Ahoj! Včera jsem poprvé dělal s nivelačkou. Koupil jsem 5500 od Cemixu. Jel jsem PŘESNĚ podle návodu na pytli, ovšem bylo to konzistencí asi jako puding tak jsem si ještě půl litru vody přidal. No ale po "vylití" z kýble (zbytek jsem musel popohnat lžící) to stejně bylo málo tekuté na SAMOnivelačku Chlapi z oboru, prozraďte mi prosím to tajemství. Že to děláte daleko řidší než uvádí návod? Jinak tedy nechápu v čem by byl problém. Výsledek samozřejmě stojí za hov*o, protože jsem to musel vyloženě nutit hřebenem. Spíše jsem to roztíral jak máslo po chlebu než jen rozháněl po ploše. V neděli to musím přelít ještě jednou, je to fakt hnus. Moc děkuji.
Taky mi to s nivelačkou před 2 lety při dělání kuchyně nešlo. Míchal jsem po pytli, hustota dle mého OK. Ale po nalití to tvrdlo snad už při dopadu. Ještě se to jakžtakž rozlilo, ale ježek už jen oral. Tak jsem chytil nerva, seškrábnul to než to úplně vytvrdlo a pozval si profíky. No, šlo jim to samozřejmě rychleji, ale krom rychlosti velkej žádnej rozdíl v postupu. Při konzultaci jsme na nic zásadního taky nepřišli (krom již zmíněného vlivu teploty). Tak jsem se ponořil znovu do hlubin internetu a našel článek od nějakého odborníka přes podlahy a v něm důrazné varování před levnými akčními penetracemi. No a to byl zřejmě můj problém. Řídký beton v podlaze sál vlhkost jako houba. A penetrace nebyla nic jiného než obarvená voda, která v tom vedru mizela jak pára nad hrncem. Takže nastal již popisovaný problém: Podklad vycucnul z nivelačky vodu a bylo vystaráno. Ověřeno to nemám, ale je to velmi pravděpodobná příčina. Už proto, že při projíždění ježkem se mi tvořily hluboké rýhy, které se zacelovaly zvrchu...
sew
Děkuji za Vaši zkušenost! Já doufám, že v penetraci problém není. Koupil jsem DenBraven, za pětikilčo kanystr. Nanášel jsem důkladně válečkem, neředil jsem, páč stáří betonu na podlaze neznám. Leda by to bylo napenetrováno moc Ale to snad přehnat nejde Zkusím ještě jednu místnost a pak zhodnotím, zda to zmáknu!
re4zon
Prehnat to jde, ale to se projevi tim ze na tom nic nedrzi, napriklad prepenetrovana zed nejde poradne vymalovat. ne tim ze bude nivelacka husta. A amperova prihoda je hezka a poucna, ovsem podobnym problemum se da lehce predejit, a to savost podkladu vyzkouset. Staci na povrch caknout trochu vody, pokud se rychle vsakne, rozhodne to neni vhodny podklad.
Davam vodu podle navodu. Ani min, ani vic. Podklad musi byt dobre napenetrovany, klidne i 2x, jinak tu vodu vypije. Nivelacku nikdy nevylivam v horku. Roztiram nerezovym hladitkem, pak hned odvzdusnim valeckem- jezkem. Pouzivam, hlavne, od Baumitu Nivello quatro, pro interierove vyrovnani.
sew
Zpenetrováno jest. Důkladně. Problém s hustotou byl už v kýblu. Pak tedy nevím co je špatně.
Dal bych tu horni hranici 5,5l a pomocnika k tomu. Jeden micha a druhy uz roztira a valeckuje. Bude lepsi napojeni jednotlivych kybliku a treba to nebude tak huste.
Tipujem vysoku teplotu (reakcia tuhnutia zacala viac menej okamzite medzi vodou a cementom) a mozno to nebolo dokladne rozmiesane. Cim to miesate? Vodu vzdy studenu a v miestnosti max +25, lepsie +20. Studena voda tiez vela nezachrani, ked ma vrece teplotu +35, lebo lezalo na slnku.
Nikdy som nemal problem s konzistenciou, miesal som naraz dve vrecia v maltovniku a hned vylieval, stacilo rozjazdit jezkom na tyci. Pridavanie vody urcite nie.
sew
Teplota byla 27. Míchám to metlou na vrtačce, voda byla studená. Jak říkáte dva pytle naráz v maltovníku. Tak nevím, pak leda asi špatná značka. Mě to zkrátka neteklo
Chlapi pomozte mi přijít na to, co dělám blbě prosím vás. Zítra bych chtěl vylít druhou místnost. Pytle téhle nivelačky už mám koupené. Návod jsem dodržel na 100%. Vodu, teplotu, dobu míchání, odstátí. Než jsem si tedy do dalšího kýble přidal vodu a už se s tím pracovalo lépe... Ale vy říkáte vodu nepřidávat. Jenže to bylo jak povolené máslo ne nivelačka.
Bud ten pomer nebyl presne, nebo to michas spatne. Nechci z tebe delat blbce, ale nedal sis na dva pytle vodu na jeden? Je ta metla dost siroka? Jakymi otackami to michas?
sew
Ne ne, opravdu jsem si dal záležet na tom, abych to dodržel přesně. Metlu mám do vrtacího kladiva s SDS upnutím, takovou tu větší. Otáčky netuším, ale ta sbíječka se netočí nijak rychle. Neberu to jakože že mě děláš blbce, nechám si poradit rád. Nikdy jsem to nedělal. Ale chci si to udělat sám, podlaháře mi neraďte Holt mě ta zkušenost zatím nějakou kačku stála, tak to zkusím znovu
1/ nedodržený postup – podle mě jste se musel někde splést v poměru vody 2/ vadný výrobek – tomu ale nevěřím, že by se projivelo až takhle, čekal bych spíš nějaké praskání atp.
vyfoťte a nasdílejte sem obrázek s postupem a mísícím poměrem, který je na pytli. pak vám napíšem, kolik vody do kolika sypké hmoty a uděláte si zkoušku na malém množství.
při lití musí být asi jako řídké těsto na palčinky, jinak to nemá vůbec smysl dělat...
ps: každému se občas stane, že si osolí kafe
sew
Ano nějaké procento lidské chyby připouštím Ale na šesti pytlech? Je to Cemix 5500. Pytel 25kg, 5-5,5l vody, 5 minut míchat, 3 minuty nechat stát, promíchat a lít. Teplota zpracování 5-30°. Dávám screen z videa na YT. Je to stejný pytel.
sew
16.08.25 10:19
km
je jedno na kolika pytlích, furt je to stejná chyba
km
vemte 1,25 kg stěrky a rozmíchejte ji ve 0,25 litru vody dle postupu, tím zkusíte konzistenci a rozlití. je to ten poměr 25 kg ku 5 litrům, akorát že 20krát menší množství než je jeden pytel
Zkoušel jsem v minulosti asi 5 různých výrobců, od Weber nebyla špatná ale nejlépe se mi dělalo s nivelackami od atlasu. Žádná se nerozleje úplně sama, buď tomu musíš pomoct nebo lit v pruzích nebo obdobné.Jestli leješ větší vrstvu udělej si nějaké značky na požadovanou výšku a lej to do té výšky. Co se týče vody můžeš přidat, ale zhorší si tím deklarovaná pevnost. Záleží co půjde ještě na to, jestli lepený vinyl podobné tak tou vodou bych to výrazně neředil.
honzas11
Pokud se lije na znacky, tak jak se to trefi? Postupne priliva a rozjizdi jezkem? Protoze predpokladam, ze jestli to u znacky naliju po rysku , rozjedu hladitkem nebo jezkem, tak ta hladina klesne. Videl jsem par videi, ale tohle mi neni uplne jasne.
Nalievate povedzme v miestnosti sirokej 4m na 3 miesta, meter od seba, rozjazdite jezkom, ono sa to natiahne do roviny. Kym to je tekute, tak ked to niekde chyba, mierne dolejete, zase rozjazdite.
km
k tomu je ale imho potreba mit obuv na hrebikach, aby to mohl clovek takhle ladit..
Profik tu urobi na jeden zatah, ja nie som profik, tak som to presne vyznacil a nalial vpravo a vlavo meter siroky pas, na kraji to malo salung z polystyrenu, ten siel v dalsom kole prec a uz som len vylial stred do roviny s pravou a lavou stranou.
el
Já jsem laik jak se lije na značky, no nevím prostě leješ a průběžně kontroluješ, někde tomu pomůžeš, někde ještě přiliješ, pojezdis ježkem. Bez bot s hrebikama se neobejdeš. Problém vidím i v tom že hodně téch nivelaček celkem rychle tvrdne. Kdyby jsi dělal sám pokoj kde toho leješ více nemáš moc šancí to udělat dobře protože než se vrátíš s ježkem tam kde jsi začal lit tam už to houstne. Na větší akce víc lidí co trochu umí s míchadlem. Profík to vyleje většinou na první dobrou.
krtek6
@el: není to žádná věda...prostě do podlahy navrtáš pár hmoždinek s dlouhým vrutem a pak pomocí samonivelačního laseru a pevného výchozího bodu si stanovíš výšku, kterou pak promítneš na metr...přijdeš pak ke každému vrutu, položíš na něj kolmo metr tak, aby se ti propsala laserová čára na metr a vrut šroubuješ buď nahoru nebo dolů tak, aby ti na všech "značkách" korespondovala stejná hodnota z metru (z výchozího bodu)...tím si uděláš rastr pro lití...potom už jen to konkrétní místo políváš nivelačkou tak, aby když se nivelačka rozleje, aby zalila ten vrut...tak docílíš správné výšky...
el
Spíš jsem se o myslel v tom smyslu že nevím jak to dělají profici, dělal jsem to obdobně jak popisuješ, akorát jsem si ty značky lepil k podlaze. , s těmi vruty to může být lepší, protože si je nedkopneš jak se mi taky stalo
Jak to tu čtu, jediná možnost je přidat vodu. Vždycky se přidávala voda když bylo něco moc hustý. Pevnost bych neřešil, nebudete přece po tom jezdit tunovejma ještěrama!
krtek6
Pevnost musíš řešit nebo ti to popraská
sew
No to si právě myslím taky. Ale každý mi to rozmlouvá
re4zon
Hlavne nejde o pevnost, ale o smrstovani a pnuti. Kdyz tam das vic vody, tak to pri zrani muze odskocit a prasknout. Ze by to melo polovicni pevnost v tlaku je uz pak jedno. Podobne debilni rady fakt neposlouchej, tohle neni beton.
Brej večír pánové! Že jste se snažili pomoc, píšu jak to dopadlo - dnes jsem vylil druhou místnost. Míchal jsem opět po dvou pytlech, naprosto přesně změřil vodu a hustota stejná jako minulý týden Čili na vzdory všem doporučením jsem přidal vodu, co s tím jinýho prostě Skončil jsem na jednom a půl litru na pytel, než se mi hustota zamlouvala. Pak šla krásně vylít že škopku, okamžitě se začala rozlévat, jen jsem ji pomáhal do rohů hřebenem. Další várky krásně napojeny, ježkem srovnány spoje. Měl jsem dokonce čas domíchat ještě jeden pytel o který mi to u dveří nedalo. Takže suma sumárum, nevím co konkrétně jsem já dělal blbě, problém byl s hustotou. Za pár dní vám ještě dám vědět jestli to tedy v důsledku přidání vody při tvrdnutí někde prasklo. Všem moc děkuji!
Priklanam sa k teorii kolegu o prilisnej savosti podkladu, napriek penetracii.
km
zkousku jste tedy nedelal? a kde jste tu nivelacku vzal, jako je jeji stari? peter: z dotazu jsem pochopil, ze to bylo huste uz pred vylitim
sew
No ano, husté to bylo už v kýblu. Ne že by to rychle tvrdlo. Zkoušku jsem nedělal, je to přeci stejný poměr, jen větší množství. A pytle jsem koupil u nás ve stavebninách. Datum výroby je letos v únoru, takže by neměla být stará. Chlapi já netuším co je špatně, ale dneska se mi s tím dělalo nádherně
Konečně rozumnej člověk, je to hustý, tak přidám vodu. Ty ostatní co radili vodu nepřidávat bych (ne)chtěl mít na stavbě. Jak asi myslíte že to dělaj ty moldavký a ukrajinský dělníci, matlaj se s hustým aby to nešlo rozlejt nebo to naředěj na rozumnou hmotu? To doporučený množství vody je tam pro to první základní rozmíchání, abyste hned na začátku neutopili mlynáře!
Ja zase neuznavam "majstrov", pre ktorych je technologicky predpis vyrobcu len sproste slovo.
Ak by ste sa vyznali trosku v stavebnej chemii, tak by vam bolo jasne, co urobi pridanie vody do cementovej zmesi.
Odporucane mnozstvo vody je tam preto, lebo len tak sa dosiahnu deklarovane parametre. Ak sa na to polozi PVC a zacne sa tam presuvat nieco na kolieskach, moze sa to cele drolit, kvoli nizkej pevnosti a odtrhnutiu od podkladu.
Spadnut celu stenu oblozenu stylom "odlozim si na druhy den lepidlo, len ho zalejem vodou" som uz videl, rovnako ako odtrhnutu omietku, lebo ved naco penetrovat.
lll
Dobře. Co byste teda navrhoval? Vyhodit nebo vrátit ty koupené pytle? Nebo dodržet striktně návod a mít tu hustou bačkoru na podlaze nerovně ztuhlou? Ty pytle někdo potisk návodem kdysi, a ta aktuální suchá směs v nich má nějaké vlastnosti které se už ("nová ještě lepší receptura") nepotkávají s tím potiskem který kdysi vznikl v laboratoři a už se za tu dobu odchýlil. To by byl stavební materiál na h...o kdyby se nemohl/nesměl naředit na potřebnou hustotu/řídkost/tekutost a hrozilo potom nějaké drolení či co. To by se ve stavební praxi vůbec nedalo používat.
Robit si doma pokusy s nivelakom je ok, ak dotycny nema vysoke poziadavky na kvalitu, ale na stavbe si nik nemoze dovolit riedit beton, pretoze kazde pridanie vody ide na ukor pevnosti. Take nieco ma zachytit uz v zarodku stavbyveduci a stavebny dozor. Taky beton nema co hladat v zakladoch ani stropnej doske. Rovnako ako ukladanie vystuze stylom "moj dedo to robil takto", na to su statici a projektanti.
Dnes som prave odpocul rozhovor o kabli prebitom klincom, nastastie to bola zodpovedna firma a profesionalen to opravi lisovacou spojkou. Amatersky fuser omota cokoladu izolackou ...
sew
Tak se kluci nehádejte Pravdu máte asi oba. Chtěl jsem dodržet návod, protože jsem věděl, že u nivelačky bych měl... No ale když je z toho kejda, tak co jiného s tím nežli to naředit Je to teprve den, já nevím jak dlouho to "tvrdne", ale zatím nic neprasklo a pod dvou metrovou vodováhou je to luxusní rovina. Jako amatér jsem na sebe hrdý, profík nechť to pochopí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.