Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
min. týden se mi rozbilo okno v kanceláři (jedno nejmenované ministerstvo). Oprava (zasklení) proběhlo rychle, nicméně mám jisté pochyby, že bylo provedeno správně.
Podle mě je hlavní vada, že nové sklo není podtmeleno (první foto) a i jinak tmelení mi přijde docela lajdácké. Podle našich údržbářů cajk a nechtějí to zatím dále řešit. Opravu prý dělal profesionální sklenář v Truhlářské ul. (Praha).
Že okno nebylo přitom nijak renovováno pomíjím. Jestli je sklo nějak zafixováno řebíčky nevím.
Jde o vnitřní okno špaletového okna.
Do jaké doby se případně dá sklo vyjmout a opravit to, aniž se musí vymlátit (rozbít) a dát nové?
Nehledal bych v tom vědu. "Se rozbilo" u oken v tomto stavu má obvykle jednoduchou příčinu. "Se nedá pořádně zavřít" a v nestřeženém okamžiku "se to samo" otevře. Občas i definitivně.
Na starých oknech se sklo vždycky dávalo do tmelu.Ušoulal se tenký váleček,položil do rámu.pak sklo, lehce s citem dotlačit, trojůhelníčkama zajostit a přetmelit zvenku . Mám dojem že dnešní tmel ani tak krásně nevoní jako před 40 lety ...
V tom starém byla fermež (fermež lněná).
U těch nových píšou "směs vody, plniv, pigmentů, kopolymerní disperze, reologických činidel a pomocných aditiv" - a kopolymerní disperze nevoní tak jako fermež ...
To všechno jsou přírodní suroviny, na rozdíl od dnešního složení.
Což tak zkusit prodávat tradiční jako Bio-kyt? Samozřejmě s příplatkem.
Myslí se uložené z obou stran do kytu ... ten váleček pod sklem a trochu z vnitřní strany, popisovaný výše, není vidět.
Víte co Vám nevěřím? Že to zasklíval profesionální (ani amatérský) sklenář. Tohle by snad neudělala ani známá firma "Pat&Mat". Spíš bych tipoval na Ferdu Mravence z východu, kterých se v poslední době vyrojilo neskutečné množství (asi díky počasí) .
Sklenářský kyt tvrdne velmi dlouho, takže odstranit jej a okno překytovat během několika týdnů by neměl být velký problém. Ale jestli Vám netáhne na záda a není to Vaše okno, tak to neřešte.
"jedno nejmenované ministerstvo"*** jen ho označte, kde to je?
"Podle našich údržbářů cajk a nechtějí to zatím dále řešit""***tak věřte odborníkům a neřešte to, stejně to nevyřešíte.
Autor dotazu očividně udělal chybu, když to ministerstvo zmínil, bylo by méně irelevantních reakcí.
Možná podle podle údržbářů, ale podle mě takhle zasklené okno "cajk" opravdu není.
Tmel musí být opravdu z obou stran (kvůli upevnění i utěsnění proti vodě) a to viditelné "vnější" zatmelení je prasecky odbyté. Jsou tam škvíry a někdo to tam narval snad jen rukou, aniž by to uhladil sklenářským nožem. Estetickou stránku (dotažení do hran, vytvarování v rozích ap.) neřeším, i když ani tu by skutečný profesionál neměl zanedbat.
Prostě příšerně odfláknutá rychlovka. Nepochybně vyfakturovaná za plnou cenu. Poklud má tazatel chuť a nervy do toho šťourat, oceňuji to. Protože tahle "oprava" okna v malém měřítku ukazuje hlavní celostátní problém s nakládáním s veřejnými prostředky, kdy za plnou cenu dostáváme zmetek v mnohem nižší hodnotě, protože to nikdo nekontroluje a nikomu se do toho nechce vrtat (vždyť to nejde z mé kapsy).
víte jaké bylo zadání? pokud se okna budou v horizontu 5 let stejně měnit, nebudou se s tím piplat. Příště až budete defenestrovat otevřete si napřed okno
Stěží mohlo být jiné zadání než "výměna rozbitého skla". Asi by nikdo neobjednával "výměnu rozbitého skla za sníženou cenu v důsledku nekvalitního zatmelení".
Taky mohlo být zadání " zasklení odpovídající celkovému stavu okna" , je to vnitření okno ... A třeba se na tom učili nějací čerství absolventi . Pokud neznám další souvislosti ... beru to tak trochu z druhé strany, většinou do toho kecá ten kdo do toho nejmíň vidí. A další zásada "dobrého řemeslníka" - co jsem nedělal já je vždycky blbě . Zrovna u takovéhohle okna řešit zasklení? Víte kolik tmelu je z vnitřní strany nebo vycházíte jen z fotky,kde možná nahoře někdo něco zapoměl?
Já se na to nedívám z pohledu řemeslníka, ale z pohledu daňového poplatníka.
Vím, jak vypadá okno s vyměněným sklem od sklenáře, takže v tomto stavu bych jako zákazník okno od firmy učitě nepřevzal.
Velmi (opravdu velmi) pochybuji, že ta instituce má se sklenářem nějakou speciální smlouvu s cenami výrazně nižšími oproti běžným zákazníkům. To už bych spíš věřil, že onu "speciální" dohodu má sklenář s údržbáři. Dodá jim uříznuté sklo, údržbáři to v dílně nějak napatlají, sklenář vyfakturuje plnou cenu a o peníze se šábnou (nebo sklenář šéfovi údržby udělá doma něco gratis).
Jsem rád, že tazatel to nechce nechat být, protože tím chrání i moje peníze.
Asi tak - pokud vás trápí, že někdo udělal špatně svou věc a nenesete za to odpovědnost, nemůžete řešit. Pokud vám hrozí škoda chybným zasklením - otevřete okno a postříkejte vodou "z venčí" - teče to do rámu nebo skrz? ... Pak informujte vedoucího případně správce, že je riziko škody na vaší straně a požadujete nápravu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.