Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dokáže potrvinový mol prokousat igelit?

Od: zavijec odpovědí: 4 změna:

Peču pravidelně chleba. Asi měsíc vlivem dovolené jsem měl přestávku. Většinu žitné a pšeničné mouky mám zatavenou domácím svařením ve velkých igelitových pytlích (po 10kg). Málo dávkovací hrubý žitný šrot v rozdělaném pytlíku v mrazáku. V domě mám jakousi až 3 stupnovou ochranu drahými lepovými deskami na potravinové moly, které většinu z nich při cestě ze sklepa v červnu zachytí. Avšak jeden, dva evidentně stihli najít pravý cíl a nakazili mě zbytek mletého lnu a rozdělané nedobrané pytlíky s žitnou a pšeničnou moukou.(vím, lehkovážnost nechat rozdělané a ne v mrazáku) Respektivě viděl jsem po jedné charakteristické "pavučince" v oněch potravinách, či zespod síta po prosetí. Mouka šla přes síto, ale nic na sítě nebylo, respektive larvička byla zřejmě velmi malá a prošla. Jen typicky na záhybu papíru pytlíku mouky jsem objevil jako nit tenkého dlouhého červíka. Vím, že se mol dokáže prokousat "staniolem" obalu typického pro těstoviny. Dokáže to samé i u relativně silnějšího a odolnějšího igelit pytle? (stejný materiál "igelit" do jakého někteří výrobci smrštují po 10kg pytlíky mouky či cukru) Mám zásobu žitné mouky z důvodu zřejmě jednorázové nižší ceny vynikajícího malého regionálního mlýna - asi 18Kč, oproti doslova astronomickým (až +100% a více) zlodějským cenám v cizáckých velkoprodejnách (p)otravin.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zcela určitě se prokouše. Nevím, jak je to s dospělci, ale červíci určitě. Proto tolikrát radím, co donesu do bytu, to dám na noc na mrazák a pak přesypu do umělohmotné, uzaviratelné dózy. Nikdy nevíme, co si do domu doneseme. Vajíčka a červíci nejsou vidět, pohleden zkontrolovat nelze a navíc, vajíčka jsou tak drobná, že propadnou sítem. Pravil brácha, který býval mlynářem, mládkem. ;) Umělohmotné dózy nejsou úplně levné, zvláště, když jich potřebujeme hodně. Eva.cz má opravdu ze všech nejlevnější.

zavijec
hodnocení

Igelit je přece jenom silnější a na "skus" tahavější, táhlejší, odolnější. Já mám spíše problém aby se ty "můry" zavíječe neprokousaly z místnosti DO igelitového pytle než opačně. Tedy věřím mlýnu, že nebyl zamořený zavíječi. Také z logiky věci, jak se tedy třeba do "staniol" obalů typických pro těstoviny dostane "můra" motýl zavíječe? Musí, musí se dovnitř prokousat tetdy ten motýl, protože nic jiného z potravin v okolí nebylo aby tam přelezl červík. Červík nevypasený rovnou k zakuklení opravdu nepřelézá metry a metry po místnosti a nehledá kde by se prokousal...

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, řekl bych, že ano. Zkušenost mám se sáčkem koření (sladká paprika), který je uvnitř tvořen hliníkovou fólií (asi jako je alobal, takže kov) a zvenčí potištěným papírem - a zavíječ tam dírky udělal a uvnitř se usídlil. Zdravím!
doplněno 16.08.25 08:04: zavijec - ano, já jeho existenci nepopírám. A jestli si myslíte, že zavíječ se dá vždy jen do papriky, tak to nikoliv. Ostatně, sám se přesvědčíte později a myslím si, že druh zavíječe potom už moc řešit nebudete. Neměl jste si dělat zásoby, jakoby se blížil konec světa .
zavijec
hodnocení

To jste ale měl zavíječe paprikového, který skutečně existuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]