Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyúčtování elektřiny

Od: bratrh® odpovědí: 40 změna:

Vážení,dnes mně byla vyúčtována roční spotřeba elektřiny,ČEZ.Budu doplácet ačkoli jsem ušetřil 200 kw.Peníze zaplacené proti spotřebě vychází 11,76 Kč za kilowatu.Čím víc šetříte tím víc platíte...

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jir
hodnocení

6x
Cena za elektřinu (samotnou energii) klesá. Co roste a poroste, jsou distribuční poplatky a poplatky na obnovitelné zdroje. Čím víc solárek a větrníků, tím to bude dražší, protože bude nutné zvýšit odolnost sítě vůči nestabilitě, způsobené právě těmi solárky a větrníky. Kruh se uzavřel...

riva
hodnocení

4x

Musíte se ptát našich politiků proč jsme dosáhli v cenách prvního místa (jak ukazuje eurostat):

ec.europa.eu/...

A to je loňský graf. Letos se určitě ještě zlepšíme.

Nevíte někdo které státy kromě Slevenska a Maďarska dotují cenu elektřiny?
Docela by mě zajímala statistika se skutečnými cenami, tedy to co je v odkazu + dotace.
Jinak jsou takové statistiky dotacemi pokroucený paskvil.

riva

Něco je na eurostatu: ec.europa.eu/...

Ale různé státy reagují na vysoké ceny elektřiny různé. Maďarsko a Slovensko nejsou výjimkou.

V Německo spotřebitel platil max. 0.4 EUR/kWh a co bylo nad touto cenu, tak 80% hradil stát. Na osobu přispěl stát 300 EUR.

vernon
Dotovat elektřinu je nesmysl. Stejně se to vytahá od daňových poplatníků...
riva

Ono se bohužel často děje dotování výrobců elektřiny. To jde z našich kapes a umožňuje jim to dosahovat mimořádných (někdo by řekl nemravných) zisků.

jendad

Myslím , že jsem četl , že rakušané také dotují ceny elektřiny. Plácnu , do 3MWh je cena elektřiny zastropovaná , pak platíte tržní cenu . Kdo tedy topí elektřinou ten se prohne , ale kdo šetří , ten platí podstatně méně.

2024
hodnocení

2x

Tak dle toho co píšete, máte spotřebu velmi malo. Logicky tedy vychází cena za kWh hodně draho.

Já jsem u spotřeby 8,2MWh ročně na ceně 6,6Kč/kWh (minulý rok) a letos to bude ještě méně, odhaduji pod 6Kč/kWh.

U vody je to stejné, pokud odeberete 1m3 za rok, tak jen stálá platba za vodoměr Vám udělá cenu zhruba 800Kč. U elektřiny je to stejné.

Nepodléhejte panice, znám jednoho (tedy znám jich víc...ale pro příklad), kterému vychází cena 500Kč/kWh...

2024, Kde jste přišel nato, že se platí nájem za vodoměr? Já na vyůčtování nájem uvedený nemám ! :(

2024
Např. zde:
vodakva.cz/...
jamm

Jen 800 za rok? Tak to máte skoro zadarmo! Ovšem je pravda že před 15 lety bylo nula všude! Jenže jak lidi začali šetřit tak, holt provoz něco stojí...

U nás se platí cca 1200,- jako fix k vodnému (za vodomer) a jednou tolik ke stočnému (pokud je i kanalizace)!

a to je nejmenší vodoměr pro domek!

O třídu větší vodoměr (pro bytovku) stojí cca dvakrát tolik takže skoro 5000,- za rok (i se stočným)!

tm
Bohužel někde už to tak je - stálá platba. Vodáci přišli na to, ze je stálá platba za elektroměr, plynoner... jen by mě zajímalo, jak moc je ten poplatek legální, když cena vody se skládá z vodného a stočného a dal už nic. Cena za pronájem vodoměru?

hodnocení

1x

A jaký je dotaz?

Jednotkou odebrané energie nejsou kW, ale kWh.

Máte stejný tarif?

Prozkoumejte starou a novou fakturu - cena za energii může být stejná, ale změnily se jiné složky ...

P.S.

Ta dražší energie bude kvaltnější, protože má větší podíl obnovitelných zdrojů. A to se cení.

hodnocení

Složky se změnily.Nejvíc ty které nemůžete ovlivnit...

A to je aká kvalitnejšia elektrina? Ďalší hlúpy výmysel politikov na ospravedlnenie zvyšovania. Elektrina v distribučnej sieti je len zmena napätia a je jedno čo tú zmenu napätia udržiava stabilnú. A najstabilnejšia je tá elektráreň,ktorej sa dá výkon regulovať okamžite podľa potreby a to solár alebo veterník určite nie je.

halamus

> A to je aká kvalitnejšia elektrina?
Tipuji, že jde o ironii.

hodnocení

1x
U elektřiny to bude stejně jak už je u zemního plynu. Odebraná energie bude tvořit jen malou částku na fatůře.

k2
hodnocení

0x

Dekujeme za informace.

hodnocení

0x

Pozdě bycha honit. Líná huba, holé neštěstí. Je potřeba občas si sednout k telefonu a smlouvat.

km
hodnocení

0x

děkuji za info a na co se ptáte?

hodnocení

0x
Už se to tu řešilo. Řada lidí ma špatně nastavenou distribuční sazbu, zbytečně velký jistič nebo prostě dodavatele, který má nejen vysokou cenu komodity, ale také drahý měsíční paušál. Navíc od října se plánují zapojovat bateriové úložiště kvůli flexibilitu a nyní se domlouvají, jaké se na to nasadí poplatky. Elektřinu to časem zlevní, nicméně máme málo oze a akumulace energie je teprve v plenkách, přitom tady měla být již před devíti lety. Pokud tady budeme pálit uhlí, povolenky nám to budou dále zdražovat.
doplněno 15.08.25 23:47: Riva- v Česku je hlavně špatně nastavené sdílení energie ( které tato i minulá vláda odkládaly víc než dekádu) stejně jako odkládaly zákon o akumulaci energie a za toto Česko platilo vysoké pokuty, samozřejmě z našich peněz. Aktuálně tady stále máme WFT, kdy zdanění elektřiny státního ČEZu dovoluje desetinásobné zisky oproti dobám minulým. ČEZ běžně vydělával 8-9mld , nikdy to nebylo 80mld jako loni a letos toto číslo bude podobné. Také zastropovani energie přišlo mnohem později než v ostatních státech. Ještě tu máme nesmyslné účtování po fázích, opět světová rarita, která na světě nikde neexistuje. My prostě vyrábíme dvě třetiny energie zbytečně, jelikož neexistuje akumulace, no schválně, kdy vám HDO sepne zrovna v době, kdy je elektřiny nadbytek pro ohřev bojleru? Nesepne, buď se zmaří nebo se čisté zdroje odpojují, zatímco v civilizovaných zemích se ukládá buďto do vody, baterií, aut, atd a podruhé se u nás vyrábí v noci z uhlí, aby ty bojlery mohly fungovat, protože lobby. Ani eón nemuze do svých nabíjecích stanic pustit levnější elektřinu, když je jí nadbytek, protože spotove ceny na nabíječkách u nás? Kdo to kde viděl! To u nás může jen Tesla, protože Česko nebo uhlobaroni ji nezajímají. Eon se marně snaží více než tři roky a fosilní byznys je stále silnější. Obsazenost nabíjecích stanic je možná 2-3% času, která by se rapidně zvýšila i v těch méně frekventovaných lokalitách, kdyby tam šla levnější elektřina. Proto je nutné udržovat elektřinu drahou, je nutné mít svého politika , který to zařídí a nic jiného než centrální energetika tu nemuze existovat nebo aspoň ty možnosti k levnější elektřině brzdit co nejvíce. Podobně je na tom ropný byznys, který už začíná pomalu také trpět, ale každá další minuta přináší obrovské zisky, proto se nevzdají rychle a bez boje.
riva

Asi chcete říct, že v Česku mají lidé nastavenou na rozdíl od zbytku Evropy špatnou sazbu a proto platí nejvíc.

@riva: neplatí nejvíc.

A kdo tedy platí nejvíc?

Podle Eurostatu za 2. pololetí 2024 (za rok 2025 zatím data nejsou) Lucemburčani.

Vyúčtování elektřiny
Musíte to počítat v přepočtu na kupní sílu. Mezi ty státy se nemůžeme řadit, my můžeme být na úrovni Slovenska až na konci tabulky.

Po přepočtu na paritu kupní síly (PPS = Purchasing Power Standards) to vypadá úplně jinak. V cenách elekttřiny je Praha na 1. místě.

Zdroj:

Electricity and gas prices across Europe: How does your country compare?
https://www.euronews.com/business/2025/02/14/electricity-and-gas-prices-across-europe-how-does-your-country-compare

Tamtéž je také srovnání cen plynu a přepínač cen v Euro / PPS, vše k lednu 2025.

Vyúčtování elektřiny #2
Vyúčtování elektřiny #3

@stir: Ne, nemusím, když reaguju na lež, kterou napsal riva.

@vibe2: A co?

kam

Přijde vám 6 Kč za kilowatthodinu hodně nebo málo? Mě to přijde relativně akorát

Nebo v těch cenách, grafech jsou zahrnuty i fixní náklady? S těmi čísly se dá hrozně kouzlit a opravit to, resp. definici tak, aby to vyšlo jak potřebujete

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, pokud není chybná sazba/tarif nebo není chyba ve vyúčtování, tak jste patrně doplatil na green deal. Čím více solarů a el. aut, tím více se bude platit. Navíc, člověk by řekl, že až se postaví nové bloky JE, tak to klesne, ale neklesne opět to zdraží. Teď potřebují vytahat z lidí peníze právě na stavbu, ať mají čím Korejcům zaplatit. Teďka za mě jedině roční/dvourocní fix tarif.
Až nebo jestli se blok nebo bloky dostaví a zprovozní, elektřinu to levnější neudělá. Fiala stále neřekl lidem celou pravdu a to kolik bude stát mwh. Mele si svých 90eur, což je dnešní cena, ale realita bude někde kolem 200eur v dnešních cenách, v budoucích plus samozřejmě inflace, náklady na palivo, zaměstnance, ostrahu, obranu vzdušného prostoru, údržba minimálně třech nezávislých zdrojů, které musí být ve sto pro stavu pro případ výpadku. Nakonec se muzeme podívat na Hinkley point, kolik Brit platí za elektřinu z nového bloku. Pokud něco skutečně elektřinu udělá levnější jsou soláry a větrníky, kterých máme mizerně málo a proto máme elektřinu nejdražší na světě. Také je tady možnost a dost vysoká, že se nově postavené bloky vubec neuvedou do provozu, protože to bude ekonomický nerentabilní. Za dvacet let lidstvo bude mnohem dále než dnes, technologický, a už dnes patří jádro mezi nejdražší zdroj.

hodnocení

0x

No jo, ČEZ *smich*

jamm
hodnocení

0x

Složky se mění Každý kalendářní rok, a to tak, že distributor má prostě nějaké náklady, a ty náklady musí nějakým způsobem rozpočítat tak se podívejte na následující obrázek, překvapivě to může jít i dolů:

A hlavně, v Praze to je nejlevnější protože holt nejmenší dráty

To nečitelné je D61d - Nějak se tam přepsal Label "vysoký tarif" který má být v levém horním rohu

NT neboli nízký tarif je pro všechny sazby za stejnou cenu (Těch prvních 6 řádků je vysoký tarif pro různé sazby)

Občas není špatné si tyto data hodit pěkně do Excelu aby jste viděli co a jak, Že třeba místo D02 je lepší D 26

Vyúčtování elektřiny #4

kam
hodnocení

0x

Vlastně děkujeme za informaci, cena 11 Kč za kilowatt hodinu, pokud jste vzal celou zaplacenou spotřebu včetně paušálu, a máte obyčejný byt s průměrnou spotřebou domácnosti mezi jednou a dvě a půl MWh, je asi v pohodě.

Je pár fint jak to lze snížit:

1) Změna dodavatele, existuje dodavatele který vám účtuje >30 měsíc... Vhodné pro malou spotřebu na odběrné místě

2) Změna sazby, Pro určitou spotřebu se daleko více vyplatí než D02, tak D26 Která má výrazně nižší cenu i ve vysokém tarifu, natož v NT

3) Změna (snížení) hodnoty jističe A přechod na jednofázi (To je také nejlepší příprava na FVE).

4) Kombinace všeho

hodnocení

Mám okružní pilu třífázovou,na které řežu palivo...

doplněno 18.08.25 12:02:

Vy jste přející člověk...

mnm

A to se vyplatí... tak se nedivte ze budete platit čím dál víc. Pro normálního spotřebitele který nepotřebuje tak vysoký rezervovaný příkon pro start starého motoru, by to bylo nefer a proto je OK, že platíte fix 2x vic, za mne klidně 2,5x vic protože to používá minimum lidi

tm
Tak třeba já mám tři fáze kvůli indukční desce...
elxpert

Kvůli indukční desce (a ani kombinaci infukční desky s troubou - celkem 11 kW) určitě nepotřebujete 3 fáze - točivý proud.

To nevíš že žádná domácí indukční plotna není na 400 V?! Ale neřeš to, já mám akcie ČEZu :) Ale máte pravdu, Teoretici elektrikáři vám řeknou že to potřebujete. Mě to neřekli a tak jsem si to vyzkoušel dřív, takže když mi to začali říkat tak už jsem věděl že kecají že to vůbec potřeba není :)

Osobně jediný sazby kde mám ještě 3F tak jsou d01 a d61, na ostatních sazbách jsou 3 fáze dost dost drahý...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]