Dobrý den, má smysl měnit stávající plyn kotel Immergas Eolo star za novější kondenzační. Topení je radiátorové, takže teplotu topné vody bych viděl na 60-65°C. Vysoká účinnost kondenzačního kotle je ale spjata s nižšími teplotami, jestli se nepletu. Tak mi to nedává moc smysl. A návratnost investice nebude nijak závratná. Díky za Vaše reakce. Mějte se.
Skutečně máte po většiny topné sezóny radiátory přes 60? Ve starém zateplenem domě s původní topnou soustavou nám teplota vody překračuje 40 až při mrazech kolem -10, ať už topí plynový kondenzák nebo vodní krbovky. Teplota uvnitř stále přes 20 (v místnosti s krbovkami přes 25). Ale znamená to topení nonstop, ne to zapnout na plný kule pár hodin ráno a večer, "aby se ušetřilo", to by se ušetřilo kulový, naopak.
Jinak u nás se výměna vyplatila rychle, nehledě na to, že předchozí atmosférak po 23 letech už dosluhoval, víc a víc jsem ho opravoval, i když to nic nestálo, ale furt hrozilo, že něco už fakt neopravím. Kondenzák ve vyprodeji, vložkování komínu, zapojení, revize, celkem jen asi 35 tisíc, před 4-5 lety, ale kromě pomoci kominíka s vložkováním jsem vše dělal sám.
smahi
Upřímně, teplotu jsem nastřelil dle zkušenosti ze zatepleného paneláku, byt nad sklepy. Teď rekonstrujeme starej domek. Zatím nezateplen, snad příští rok...plyn kotel tam je funkční, tak se rozhodujeme, jestli zanechat nebo jít do kondenzačního...
Kondenzační kotle jsou určeny především pro nízkoenergetické domy se zateplením a podlahovým vytápěním. Pokud máte velký dům, nechte stávající kotel.
kkk
To je sice pravda ale problém je ten že jiný plynový kotel než kondenzační nekoupíte. Takže až se pánovi starý kotel vysype tak je úplně jedno jestli má nízkoenergetický starý nový dřevěný rozsekaný dům prostě kondenzační nebo nic. To je na tom to smutný že vám určuji jak a čim budete topit
Dá se i klasika,jenže za konstrukčně 50 let starou Destilu zaplatíte víc než za kondenzák. Ušetříte za montáž - příruby sedí stejně jakou před 50 lety,odpadá úprava rozvodů a komína.A spotřeba o dost vyšší...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.