Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nové protihlukové dveře neplní svou funkci

Od: martin8 odpovědí: 9 změna:

Zdravím všechny rádce a přicházím s prosbou o radu. Provedl jsem rekonstukci bytu v paneláku a součástí této rekonstrukce bylo usazení protihlukových dveří pro vstup z venkovní chodby do bytu. Dveře mají pěkný design, ale neplní svou funkci. Nebyly levné a dal jsem na doporučení firmy, která dveře instalovala - jedná se o firmu, která dělá pouze dveře, ne kompletní rekonstrukce. Máme v domě starší výtah a v ložnici slyším každé nastupování a rozjetí výtahu. Při vstupu do bytu je od hlavních dveří směrem dopředu chodba-předsíň, po pravé straně koupelna a po levé straně malá předsíňka, která je vstupem přes další pokojové dveře do ložnice. Je zvláštní, že výtah slyším přes dvojí stěnu a dvoje dveře a předsíň vedoucí do L.
Reklamoval jsem uvedenou vadu u firmy, ale sdělili mi, že dveře jsou v pořádku a začali rozvíjet teorie, že hluk se šíří přes koupelnu. Pokud mám novou zděnou koupelnu, je to podobný efekt, jako když přiložím hrnek na stěnu a slyším s větší intenzitou zvuky ze sousední místnosti. Jenže přímo v koupelně nejde výtah slyšet. Tvrdili, že starý umakart měl uvnitř polystyrén, který hluk výrazně tlumil.
Pracovník firmy se nabídl, že odlepí práh a místo bodově ho nalepí po celé jeho šířce. Dále pak zatmelí obložky z venkovní části - obložky přiléhají ke zdi a původně nebyl podle něj důvod je zatmelovat. Jen nedokážu posoudit, jestli je to hlavní příčina.
Je mi jasné, že v paneláku nebudu mít absolutní klid, ale s těmi dveřmi se mi to nezdá. Dříve bylo v bytě umakartové jádro a staré dveře s plechovými obložkami, z vnitřní části polstrované. Výtah nešel vůbec slyšet. Kromě dveří není jinde mezi výtahem a mým bytem žádný další volný otvor, kde by mohl hluk pronikat.
Dveře jsou polské výroby a podle výrobce odpovídají normě ČSN - viz přiložené soubory. Chtěl bych se zkušenějších zeptat, jak mám dále postupovat. Máte někdo s uvedenými dveřmi vlastní zkušenost? Pokud máte protihlukové dveře, slyšíte zvuky z chodby?
Zvuky z chodby mě budí každé ráno a je to nepříjemné. Pokud bych věděl, že nebudou plnit svůj účel, nemělo smysl je montovat a utrácet peníze navíc. Děkuji za jakoukoliv radu a zda-li mám šanci dveře reklamovat.

Nové protihlukové dveře neplní svou funkci
Nové protihlukové dveře neplní svou funkci #2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

0x

Panelák? Hluk? No tak to je jedna z vlastností paneláku. Hluk se šíří nosnými konstrukcemi a není moc rozumných možností, jak ho snížit.

Řešení, které ale není pro každého spočívá v lidské psychice. Přesvědčíte se, že ten hluk není problémem a on problémem přestane být.

martin8
hodnocení

Náš panelák je tichý, nejsou tady malé děti a nikdo nepouští hudbu nahlas. Snad jen občas někdo něco vrtá, ale beru, že je to bytovka a tyto zvuky mě nevadí. Šlo mi spíše o ten výtah a pravidelné ranní buzení. A srovnání se staršími-původními dveřmi, které nebyly protihlukové a výtah nešel slyšet. Jak jsem psal ložnice je přes dvě bariéry, dvoje zavřené dveře.

km
hodnocení

0x

mnohem spíše než u těch dveří bych příčinu připsal rekonstrukci jako takové, kdy jste umakart změnili za nějakou vyzdívku. hluk od výtahu se bude šířit po konstrukci, ne skrz dveře jako takové. protihlukové dveře budou navržené protihlukově spíše v tom smyslu, že když se bude někdo za dveřmi např. bavit, tak že ten zvuk neprojde, ale ne zvuky od výtahu, ty podle mě dveře ani odclonit nemohou, protože je prostě hluky obejdou.

km

tipuji ytong 100 nebo 75 mm. trefil jsem?
modrastrecha.cz/...

martin8
hodnocení

Výtahová šachta a koupelna je oddělena panelem - nosnou zdí, vstup z chodby do bytu také. A do ložnice je také panel. Ytong pouze v koupelně.

hodnocení

0x

Pán má pravdu. Protihlukové dveře by měly být ukotveny v konstrukci, která nepřenáší hluk.

To žádný panel bez úpravy nesplňuje a i pak jen z části.

martin8
hodnocení

Rozumím tomu tak, že protihlukové dveře byla zbytečná investice a vyhozené peníze? Protihlukové dveře ve srovnání s klasickými (které nemají protihlukový systém) byly o značnou cenu dražší.

Dveře (výplň otvorů) musíte brát v hodnocení přenosu hluku společně a nepominutelně se stěnami (svislé konstrukce) a podlahami / stropy (vodorovné konstrukce).

hodnocení

0x
Jestli to není jen subjektivní pocit a je to horší, než to bylo, no tak ty "staré poctivé" polstrované dveře tlumily víc, tomu bych se až tak nedivil. Vodítkem může být i hmotnost starých a nových dveří. Pak zbývá ještě zkontrolovat, zda dveře po celém obvodu i dole dokonale těsní l (minimálně papírkem).
Nezměnilo se něco v interiéru, krom toho jádra?
Třeba vestavné skříně, závěsy.. cokoli, co má vliv na akustiku, co třeba dříve tlumilo odrazy a teď tam není.
Aha, teď koukám na ty dveře, jsou hladé, to může být část problému, protože nebrání odrazu zvuků, které se do místnosti dostanou a z místnosti se stane rezonátor, pokud i protější stěna odráží zvuk. Asi se vám to nebude líbit, ale poté, co bych vyloučil škvíry, tak bych ty dveře zevnitř potáhnul nějakou protihlukovou sadou, aby byly měké, jako ty klasické polstrovavané protihlukové dveře potažené koženkou, jaké bývaly v kinech a u doktora.
Ostatně, pokud máte doma těžkou vlněnou deku, nebo vyššší běhoun, můžete ho provizorně na dveře upevnit a posoudit přínos.
doplněno 13.08.25 19:36: Můžete to i objektivně změřit mobilem. Buď aplikací na měření hluku, nebo jen záznamem s grafickým zobrazením. Umístit telefon do vždy stejné referenční pozice, nahrávat, pimocník nastoupí a rozjede výtah. Pak udělat opatření a vše zopakovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]