základu pri premŕzaní vrchných vrstiev zeminy (oproti situácii, pokiaľ by mal základ nevhodný šipovitý tvar).
Pokiaľ mávate veľa snehu, tak možno stojí za zváženie urobiť základovú dosku s hydroizoláciou (aspoň v uzatvorenej časti) a vytiahnuť nad terén niekoľko šárov tehál, prípadne 2 pásy ZB, aby ste ochránili spodnú časť drevenej konštrukcie proti pôsobeniu vlhkosti od hromád topiaceho sa snehu. Je to samozrejme aj o cene a napr. možnostiach presunu väčšieho množstva betónu. Oproti základovým pätkám máte ale rovno aj vyriešenú podlahu a suché skladovacie priestory.

hodnocení

0x

Ona ta konstrukce sama o sobě může mít patky jen 50-60 cm hluboko - pokud bude v závětří a bude jich dost. V takové nadmořské výšce může být problém podle lokality.. - čím víc větrno, tím hlouběji. 80 bych viděl jako takový standard, 120cm se mi zdá přehnané...

Ale musí zaznít ještě další věc. Budete mít tento přístřešek uprostřed pozemku? - resp. minimálně 2 metry od sousední parcely? On totiž souhlas souseda je úplně bezcenná věc. Pokud byste stavěl u hranice pozemku, potřebujete do budoucna mít na pozemku souseda věcné břemeno akceptace sousedovi stavby.

trtr
Jj, bacha, není stavba jako stavba - drobná vs jednoduchá, tj. do 2 metrů výšky stavby možno "prorazit" k hranici, nad dva metry výšky stavby se odstupová vzdálenost rovná 2 metrům, cokoliv blíže nutno "schválit/povolit". Vše mít ideálně písemně a za předpokladu nynějšího souhlasu!
tm
hodnocení

Plánuji to právě 2m od hranic a do 40 m2, aby to nevyžadovalo žádné povolení. K sousedům k tomu pak třeba prilepim drevnik, tam mi 2m výšky stačí
trtr
No dobrá idea, ale aby to pak brali jako sólo stavby a ne jeden celek, ošetřete to papírem! Pokud se to zvrtne, tak změří to vyšší a celek nevyhovuje a bourat. *hi*
km

"potřebujete do budoucna mít na pozemku souseda věcné břemeno akceptace sousedovi stavby" to mi přijde jako nepravda

hodnocení

0x

Když jsem stavěl pergolu, tak jsem sháněl také informace. Výsledek je vidět na fotkách. Pergola stojí už nějakých 30 let a je bez problémů. Způsob uchycení trámů stojatých je jednoduchý, plocháče jsem zabetonoval do patek, hlubokých 60cm. Plocháče jsou v hloubce 20cm a jsou v místě, které je v betonu, svařené s roxorem, aby držely tvar. Jsou na dvou místech provrtané a trámy jsou upevněné svorníky průměr 8 mm. Ani se to nehne.

Zahradni domek/pergola
Zahradni domek/pergola #2

km
hodnocení

0x

"Nadmořská výška asi 550 m" Podstatná je sněhová a větrná mapa (větrná jen v případě, že stavba bude stát na vídrholci).
Ty KG trubky občas vidím, ale osobně nechápu, k čemu je to dobrý a hlavně mi to přijde hnusný. Pokud nebude základ nad úroveň terénu, není třeba žádných trubek. Pokud bude nad úroveň terénu, udělal bych si nějaké jednoduché bednění nebo použil ztracené bednění.
Hloubka stačí max. 80 cm. Pokud je to běžný terén a běžné podloží.
Sloupky bych udělal mohutnější než 120×120 cm. Těch 120×120 taky může být, ale bude to chtít opravdu kvalitně zavětrovat.
Jak to uchytit k těm patkám nepíšete. Je vícero způsobů. Buď tam rovnou něco zabetonujete, nebo k tomu betonu budete přivrtávat. Přivrtávat je praktičtější na výstavbu, zabetonování mi přijde trvanlivější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]