Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co dělat když mě pronajímatel neprávem vyhazuje z bytu se

Od: vilhelmina odpovědí: 9 změna:
Dobrý den,
potřebuji poradit v záležitosti sporu s pronajímatelkou bytu, ve kterém bydlím od 1. 6. 2024. Nájemní smlouvu jsem ztratila a pronajímatelka mi odmítá vydat její kopii, přestože o ni od listopadu 2024 opakovaně žádám. Mám silné podezření, že mi smlouvu odcizila, Vté době měla stále klíče od bytu. Jednalo se o vícestránkový dokument podepsaný na každé straně. Kvůli neexistenci smlouvy přicházím od té doby o příspěvek na bydlení (měsíčně cca 6–7 tis. Kč).
Současně:
v únoru 2025 jednostranně zvýšila nájem formou SMS, bez písemného dodatku
odmítla dát písemný souhlas k připojení plynu (poslala pouze neformální text v SMS, nepoužitelný pro plynárny)
dlouhodobě mě obtěžuje – sleduje, ptá se, proč svítím, kdo u mě je, obviňuje mě z ubytování cizích osob
po mém rozhodnutí nezaplatit nájemné za červenec do doby, než mi smlouvu předá, začala vyhrožovat a stupňovat nátlak
volala mému zaměstnavateli a psala falešné negativní recenze na mou osobu
poškodila zámek (zalitý lepidlem) – musela jsem 3× měnit zámek a jednou volat zámečníka; při mé snaze dostat se domů (mám doma kočku a ona to ví) tomu bránila a volala policii, přičemž se oháněla zfalšovanými dokumenty
opakovaně vypíná proud
předložila policii „dohodu o užívání bytu“ s falešnými daty a jiným obsahem, než byla původní nájemní smlouva
nedala mi vyúčtování záloh na služby (voda, úklid, popelnice) od dubna 2024
vyhrožuje vystěhováním bez řádné výpovědní lhůty
Přímé finanční škody vyčísluji přibližně na 120 000 Kč (ušlé dávky, náklady na zámky, zámečníka, ušlý výdělek).
Dotazy:
1. Jaký je správný právní postup – začít trestním oznámením, nebo nejprve občanskoprávní cestou?
2. Mohu podat obojí současně?
3. Jak nejlépe zajistit, aby byla uznána platnost původní nájemní smlouvy, pokud má pronajímatelka její pozměněnou verzi?
4.Jak zajistit, aby mě pronajímatelka nemohla vystěhovat bez dodržení 3měsíční výpovědní lhůty? Nutno podotknout, že pro vše mám důkazy v podobě fotek svědků a SMS zpráv.
Za jakoukoliv pomoc a radu děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

16x

není pro vás snazší a obecně lepší řešení se prostě odstěhovat?

riva
hodnocení

8x

Proč tam ještě bydlíte?

hodnocení

4x

"Dotazy:"

Mám dotaz, jak to vidí pronajímatel?

Najměte si advokáte, aby Vás zastupoval, pokud uvěří všemu, co píšete.

1) to je jedno

2) není třeba, advokát Vám pomůže sepsat dokumenty pro soud

3) advokát Vám poradí, když nemáte orginál

5) jedině soudní cestou

tm
hodnocení

4x
Pokud máte IQ aspoň houpaciho koně, co tam ještě děláte?
výtka
Upozornění od sys milancukrar 13. 08. 2025 13:12:39
! Pravidlo Z2: je zakázáno psát vulgárně, napadat, urážet uživatele, používat urážlivý nick. Nešlo by to bez toho urážení?

prostromek
hodnocení

2x

Tak na tohle bych neměla nervy.

Evidentně Vás tam paní domácí nechce.

Pokud žádáte o doplatek na bydlení v takové výši, bylo by pro Vás asi lepší najít si byt levnější, třeba i menší. Abyste ho utáhla.

Pokud potřebujete radu co a jak dál, obraťte se na ombudsmana Blesku. Radí v různých záležitostech ohledně dědění, bydlení, dodavatelů energií a s tím souvisejících právních úkonů.

blesk.cz/...

Celý ten text mi přijde divný, nemyslím si, že by všechno bylo tak, jak tazatelka píše.

kovis, jsme na to stejně.

lili
hodnocení

0x
Radím vám jako ostatní, okamžitě se odstěhujte, co tam děláte bez placení, když vás dá pronajímatelka k soudu zaplatíte ještě víc. A do kdy jste měla platnou smlouvu? Jestli už vypršela, tak vás může nechat vystěhovat exekučně, a potom bude po vás náklady vymáhat, takže raději co nejdříve se odstěhovat.
lili
A jak to chcete dokázat že to dělá ona píšete že vám dělá něco se zámky a s elektřinou? A že má jinou smlouvu, přijde mi to divné jako když píšete nějaké nesmysly nebo nejste úplně zdravá. A proč se neodstěhujete asi jste tam proto že neplatíte nájemné jak sama píšete, nezaplatila jste červenec a teď už asi srpen viďte chudák pronajímatelka takového nájemníka bych taky nechtěl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]