Nejste přihlášen/a.
Ze stropu z chatky Rýchorka chata-ba-22.estranky.cz/... (popis konstrukce) i ze stropu maringotky asi typ NDR? Foto e-chalupy.cz/... se sype takovej prášek. Viz foto.
sype se to ze zalištovanejch spár - Nevíte někdo co to je? Překvapilo mě že to je víceméně stejný.
Jinak ty objekty spolu nemají nic společnýho ani nejsou na stejným místě
je to nějakej brouk nebo červotoč nebo co? Červotoč to asi není, co by žral v 50 let starých konstrukcích? Nebo jenom mouchy to rozežíraj?
Je to takový drobný prášek nevím jestli to s fotky bude vidět, na druhé fotce je umakartové za lištované strop maringotky, sype se to právě těma mezírkama... Nemůže to být nějaká rozkládající se izolace viz popis U toho prvního odkazu? Lignofix nebo co? Nebo že by v tom rejdili myši a něco vykusovali?
Setkal se s tím někdo? Věděl by jak tam něco stříknout nebo co s tím?
Je to červotoč, případně nějaký jeho příbuzný. Co by tam žral? No přece to dřevo, od toho je to červotoč (dalo by se říct, že čím starší dřevo, tím mu víc chutná). Před cca 30 lety jsem koupil chatu, kde se tyhle piliny hojně objevovaly pod jednou spárou stropu. Klasické červotočí chroupání ale slyšet nebylo. Po opakovaném vystříkání spáry biolitem byl na pár let klid. Ale už je to tam zase, ve stejných místech.
Mravenci to dokážou také, ale ty to určitě nebyli.
Bohužel červotoče se zbavíte jedině chemickou cestou, na trhu je přípravků docela dost např.
Bochemit, Dřevosan nebo impregnace Osmo WR a řada dalších.
Viděl jsem tam ve větší míře mravence, ne červotoče, ani neslyšel, zatím...
Nevím jak bych to chemický ošetřoval Bochemit M, když to je všechno zadeklovaný
Zatím zkusím masivní mraky ozonu. To by mělo likvidovat dospělé jedince.
Případně plašičky na bázi ultrazvuku? V objektech nikdo dlouhodobě není, tak je tam pro "kazy" až moc velkej klid
@m1 : chapem, snazite sa to nejako zachranit, ultrazvuk urcite nie, to je nezmysel. Ozon a impregnacne chemie pomozu ciastocne, nemate sancu dostat sa vsade, kde uz su larvy. To by ste museli zhodit stresnu krytinu aj podbitie zdola a to uz mozete rozvno stavat novy objekt - co je jedina fungujuca rada.
Historicky cenne objekty ako drevene kostoly sa ozaruju mikrovlnami, ktore larvy uvaria priamo v dreve, lebo drevo je suche a larvy obsahuju vodu. Robia to specializovane firmy.
U vas jedine postrek, ale benzinom a cele potom zapalit. V tomto stupni napadnutia mozete problem len odkladat, k larvam hlboko v dreve sa ziadny pripravok nedostane. Odporucam overit stav nosnych tramov, mozu byt vyrazne oslabene a bez varovania to cele padne pri silnejsom vetre alebo pod mokrym tazkym snehom.
Ahoj, znám.
Ano, mám uděláno z vyhozené mikrovlnky a vlnovodu – trychtýře, takový zářič, Problém je, že nemám elektrocentrálu a nevím nakolik by to bylo efektivní, protože to mám udělaný na kurty ke trámu a nemám k tomu lešení (Aby se to přistavělo ke zdi či stropu)...
Já jen že podobný prášek jsem viděl na zahradě ve stromě, kde jsou praskliny či ulomené souvětví, kde se to taky hemžilo mrtěma mravenců... Nebo že by to nosili z hlíny?
A na každého toho prevíta platí jiná metoda?
To je přesně co nechci dělat, chci zakonzervovat stav a nechat to být. Takže trhat zevnitř nebo zvenku je scifi, toto radši můžu spálit... Bylo to docela levný takže by mi to ani nevadilo ale přijde mi to škoda. Nový tyhle věci se pohybují v milionech (nesmysl) A to ještě není žádná záruka, že to za 50-60 let nezačne dělat to stejný. Odhaduju, že obě ty řešené stavby, a že tedy je pravda že původně byly od sebe docela blízko asi ani ne kilometr, jsou takhle staré. Ale svůj účel si myslím že to plní. Kdyby mi s tím někdo chtěl pomoct či poraditi osobně, tak je to TU.
Ono možná něco protéká přes střechu, musím jí zakytovat a natřít Paralelně vyzkouším ten ozón, snad nerozpustí Umakart
No a možná mi někdo poradí, jaká optimální levná Elektrocentrála by se hodila na malou 900W mikrovlnku? Aby nebyla Moc silná zbytečně
Kdyby to byl jen stropní podhled v přízemní chatce, šlo by nad tím mávnout rukou. Maximálně to spadne a někomu to pocuchá drdol.
Ale tohle je zřejmě strop mezi přízemím a patrem, a tam je to o hubu, to patro zřejmě budete chtít užívat.
Bezpečné řešení se bez odhalení nosných prvků neobejde. Statik by se s vámi nebavil a rovnou by řekl, že to máte vyměnit (v ceně vyšší, než byla ta chatička).
Nouzovým (a velmi nejistým) řešením by mohlo být dlouhodobé a opakované velmi důkladné vyplynování insekticidem s nadějí, že se plyn dostane i do těch chodbiček. Neboli na podzim chatku zevnitř hermeticky utěsnit, naházet tam dýmovnice, zavřít a tohle do jara několikrát zopakovat. Na jaře opravdu velmi důkladně vyvětrat a sledovat, zda se ta drť neobjevuje znovu. Pokud ne, i tak bych se bál a do patra bych pouštěl maximálně tak tchyni.
Problémy větrá ní nebude, ty objekty moc netěsní dveřmi okny nikde, ale klidně tam může někudy zatékat někam nebo všude nevím... Jako zase už tam netrčí voda jako dříve to už jsem opravil
Ten Umakart na fotce není žádný patro, to je vnitřek maringotky ndr, podívej se pořádně na 3 odkaz v prvním příspěvku
To je ten zlom kdy ta maringotka má střechu v úhlu 45°
V té chatě B – 22 to vypadává tak ti spíš ze stropu - šikmin... Ovšem tam rejdějí i myši, Pokaždé se nějaká chytne do pastičky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.