Nejste přihlášen/a.
Peču pravidelně chleba. Asi měsíc vlivem dovolené jsem měl přestávku. Většinu žitné a pšeničné mouky mám zatavenou domácím svařením ve velkých igelitových pytlích (po 10kg). Málo dávkovací hrubý žitný šrot v rozdělaném pytlíku v mrazáku. V domě mám jakousi až 3 stupnovou ochranu drahými lepovými deskami na potravinové moly, které většinu z nich při cestě ze sklepa v červnu zachytí. Avšak jeden, dva evidentně stihli najít pravý cíl a nakazili mě zbytek mletého lnu a rozdělané nedobrané pytlíky s žitnou a pšeničnou moukou.(vím, lehkovážnost nechat rozdělané a ne v mrazáku) Respektivě viděl jsem po jedné charakteristické "pavučince" v oněch potravinách, či zespod síta po prosetí. Mouka šla přes síto, ale nic na sítě nebylo, respektive larvička byla zřejmě velmi malá a prošla. Jen typicky na záhybu papíru pytlíku mouky jsem objevil jako nit tenkého dlouhého červíka. Vím, že se mol dokáže prokousat "staniolem" obalu typického pro těstoviny. Dokáže to samé i u relativně silnějšího a odolnějšího igelit pytle? (stejný materiál "igelit" do jakého někteří výrobci smrštují po 10kg pytlíky mouky či cukru) Mám zásobu žitné mouky z důvodu zřejmě jednorázové nižší ceny vynikajícího malého regionálního mlýna - asi 18Kč, oproti doslova astronomickým (až +100% a více) zlodějským cenám v cizáckých velkoprodejnách (p)otravin.
Zcela určitě se prokouše. Nevím, jak je to s dospělci, ale červíci určitě. Proto tolikrát radím, co donesu do bytu, to dám na noc na mrazák a pak přesypu do umělohmotné, uzaviratelné dózy. Nikdy nevíme, co si do domu doneseme. Vajíčka a červíci nejsou vidět, pohleden zkontrolovat nelze a navíc, vajíčka jsou tak drobná, že propadnou sítem. Pravil brácha, který býval mlynářem, mládkem. Umělohmotné dózy nejsou úplně levné, zvláště, když jich potřebujeme hodně. Eva.cz má opravdu ze všech nejlevnější.
Igelit je přece jenom silnější a na "skus" tahavější, táhlejší, odolnější. Já mám spíše problém aby se ty "můry" zavíječe neprokousaly z místnosti DO igelitového pytle než opačně. Tedy věřím mlýnu, že nebyl zamořený zavíječi. Také z logiky věci, jak se tedy třeba do "staniol" obalů typických pro těstoviny dostane "můra" motýl zavíječe? Musí, musí se dovnitř prokousat tetdy ten motýl, protože nic jiného z potravin v okolí nebylo aby tam přelezl červík. Červík nevypasený rovnou k zakuklení opravdu nepřelézá metry a metry po místnosti a nehledá kde by se prokousal...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.