Nejste přihlášen/a.
Vážení,dnes mně byla vyúčtována roční spotřeba elektřiny,ČEZ.Budu doplácet ačkoli jsem ušetřil 200 kw.Peníze zaplacené proti spotřebě vychází 11,76 Kč za kilowatu.Čím víc šetříte tím víc platíte...
Musíte se ptát našich politiků proč jsme dosáhli v cenách prvního místa (jak ukazuje eurostat):
Nevíte někdo které státy kromě Slevenska a Maďarska dotují cenu elektřiny?
Docela by mě zajímala statistika se skutečnými cenami, tedy to co je v odkazu + dotace.
Jinak jsou takové statistiky dotacemi pokroucený paskvil.
Něco je na eurostatu: ec.europa.eu/...
Ale různé státy reagují na vysoké ceny elektřiny různé. Maďarsko a Slovensko nejsou výjimkou.
V Německo spotřebitel platil max. 0.4 EUR/kWh a co bylo nad touto cenu, tak 80% hradil stát. Na osobu přispěl stát 300 EUR.
Ono se bohužel často děje dotování výrobců elektřiny. To jde z našich kapes a umožňuje jim to dosahovat mimořádných (někdo by řekl nemravných) zisků.
Tak dle toho co píšete, máte spotřebu velmi malo. Logicky tedy vychází cena za kWh hodně draho.
Já jsem u spotřeby 8,2MWh ročně na ceně 6,6Kč/kWh (minulý rok) a letos to bude ještě méně, odhaduji pod 6Kč/kWh.
U vody je to stejné, pokud odeberete 1m3 za rok, tak jen stálá platba za vodoměr Vám udělá cenu zhruba 800Kč. U elektřiny je to stejné.
Nepodléhejte panice, znám jednoho (tedy znám jich víc...ale pro příklad), kterému vychází cena 500Kč/kWh...
2024, Kde jste přišel nato, že se platí nájem za vodoměr? Já na vyůčtování nájem uvedený nemám !
Jen 800 za rok? Tak to máte skoro zadarmo! Ovšem je pravda že před 15 lety bylo nula všude! Jenže jak lidi začali šetřit tak, holt provoz něco stojí...
U nás se platí cca 1200,- jako fix k vodnému (za vodomer) a jednou tolik ke stočnému (pokud je i kanalizace)!
a to je nejmenší vodoměr pro domek!
O třídu větší vodoměr (pro bytovku) stojí cca dvakrát tolik takže skoro 5000,- za rok (i se stočným)!
A jaký je dotaz?
Jednotkou odebrané energie nejsou kW, ale kWh.
Máte stejný tarif?
Prozkoumejte starou a novou fakturu - cena za energii může být stejná, ale změnily se jiné složky ...
P.S.
Ta dražší energie bude kvaltnější, protože má větší podíl obnovitelných zdrojů. A to se cení.
A to je aká kvalitnejšia elektrina? Ďalší hlúpy výmysel politikov na ospravedlnenie zvyšovania. Elektrina v distribučnej sieti je len zmena napätia a je jedno čo tú zmenu napätia udržiava stabilnú. A najstabilnejšia je tá elektráreň,ktorej sa dá výkon regulovať okamžite podľa potreby a to solár alebo veterník určite nie je.
Asi chcete říct, že v Česku mají lidé nastavenou na rozdíl od zbytku Evropy špatnou sazbu a proto platí nejvíc.
Po přepočtu na paritu kupní síly (PPS = Purchasing Power Standards) to vypadá úplně jinak. V cenách elekttřiny je Praha na 1. místě.
Electricity and gas prices across Europe: How does your country compare?
https://www.euronews.com/business/2025/02/14/electricity-and-gas-prices-across-europe-how-does-your-country-compare
Tamtéž je také srovnání cen plynu a přepínač cen v Euro / PPS, vše k lednu 2025.
Složky se mění Každý kalendářní rok, a to tak, že distributor má prostě nějaké náklady, a ty náklady musí nějakým způsobem rozpočítat tak se podívejte na následující obrázek, překvapivě to může jít i dolů:
A hlavně, v Praze to je nejlevnější protože holt nejmenší dráty
To nečitelné je D61d - Nějak se tam přepsal Label "vysoký tarif" který má být v levém horním rohu
NT neboli nízký tarif je pro všechny sazby za stejnou cenu (Těch prvních 6 řádků je vysoký tarif pro různé sazby)
Občas není špatné si tyto data hodit pěkně do Excelu aby jste viděli co a jak, Že třeba místo D02 je lepší D 26
Vlastně děkujeme za informaci, cena 11 Kč za kilowatt hodinu, pokud jste vzal celou zaplacenou spotřebu včetně paušálu, a máte obyčejný byt s průměrnou spotřebou domácnosti mezi jednou a dvě a půl MWh, je asi v pohodě.
Je pár fint jak to lze snížit:
1) Změna dodavatele, existuje dodavatele který vám účtuje >30 měsíc... Vhodné pro malou spotřebu na odběrné místě
2) Změna sazby, Pro určitou spotřebu se daleko více vyplatí než D02, tak D26 Která má výrazně nižší cenu i ve vysokém tarifu, natož v NT
3) Změna (snížení) hodnoty jističe A přechod na jednofázi (To je také nejlepší příprava na FVE).
4) Kombinace všeho
Mám okružní pilu třífázovou,na které řežu palivo...
Vy jste přející člověk...
A to se vyplatí... tak se nedivte ze budete platit čím dál víc. Pro normálního spotřebitele který nepotřebuje tak vysoký rezervovaný příkon pro start starého motoru, by to bylo nefer a proto je OK, že platíte fix 2x vic, za mne klidně 2,5x vic protože to používá minimum lidi
Kvůli indukční desce (a ani kombinaci infukční desky s troubou - celkem 11 kW) určitě nepotřebujete 3 fáze - točivý proud.
To nevíš že žádná domácí indukční plotna není na 400 V?! Ale neřeš to, já mám akcie ČEZu Ale máte pravdu, Teoretici elektrikáři vám řeknou že to potřebujete. Mě to neřekli a tak jsem si to vyzkoušel dřív, takže když mi to začali říkat tak už jsem věděl že kecají že to vůbec potřeba není
Osobně jediný sazby kde mám ještě 3F tak jsou d01 a d61, na ostatních sazbách jsou 3 fáze dost dost drahý...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.